Christiane Boustani alias SWAHA este o artistă franceză de origine libaneză, cunoscută ca o talentată caricaturistă editorialistă.

În prezent, Christiane Boustani este regizor artistic, ilustrator, profesor de pian și desen. A colaborat în calitate de caricaturist de presă cu ”Al-Akhbar” , ”Al Hasnaa” (revista lunară a femeilor pan-arabe), ”Levant Trade”, ediția ”Le Monde Proche-Orient”, revista ”Femme” (din 2004 până în 2010) ”Ad Dabbour” (2014), ”Une Semaine Dans le monde” ( 2015 à 2017). Artista a publicat lucrări în media internațională,precum ” Courrier International”, ”Ouest France”,”Globo”, ”CNN”, ”Le Figaro”, ”BBC„ etc.

În prezent, lucrează ca artist independent și colaborează ocazional cu ”Cartooning For Peace”, ”France 24” și în mod regulat cu ”Cartoon Movement ( este membră din 2015 ).De asemenea,colaborează cu site-ul satiric tunisian Yaka Yaka.

Swaha era încă copil când a început războiul în Liban și a fost nevoită să părăsească țara natală împreună cu familia sa în 1989, noaptea, în timpul războiului civil.

”Înainte de plecarea noastră, îmi amintesc că, în copilărie, deja desenam în adăpostul subteran al casei noastre, la lumina lumânărilor, pe fondul știrilor de la radio și a exploziilor de mortiere care au căzut la câțiva metri de casă. Am trăit câțiva ani în Gien ( comună în Franța situată în departamentul Loiret,la 80 km.de Orléans. ), unde am continuat școala și am studiat pianul. În acel moment, învățam să-i schițez portretul lui Mitterrand, inspirându-mă din desenele pe care le-am văzut în ziare.” – își amintește artista.

Christiane a revenit în Liban ]n 2006, obținând un „master” în publicitate și după o scurtă experiență în agenție, a ales să lucreze ca artist independent. Odată cu izbucnirea războiului din iulie 2006,dintre grupările Hezbollah   și armata israeliană armata israeliană  , cunoscut în Liban ca Războiul din iulie  și în Israel ca Al doilea război libanez, Christiane Boustani a simțit nevoia de a se exprima în calitate de caricaturist ,sub pseudonimul Swaha.

Caricaturile artistei au reprezentat un instrument util pentru a împărtăși celor din jur revolta și durerea în fața războiului din Liban. Caricaturile ei au linia precisă, dinamică, nimic nu plutește,artista dovedind eficiență în valorificarea spațiilor sobre, delimitate, în nuanțe de culori luminoase.Cuvintele au forța certitudinii și violența pe care ți-o dă furia nestăpânită, umorul lor fiind ,de cele mai multe ori, negru, înghețat,impacientat…

Artista are o privire ascuțită și relevantă asupra evenimentelor politice ale lumii ,participând la multe expoziții de caricatură intinerante ,precum cea intitulată ”Au bout du Crayon, les Droits des Femmes, caricatures, dessins de presse et liberté d’expression”pe care ”Le Crayon” a organizat-o în 2018 în parteneriat cu ”France-Cartoons” și Festivalul de caricatură de presă ”L’Estaque” (FIDEP).