MOTTO :  ”Îmi amintesc întotdeauna o anecdotă  din epoca sovietică, când un american și un rus s-au certat despre cine are mai multă libertate de exprimare în țara lui . ”Nu mă oprește nimeni să merg  la Casa Albă și să strig în gura mare  că Președintele american este un prost”,susține   americanul. „Și eu, de asemenea, pot merge oricând în Piața Roșie și să  strig că Președintele Statelor Unite este un prost”,se laudă rusul.” (Andrei Popov)

 

Andrei Alexandrovici Popov (născut la 13 februarie  1970 în Sankt Petersburg,Rusia) este un cunoscut și apreciat ilustrator și caricaturist rus.

Probabil că primul obiect care a căzut în mâinile lui Andrei Popov, pe vremea copilăriei sale,  a fost un creion,de în urma căruia  pereții apartamentului din Tașkent în care a locuit cu părinții, au  suferit mai mult decât de pe urma  cutremurelor sau a  caniculei ,frecvente în această zonă. Școala și studioul de artă în care l-a avut ca îndrumător pe Yakov Lvovich Shumovsky,au întărit dorința fierbinte a copilului Andrei de a face dintr-o foaie  albă de hârtie una multi-colorată. Încercând să continue dinastia tatălui  său ,de profesie ofițer militar, în 1992 Popov a absolvit Academia Spațială Militară AF Mozhaysky din Sankt Petersburg.Aici, împreună cu instrucția pentru profesia de ofițer a căpătat  și o dependență pentru caricatură , făcând desene satirice privind viața militară și portretele multor  colegi și superiori. Aceste desene au marcat începutul carierei sale geniale de  caricaturist  de gag .

Sub presiunea acestei pasiuni, în 1995, după trei ani de activitate militară, Andrei s-a despărțit de serviciul  forțelor aeriene pentru a deveni  caricaturist  independent. .Imediat după ce a abandonat cariera militară,artistul și-a publicat caricaturile în ziarele și revistele din Rusia.Timp de 10 ani a fost caricaturist la ziarul financiar ”Delovoy Petersburg”,editorul-șef Oleg Tretyakov fiind cel care  l-a făcut să înțeleagă că o caricatură nu este doar o ilustrare a unui text ,ci o lucrare independentă care trebuie citită și fără acesta.Din acel moment,artistul a încetat să mai adauge cuvinte la lucrările sale,preferând să folosească doar simboluri și expresii-cheie. Acest lucru i-a permis  să ilustreze nu numai articolele din lumea  afacerilor, ci și publicații  din diferite domenii ,cum ar fi  un manual de matematică sau un compendiu  din lumea medicală. Sintetizarea și abilitatea de a nu suprasolicita chipul unui personaj,le-a învățat de la caricaturistul moscovit, Serghei Tyunin. Un loc special printre profesorii lui Andrei Popov  l-a avut  Viktor Bogorad, cunoscutul maestru din St. Petersburg care l-a sprijinit și încurajatîn toată această perioadă.

Pentru Andrei Popov caricatura nu este numai satiră socială și politică,cât mai ales  o filozofie  a vieții prin prisma ironiei și a spiritului.
Dacă vorbim despre direcția cea mai clară și cea mai de bază a caricaturii, despre satira politică, caricaturile artistului au o caracteristică foarte puternică – abilitatea de a desacraliza personajul ridicol, mai ales dacă personajul  este o autoritate a puterii. ”Nu mă grăbesc să concurez cu caricaturiștii implicați în politică. Nu cred că există atât de mulți caricaturiști în lume și în Rusia care să înțeleagă semnificația a ceea ce se întâmplă în lumea politică.Caricatura socială, cea social-sexuală este mai aproape de mine.”- declara artistul într-un interviu.  În lucrările artistului , momentele zilnice banale devin semnificative. Oamenii sunt descriși în funcție de ritmurile  biologice de bază – noaptea și ziua, fenomenele și anotimpurile atmosferice ale anului. În realitate avem de-a face cu probleme importante între spirit și trup, simțuri și reflecții, viață și artă, microcosmos și macrocosmos, realități mai mici sau mai mari. Lumea lui Andrei Popov este simplă și umilă, dar extrem de bogată în concepte, plină de culori și lumini create într-un mod ingenios, iscusit.Andrei Popov a participat la multe expoziții naționale și internaționale,obținând premii importante pentru creațiile sale în țări precum Italia, Ungaria, Turcia, Danemarca și China.Artistul este  membru al Clubului de Caricatură din Rusia.