António Jorge Gonçalves (născut pe 19 octombrie 1964 în Lisabona, Portugalia) este un autor de benzi desenate, caricaturist, artist vizual, ilustrator, scenograf și profesor portughez.

Este licențiat în ”Design și Comunicare” în cadrul ”Școlii de Arte Frumoase” din Lisabona și o diplomă de master în ”Scenografie Teatru” la ”Slade School of Fine Art” din Londra, unde a primit o bursă de la Fundația ”Calouste Gulbenkian”.    Este autorul mai multor romane grafice (n.n. romanul grafic este o lucrare de ficțiune în format de bandă desenată și prezentată sub forma unei cărți), și a colaborat cu mai mulți scriitori – Nuno Artur Silva, Rui Zink, Ondjaki sau Mário de Carvalho – în crearea unor  cărți în care forţa unică a imaginii şi potenţialul imens al mediului grafic  au fost valorificate pe deplin. Este autorul seriei de cărți de BD ”Filipe Seems” (împreună cu Nuno Artur Silva).

Artistul este autorul   proiectului ”Subway Life”,care cuprinde   43 de desene făcute unor  oameni din zece orașe aflate pe  cinci continente, persoane care, din întâmplare, s-au  așezat  în fața portughezului António Jorge Gonçalves pe când artistul a călătorit  cu metroul în mai multe orașe ale lumii. ”Totul a început ca un joc când locuiam în Londra”, explică artistul. Prin această metodă inedită , artistul recunoaște că a trebuit să „urmărească oameni pentru care, în alte împrejurări, nu i-ar fi găsit niciodată”. Deși a început acest proiect la Londra – unde a trăit timp de trei ani – la întoarcerea sa la Lisabona, a decis să joace acest joc și în alte orașe. „Am fost dependent de acest joc. Și am vrut să-l extind pe cinci continente, în orașe unde nu am fost niciodată.” ”Subway Life” include desene cu oameni pe care i-a întâlnit în garniturile de metrou la Lisabona, Londra, Berlin, Stockholm, New York, Sao Paulo, Tokio, Atena, Moscova și Cairo.

Aceste desene au fost prezentate într-o expoziție organizată în stația de metrou São Bento din Porto ,ca mai târziu artistul să publice un album  editat de editura ”Assirio &  Alvim” și pe care artistul l-a publicat pe website-ul său.

În 2003,artistul a început să facă câte o caricatură pe săptămână pentru  suplimentul umoristic” Público” al ziarului ”Inimigo Público”. Aceste caricaturi au fost de asemenea publicate în ”Le Monde” și ”Courrier International” și au fost premiate de ”Cartoon World Press”.

A realizat scenografie și costume pentru diferite piese de teatru,printre care ”O que diz Molero e Arte” (pusă în scenă de António Feio) și ”Como fazer coisas com palavras” (în regia lui  Ricardo Araújo Pereira). În ultimul deceniu, performanțele sale digitale au fost prezente în întreaga lume, implicând artiști precum Bulllet, Kalaf, Amélia Muge, Micro Audio Waves, Gino Robair, Ellen Fullman, Mário Laginha sau Bernardo Sassetti.

Prin metoda desenului digital în timp real și manipularea obiectelor cu ajutorul retroproiectorului transversal, a creat spectacole cu muzicieni, actori și dansatori. A scris și a interpretat show-ul ”Lisboa quem és tu?” care a fost proiectat pe pereții castelului  ”São Jorge” din Lisabona.

A primit în 2013 premiul Național pentru Ilustrație (Portugalia) pentru cartea “Uma escuridão bonita” („Un întuneric frumos”).

Între 2008 și 2015 a predat cursul „Spații performante” în cadrul unui masterat în artele spectacolului (FSCH, Lisabona). În 2015 a fost formator dîn cadrul proiectului pedagogic ”10x10” al Fundației ”Calouste Gulbenkian” .

 

Expoziții  majore :

 

1987 – Bienala artiștilor tineri din Europa mediteraneană (Barcelona).

1988 – Bienala de la Vila Nova de Cerveira / Design.

1989 – Eurovision – Viaggio a Fumetti tra Citta d’Europa (Milano).

1994 – Filipe Seems – Festivalul internațional BD Amadora.

1998 – Festival Internațional de BD Angouleme (Franța).

1999 – Seoul International Comic Festival (Coreea de Sud).

2003 – Cityscapes. Casa Fernando Pessoa. Lisabona.

2003 – “Subway Life” Festivalul artelor / Perth (Australia)

2010 – „Cent pour cent”,  Internațional cité de la bande dessiné et de l’image. Angoulême (Franța)

„Res Publica” ,Fundația Calouste Gulbenkian. Lisabona.

2011 – “Tinta nos nervos”,Muzeul Colecției Berardo. Lisabona.

” Subway Life” – LeV-Travel Literature, Matosinhos.

” Subway Life” –  Muzeul Casei Teixeira Lopes. Vila Nova de Gaia

2012 – ” Subway Life”, Festivalul de Arte / Muzeul Municipal Coimbra.

Fundația „Riso” – EDP / Muzeul electricității.

2013- “ Bem dita crise”,Casa Culturii (Setúbal).

2014 – ”Merci la crise”, Club de Presse, Montpellier (Franța).

” Subway Life” –  Teatrul Municipal din Guarda.

„Desene de la Cordel” Metropolitano de Lisboa (Saldanha / São Sebastião / Alameda)

2016 – „é na cidade que existe / que existe a cidade que não existe” ,Capela de São Martinho, FOLIO – Festivalul literar Obidos

 

Premii și distincții:

 

1993 – Premiul pentru Cel mai bun album portughez la Festivalul internațional BD / Amadora cu „Ana”.

1994 – Premiul pentru Cel mai bun album  portughez la Festivalul BD / Amadora  cu „Istoria comorii pierdute.”

1994 – Premiul pentru cel mai bun costum al Asociației Criticilor de Teatru și Mențiune Specială de la  ACARTE cu „Ce zice Molero.”

1997 – Premiul pentru Cel mai bun album portughez  la Festivalul Internațional de BD / Amadora cu „A Arte Suprema.”

2003  – Categoria  Artă la  Festivalul Flash Film pentru website-ul  ” Subway Life .”

2006 – Mențiune de onoare la Concursul  ”World Press Cartoon”.

2008 – Mențiune de onoare la a doua ediție a Concursului ”Cartoon World Cartoon”.

2008 – Cel mai bun premiu de design la Festivalul Internațional BD / Amadora cu „Rei”.

2010 – Mențiune de onoare la ”World Press Cartoon”.

2012 – Mențiune de onoare la ”World Press Cartoon”.

2013 – Premiul Național pentru  Ilustrație cu ”Uma Escuridão Bonita”