„Sunt un tip care trăiește în spatele unei oglinzi, făcând caricatura celor care se apropie de ea. Depind chimic de vin, Bossa Nova, Chorinho, jazz, cinema și pește. Nu neapărat în această ordine…” Biratan Porto

Ubiratan Nazareno Borges Porto, alias „Biratan”, s-a născut la Belém do Pará, Brazilia, pe 29 octombrie 1950 și este un caricaturist ,grafician și ilustrator brazilian.Biratan este considerat un veteran al caricaturiștilor din țara sa ,cu o activitate de peste 30 de ani. A absolvit Facultatea de jurnalism,secția Publicitate, din cadrul Universității Federale din Pará.,Brazilia,după care,la scurt timp, s-a dedicat desenului umoristic.

Biratan este un caricaturist apreciat în țara sa ,fiind și un talentat mandolinist amator.Are tipărite un număr de opt albume de caricatură , i lucrările sale fiind publicate frecvent în ziare și rviste umoristice din Statele Unite, Mexic, Italia, Belgia și Olanda. De asemenea, a câștigat mai multe premii naționale și internaționale.A scris scenariul și a regizat filmul de desene animate 3D ”Unde e verde aici?”. În 2002 a câștigat Pemiul I la Festivalul internațional de caricatură Knokke-Heist din Belgia, unul dintre cele mai importante și tradiționale saloane din Europa.