Firuz Kutal s-a născut pe 8 iunie 1957 în Turcia. A studiat ingineria și matematica la Universitatea din Boğaziçi.În timpul studenției a colaborat în calitate de caricaturist politic cu câteva ziare locale. După absolvirea universității în 1985, s-a mutat la Oslo în Norvegia,studiind grafica și ilustrația la Colegiul Național de Artă Aplicată din Oslo,obținând după 5 ani de studii o diplomă de masterat.

Din 1990, Kutal a lucrat ca profesionist independent,creând benzi desenate și animații, caricaturi și ilustrații. A colaborat în calitate de caricaturist de presă cu numeroase ziare și reviste din Norvegia,Turcia,Grecia,Spania,Anglia etc.

A avut expoziții personale în Istanbul, Oslo și Graz. De asemenea, a participat la numeroase expoziții de grup în Izmir, Ankara, Atena, Barcelona,Berlin,Paris și Madrid.

Kutal colaborează în prezent cu unele ziare și reviste precum „Ny Tid”, „Klassekampen”, „Dagbladet”, „Syn & Segn” și „Spesialpedagogik”, „Forfatteren” în Norvegia; „Birgun”, „Seruven”, „Lacivert” și „Ozne” în Turcia,precum și „Independent Media Center” și „Comedy Corner” în Grecia.

În decembrie 2009 a câștigat premiul ”Citation for Excellence” conferit de Națiunile Unite în cadrul premiilor anuale ”RANAN LURIE POLITICAL CARTOON” cu lucrarea „Peace Doves” în care a criticat invazia americană în Irak.În 2011 obține Premiul I la secțiunea ”Fax for Peace and Tolerance” la Festivalul Internațional de Caricatură de la Tolentino,din Italia.

Kutal este membru al FECO din Norvegia și al Comitetului german ”Don-Quichotte Cartoon”. Lucrările sale apar regulat în periodicul „Amnesty Magasinet”, publicat de filiala norvegiană a organizației ”Amnesty International”.