MOTTO:

„Pentru toate subiectele pe care îmi place să le desenez, cel mai important lucru pentru mine este să fiu cinstit. Toate desenele mele provin din inima mea și sufletul meu. Vreau să fie autentice. ” Angel Boligan

Angel Boligan Corbo (născut pe 10 mai 1965  în San Antonio de los Baños, un mic orășel din apropierea Havanei, Cuba ) este grafician, autor de benzi desenate și caricaturist cubanez,care în prezent trăiește și lucrează în Mexic.Este membru al Asociației Internaționale a Caricaturiștilor ”CAGLECARTOONS,INC.” și membru al Asociației Internaționale de Caricaturiști „Cartooning for Peace”cu sediul în Paris. .Este,de asemenea,fondator și președinte al Clubului de Caricatură din America Latină –  ”CARTONCLUB”.

Angel a studiat la Școala Națională de Instructori în Arte Plastice ddin Havana pe care a absolvit-o în 1987,devenind profesor de arte plastice. Boligán a crescut literalmente în mijlocul caricaturilor  și al satirei. Orașul său natal San Antonio de los Baños, aflat în apropierea orașului Havana, este cunoscut sub numele de ”capitala umorului din Cuba. „În 1917, orașul meu natal a organizat prima expoziție de caricatură și desen satiric vernisată vreodată în Cuba”- își amintește Angel. De-a lungul anilor, San Antonio de los Baños a devenit un important centru pentru arte vizuale. Acesta găzduiește ”Muzeul Umorului” din Cuba, primul de acest gen din America Latină, iar din 1979 a găzduit Festivalul bienal  de Umor. Cuba are, de asemenea, o lungă tradiție în caricatură și desen satiric. „Caricatura  este considerată artă, nu doar ca desen. ci face parte din artele din Cuba”, spune Boligán. „Este unul dintre motivele pentru care eu și colegii mei nu ne considerăm jurnaliști, ci artiști… Artiști grafici care oferă ceva mai mult decât jurnalismul : desenul ca o artă și jurnalism”.
La mijlocul anilor 1980, a făcut parte dintr-un grup de caricaturiști  tineri care au publicat desenele  într-un ziar din Havana numit ”Tribuna” de la Habana”. Boligán își amintește că și-au botezat rubrica ziarului ”La Aspirina” sau ”Aspirina”.”Cred  că am dorit să eliminăm durerile de cap cu umor”, își amintește el.

Angel vine dintr-o țară înconjurată de vise, frustrări și uneori coșmaruri. Cuba, o țară a incidentelor sociale și politice intense, i-a oferit artistului experiența vieții. Un socialist care va percepe ulterior lumea capitalistă cu o privire mai largă, devenind astfel un observator cu o maturitate surprinzătoare.

În 1992, a părăsit Cuba pentru Mexic, unde a desenat  caricaturi pentru ziarul ”EL UNIVERSAL” și a colaborat cu  revistele satirice ”CONOZCA MÁS” și ”EL CHAMUCO”.  Abia din 2000 talentul său a cucerit lumea datorită participării sale la importante expoziții internaționale și prin câștigarea a numeroase premii prestigioase, prin colaborarea cu presa internațională (în special „Le Courrier International – Paris „) și, mai recent, prin difuzarea sistematică a lucrărilor  sale pe Internet.

Influențat de artiști precum David Levine, Saul Steinberg, Topol și în special ,de mexicanii Helio Flores și  Naranjo,caricaturile lui Angel  au cucerit  țară după țară, din Europa și până în America Latină, dar și  China și Statele Unite. Considerat a fi unul dintre cei mai buni caricaturiști contemporani, artistul a obținut recunoașterea pe plan mondial,câștigând peste 140 de premii internaționale,în țări precum Bulgaria, Italia, Peru, Cuba, China, Turcia, Canada, Columbia, Brazilia, SUA, Portugalia, Germania, Iran, Mexic și multe altele.

Întreaga operă a lui Angel Boligan radiografiază o societate zdrobită de consumism, ignoranță și educație proastă. Caricaturile sale sunt crude, pungente, ironice, iar privirea sa asupra lumii dă în vileag ușurința și superficialitatea unei societăți dominate de corupţie, impostură și demagogie.Lumea caricaturilor sale  oferă, de fapt, o frescă grotescă și cinică a situației sociale, economice și politice actuale. Cu trăsături sigure și cu un stil particular și distinctiv, ele vorbesc despre societate și subliniază aspectele sale negative, cum ar fi consumismul, violența, adularia falselor valori , subcultura și  ignoranța.

În tratarea problemelor de zi cu zi, a iubirii și a dezamăgirii, a ecologiei, a religiei,a noilor tehnologii și a corupției, Boligàn oferă lucrărilor sale originale o strălucire excepțională,dovedind un umor subtil și o mare capacitate de sinteză.
Arta poate fi folosită pentru a exprima idei și mesaje puternice, iar caricaturile lui Angel Boligan sunt un exemplu perfect de cât de expresivă și critică poate fi arta, opera sa vastă  reprezentând   o oglindă cuprinzătoare  a politicii și societății contemporane. Poate că cel mai impresionant lucru la caricaturile lui Angel este că, indiferent cât de diverse sunt subiectele , ele par întotdeauna că ating puncte nevralgice ale existenței noastre. Deși se ocupă adesea de subiecte cum ar fi foametea,războiul,consumismul, corupția,poluarea  și ipocrizia, lucrările artistului  nu se cantonează doar la temele predilecte     caricaturiștilor ,ele abordând și  probleme sociale și emoționale precum singurătatea, vanitatea și disperarea, cele mai des tratate de artele plastice și literatură.

Din punct de vedere artistic, Boligán spune că cea mai mare influență asupra sa a avut-o arta conceptuală, care în anii ’80  a avut o influență foarte mare în Cuba. Provocarea lansată de „Arta Conceptuală“ este de a reduce obiectul artistic la idee, un fel de afirmare a faptului că „ideea e rege“. Arta devine,în acest fel, în mod automat, din ce în ce mai intelectuală, intersectându-se deseori cu probleme ce ţin de aria de competenţă a filosofieiCaricaturile lui Boligán ridică numeroase întrebări despre lume În acest fel, abordarea sa fiind diferită de cea a majorității caricaturiștilor politici, care se concentrează de obicei pe știrile zilei. „Cred că stilul nu vine doar în modul în caredesenezi, ci și din subiectele pe care le alegi și metaforele pe care le folosești. Încerc mereu să îmi fac caricaturile universale presupunând că toată lumea le va vedea”- declară artistul.