MOTTO : „Un talent nu este numai  un dar. Este, de asemenea, o responsabilitate. Trebuie să o utilizați în beneficiul altora, pentru societate. Zunar

Zulkiflee SM Anwar Ulhaque (născut la 15 mai 1962), cunoscut sub cu numele de artist Zunar în Malaezia, este un caricaturist politic. În 2015, el a  fost trimis în judecată de către autorități pentru criticile împotriva guvernului malaezian, riscând  o pedeapsă de 43 de ani de închisoare , dar doi ani mai târziu acuzațiile i-au fost ridicate prin căderea guvernului.  În 2016 i-a fost atribuit premiul ”Cartooning for Peace”.
Zunar,al treilea din cei 8 copii a unei familii de mici comercianți, s-a născut în orașul  Gorun, statul Kedah din Malaezia.A desenat caricaturi încă de pe vremea cât era elev. „Am desenat caricaturi peste tot. Pe caietele  mele de exerciții școlare și  pe zidurile școlii, care erau pline decaricaturi ! Mâna mea nu se putea opri, lăsând urme peste tot „, își amintește el. Prima caricatură i-a fost publicată în 1973 ,pe când avea doar 12 ani, în revista ”Bambino”.
În 1980, Zunar a  suferit prima consecință de pe urma umorului său acid. Pentru revista sa școlară, Zunar el a desenat ”Tom Tombak”, un desen satiric în care critica școala și profesorii săi. Pentru asta, a fost chemat să dea socoteală în fața  consiliul disciplinar al școlii.

În ciuda dragostei sale pentru artă, Zunar a ajuns să se îndrepte către lumea științei, din moment ce  meseria de caricaturist nu a fost văzută ca o carieră viabilă. Prima sa slujbă  a fost de tehnician de laborator. Cu toate acestea, chiar dacă ziua lucra în laborator noaptea nu-l oprea să deseneze benzi desenate pentru revistele locale.  ”În cele din urmă, am demisionat. Mi-am dat seama că în timpul zilei petrec mai mult timp gândindu-mă la caricatură și asta m-a făcut să-mi pierd simțul socotelilor ! Ori doctorii depindeau de calculele mele,în timp ce  eu eram mai îngrijorat de termenele de finalizare a caricaturilor mele făcute pe timp de noapte. Așa că m-am gândit că e mai bine să renunț,până când nu  risc  viața cuiva „, spune Zunar.     Zunar  a atribuit o parte din timpul său ”Universiti Teknologi Malaysia” (UTM) ,Universității de știință și tehnologie din Kuala Lumpur,unde a frecventat seminarii și forumuri.”Când am participat la aceste forumuri, am vrut întotdeauna să pun întrebări. Dar după un timp, m-am gândit la mine, de ce ar trebui să pun întrebări? De ce să nu le pun în caricaturile mele ?!…‘

A fost, de asemenea, secretar al Asociației Caricaturiștilor din statul Selangor și din Teritoriile  Federale.Artistul a organizat ateliere de lucru pentru persoanele interesate de arta caricaturii.
La încurajarea familiei și a prietenilor, caricaturile sale au fost publicate în ziare și reviste săptămânale  precum ”Gila-Gila”, ”Kisah Cinta”„”Panorama”, ”Berita Harian”, ”Harakah” și „Malaysiakini”, printre altele. În 2009, a colaborat cu un număr de alți caricaturiști  pentru a crea ”Gedung Kartun”, prima revistă politică de caricatură din Malaezia. Revista a fost în cele din urmă interzisă.

Caricaturile sale au început să atragă atenția cititorilor și editorilor, mai ales din cauza naturii lor politice. Acest lucru i-a creat o mare popularitate făcând ca lucrările sale să să fie publicate în revista ”Chili Padi ”(parte a revistei ”Gila-Gila”) sub titlul ”Gebang-Gebang”.     Zunar a început apoi să-și  publice  lucrările în revista de benzi desenate ”Papa”. Numele lui Zunar a devenit cunoscut atunci când s-a implicat în mișcarea Reformistă, după destituirea lui Datuk Seri Anwar Ibrahim din funcția de viceprim-ministru în 1998,fapt ce a condus la detenția artistului  împreună cu alți activiști. După eliberarea sa, artistul s-a concentrat pe caricatura politică,fiind ,de asemenea,autorul a mai multor cărți de caricatură care se referă la mișcările reformiste la  care artistul a participat  activ.
Zunar este un simbol al luptei pentru  drepturile omului și pentru libertatea de exprimare în Malaezia .În caricaturile sale, el a denunțăt, fără menajamente, corupția instituțională din țara sa.Închis de mai multe ori, artistul s-a confruntat cu o lungă perioadă de intimidare și hărțuire din partea autorităților guvernamentale, timp de aproape 12 ani: raiduri în biroul său, interzicerea dreptului de a călători de către Ministerul de Interne, închiderea site-ului său web,confiscarea  lucrărilor, arestarea asistenților și susținătorilor săi,culminând cu bătălii juridice interminabile. Cărțile sale de benzi desenate , inclusiv ”Sapuman”, ”Twit Twit Cin Cin”, ”Sapuman and Pirates Of The Carry”, au fost interzise să fie vândute în majoritatea librăriilor din țară. ”Au fost momente când eram în blocaj, singur, pentru zile și nopți. Și bineînțeles, anumite gânduri mi-au venit în minte. De ce să continui cu caricatura ? Aș putea să fac caricaturi simple și să fac mai mulți bani. Niciun risc de a fi arestat în această situație”, spune Zunar.     În noiembrie 2016, autoritățile s-au opus  deschiderii expoziției sale de caricatură, poliția confiscându-i desenele  și plasându-l,în cele din urmă ,pe caricaturist în custodie. O lună mai târziu,cu prilejul unei vânzări de cărți pentru a compensa pierderile financiare cauzate de anularea expoziției sale, Zunar a fost arestat din nou. A fost declanșată o anchetă cu acuzația de încălcare a democrației parlamentare,procesul care a urmat fiind amânat de mai multe ori. Sprijinit de numeroase organizații internaționale, de colegii săi caricaturiști și personalități precum co-fondatorul Wikipedia,Zunar nu s-a oprit din lupta sa pentru a-și exercita drepturile. La începutul anului 2017,el a reușit să obțină 4.000 de dolari în compensație din partea guvernului malaysian

pentru distrugerea cricaturilor sale ,din timpul unui raid   al poliției  la casa lui,în 2010, și a făcut demersuri în justiție pentru a-i fi ridicată interdicția de a călători pe motiv de neconstituționalitate.În iulie 2010, colecțiile de caricaturi ” 1 Funny Malaysia” și ”Perak Darul Kartun”au fost interzise de guvernul anterior pentru presupusul conținut care ar putea „amenința ordinea publică și poate influența populația să se revolte”.
Zunar  a câștigat „Cartooning for Peace”, „International Press Cartoon Award”, în mai 2016, la Geneva, „Courage in Cartooning Award 2011″ acordat de către ”Cartoonists Right Network International” (CRNI), the Human Rights Watch Hellman/Hammett Award în 2011 și  2015,”Premiul internațional pentru libertatea presei” acordat de  Comitetul pentru Protecția Jurnalistului (CPJ), New York 2015.