Arta complexă, spontană și imprevizibilă a acuarelei poate fi asemuită cu un dans magic al apei și culorilor, care nu admite nici greșeli și nici ezitări. Acuarela pe hârtia goală, inundată de apă ,nu este nimic altceva decât suspinul și emoția înainte de a începe ritualul unui dans fascinant care trebuie executat perfect,urmând muzica spiritului.Pentru asta, ai la dispoziție doar câteva minute, în caz contrar „fluxul va coborî”, hârtia se va usca și nu mai ai ce face .Imposibil să te întorci, nu există loc pentru greșeli, nu există loc de îndoială pentru că erorile nu pot fi corectate prin suprapunerea unei alte culori,culoarea de apă neascunzând stratul subdiacent. Acuarela nu permite corecții ulterioare, fiecare mișcare a pensulei trebuind să fie gândită, pentru a nu se elimina lumina, transparența și prospețimea. Trebuie să fii curajos, să-ți controlezi mintea și să respiri pentru a da frâu liber inimii și simțurilor care să-ți spună: „Pănă aici….Gata !…” Trebuie să te oprești și să aplici culorile repede, astfel încât apa în exces să nu le fure și să pierzi totul într-o secundă. Pictând în acuarelă poți câștiga totul sau nimic…

Acuarelele Anetei Filip demonstrează siguranță, oferind în același timp poezie și finețe, dar și coerență și vigoare. Pictura păstrează acea prospețime și transparență a subiectelor pe care artista le  abordează cu o siguranță de sine pe care nu ți-o poate da decât o experiență îndelungată, în toate lucrările ei simțindu-se prezentă  mâna precisă și atentă a artistei.

Într-un cadru impresionist-romantic, Aneta Filip întruchipează o vitalitate palpitantă, care este de fapt adeziunea și participarea sa la tot ceea ce respiră în jurul nostru,tematica acuarelelor artistei fiind diversă – de la peisajul natural,la cel citadin,de la portret la natură statică,de la păsări la flori.Combinarea culorilor, realizarea diverselor efecte spectaculoase și exprimarea sinelui prin pictura în acuarelă contribuie la eliberarea emoțiilor reprimate, făcând lumină acolo unde cuvintele nu o pot face. Acuarela aduce libertate, lejeritate, ordine și claritate în gânduri și emoții.

Faţă de peisagistica naturii, cea citadină este foarte dificilă de redat pentru un acuarelist. În primul rând pentru că necesită o bună cunoaştere arhitectonică și o cunoaştere a legilor perspectivei, care trebuie să fie logică şi corectă în desfăşurarea spaţiului pictural. Se adăugă, apoi, prezenţa detaliilor complexe ale faţadelor, ale ferestrelor, ale balcoanelor, care sunt destul de greu de realizat, într-o redare unică. De aceea, artistul acuarelist trebuie să sintetizeze, să aleagă dintre elementele constitutive ale arhitectonicii, exact pe acelea care o definesc şi păstrează autenticitatea spaţiului reprezentat.

Spontane, dar atent compuse, cu transparențe și tonuri subtile, acuarelele artistei redau cu prospețime și simplitate atmosfera locurilor care au inspirat-o.Clădiri din secolul trecut pictate în Arad și București,în stil clasic sau neoromânesc, ne spun povestea unei epoci trecute,pline de farmec și încărcate de istorie. La fel de pline de nerv și substanță sunt decupajele citadine din Veneția ,Roma sau Moscova – toate având ceva din farmecul unui jurnal de călătorie.

Nu poți să nu remarci la toate aceste lucrări pasiunea artistei pentru detaliu. În foarte puține lucrări este reprezentată o clădire în întregime, artista preferând să se oprească, fie asupra unei laturi a fațadei, a unei cornișe sau a unui fronton,fie asupra unor ancadramente surprinse într-o lumină inedită sau a unor segmente arhitecturale, reprezentate fie de aproape, fie dintr-o perspectivă unică. În felul acesta, artista reușește să facă subtile trimiteri la amprenta unor vremuri de demult, de un pitoresc aparte, fie că e vorba de atmosfera nostalgică a vechiului Arad sau de misterul ”falnicei” Veneții.

