Adolf Born (12 iunie 1930 – 22 mai 2016) a fost un pictor, ilustrator, caricaturist și regizor ceh.

Născut în orașul České Velenice ,la granița cu Austria, se mută la Praga cu familia sa în 1935. Educația artistică a primit-o între 1949 și 1955 la Școala de Arte Aplicate din Praga, în cadrul Departamentului de Caricatură și Desen de Presă. Începând cu anii ’60, lucrările sale au fost expuse în întreaga lume. În 1966, în colaborare cu Gene Deitch, Born a animat prima adaptare pe ecran a unei opere de J. R. R. Tolkien, The Hobbit!

Cunoscut publicului ca un caricaturist care a publicat în multe ziare și reviste, controversa din jurul operei sale a fost sancționată de regimul cehoslovac care a cenzurat publicarea caricaturilor sale în 1973,astfel încât artistul a fost nevoit să se concentreze mai mult pe ilustrații de animație și cărți. În anul 1974, i se decernează Grand Prix-ul  și este desemnat “Caricaturistul anului” la Montreal, Canada,ca mai apoi să câștige Premiul ”Palm d’Or ”la Festivalul Internațional al Umorului din Bordighera, Italia, ”Ippocampo D’Oro” la Vasto ,Italia și Grand Prix –ul ”Szpilek”,la Cracovia Polonia.

Din combinația dintre caricatură și grafică, Adolf Born a creat o nouă formă de expresie artistică prin care s-a adresat istoriei propriei țări, într-o manieră umoristică sui-generis. Umorul său cosmopolit, selecția sa de subiecte înrădăcinate în istoria țării sale (monarhia austro-ungară sau perioada Rudolfiniană) și în cele din urmă, universul său pupulat de animale, îl fac  faimos în întreaga lume.

Una din formele preferate de exprimare ale artistului a  fost vinietele purtând numele bibliofilului („ex libris”),pentru realizarea cărora Adolf Born a folosit litografia color. A avut peste 100 de expoziții în țară și în străinătate (Berlin, Praga, Stuttgart, Paris, Bruxelles, Geneva, Lucerna, Zürich, Montreal, Davos, Ottava, Baden-Baden, München, Hanovra Konstanz, Tokyo etc.) , a ilustrat sute de cărți și a proiectat multe scenografii de teatru și costume.

Pentru contribuția sa de durată ca ilustrator de cărți pentru copii, Born a fost premiat la Bienala Internațională ” Hans Christian Andersen” în 2008 și la Expoziția de carte ”Buchkunst”, din Leipzig Germania.Pentru filmele sale de desene animate,artistul a fost premiat la Festivalurile de animație din Montreal (Canada), Ceske Budejovice (Republica Cehă) și Bilbao (Spania).

De asemeni ,pentru întreaga activitate artistică a fost onorat cu titlul de ”Cavaler de Onoare al Ordinului naţional francez pentru Arte şi Litere.” Artistul s-a stins pe 22 mai 2016, la vârsta de 85 de ani ,numele său  fiind dat asteroidului 17806, descoperit de Petr Pravec la Observatorul Ondřejov.