O intensitate expresivă și vibrantă îți este comunicată imediat când te apropii de acuarelele Anetei Filip. Este un puternic flux reflexiv pe care ți-o dă acuratețea și rafinamentul simțului ei artistico-vizual ,cu ardente ori filtrate armonii cromatice,în care tonurile reci și calde sunt amestecate într-un scenariu imaginativ, interpenetrându-se și apropiindu-se și unde strălucirile irizate  și  umbrele tainice alternează, într-un joc sublim. Artista dezvăluie o tehnică personală, în care desenul , culoarea și atmosfera sunt redate cu ușurință, în mișcări de pensulă sigure și delicate. Acuarele sale transmit o emoție caldă ; peisajele sunt aerisite, proaspete și bogate în conținut poetic ; atmosfera este mereu liniștitoare, cu orizonturi aureolate de solaritate, oferind calm și echilibru scenelor în care natura trăiește în frumusețea sa magică.

Alături de rezonanța culorii și de traiectele grafice discrete ale peisajelor sau al viziunilor din portretele și naturile statice, pictura artistei este constructivă, într-o dinamică meditativ-poetică, în care privitorul descoperă o capacitate expresivă viguroasă. Artista preferă acuarela, deoarece îi permite să se exprime cu acea delicatețe a culorii care face parte din modul său de a concepe pictura, păstrînd o anume vervă şi naturaleţe a intensităţilor tonale, care au imprimat  lucrărilor ei simplitate şi claritate.

Aneta Filip transmite odată cu acuarelele sale toată splendoarea eternului natural, transpus  într-un  expresiv și convingător florilegiu de pulsații și finalități creative, folosind un  admirabil  limbaj plastic investit cu valențele  durabilității, în consonanță cu publicul receptor.

B I O G R A F I E – Aneta Filip

Aneta Beatrice Filip s-a născut pe 15 decembrie 1980 în Arad.

Studii:

Promoția 1999 – Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, Arad / secția – Grafică

2000 – 2003 – Colegiul Universitar Pedagogic „Vasile Goldiș”, Arad / specializarea desen

2011 – 2014 – Facultatea de Design „Aurel Vlaicu”, Arad / specializarea Design grafic și Media Design

Expoziții personale și de grup:

– Expoziție de grup cu ocazia participării la Tabăra Internațională de creație de la Ketegyháza (Ungaria), iulie 2010;

– Expoziție de grup “Salonul de acuarelă 2011”, Muzelul de Artă Arad, mai 2011;

– Expoziție de grup Tabăra Internațională de creație de la Ketegyháza, iulie 2011, (Ungaria);

– Expoziție personală de grafică, Kétegyháza, Ungaria, august 2012;

– Expoziție (acuarelă) în Parlamentul European – Bruxelles (Belgia), martie 2013;

– Expoziție de grup “Salonul de iarnă”, Muzeul de Artă Arad, 2013;

– Expoziție de grup (pictură, grafică) l Tabăra Internațională de la Gyomaendröd, Ungaria, iulie 2013;

– Expoziție de grup (grafică) la Biblioteca Județeană din Békécsaba, Ungaria, octombrie 2013.

– Expoziție de grup “Salonul de iarnă”, Muzeul de Artă, 2014;

– Expoziție de grup Tabăra Internațională Kétegyháza, Ungaria, iulie 2014;

– Bienala Internațională de Grafică mică, Galeria Națională Delta, Arad, noiembrie 2014;

– Expoziție de grup, Galeria de artă Elite Prof Art, București , 2015;

– Expoziție de grup, Galeria Labyrinth București, tematica „ Anotimpurile României “ octombrie 2015;

– Expoziție de grup, Galeria Labyrinth București, tematica „Castele și cetăți fortificate din Transilvania”, martie 2016;

– Ateliere creative la București, Parcul Herăstrău – ONG Fest 2016 și Expo Diabet – Sala Palatului, mai 2016;

– Expoziție de grup, Crowne Plaza București, Galeria de artă Elite Prof Art– „Citadine„ oct. 2016;

– Expoziție de grup, Galeria Labyrinth București, tematica „Acuarela – pasiunea mea”, iunie 2017;

– Expoziție personală de acuarelă și grafică la Castelul Huniazilor, jud. Hunedoara, iunie 2017;

– Participare la Simpozionul Internațional de pictură de la Santorini, Grecia, septembrie 2017;

– Expoziție de acuarelă “ Sentimente colorate”, la Biblioteca Națională a României, București, martie, 2018;

– Expoziție de grup la Centrul Cultural Mihai Eminescu, București, iulie, 2018;

– Expoziție de grup la Cercul Militar Național, București, august 2018;