Arcadio Esquivel Mayorga s-a născut pe 1 octombrie 1959  la Alajuela, Costa Rica. A absolvit secția de Construcții Civile a Școlii Tehnice din Calle Blancos în 1979, iar trei ani mai târziu a obținut titlul de caricaturist de satiră  la Școala CEAC din Spania. În 1999 a obținut o diplomă de licență în grafică publicitară la Universitatea de Științe și Arte din Costa Rica.
A fost membru al „Sindicatului Caricaturiștilor și Scriitorilor” din New York (1986-2003), de unde și-a trimis desenele la diferite ziare și reviste internaționale. În 1988 a devenit membru fondator al ”Asociației Caricaturiștilor” din Costa Rica, La Zarigüeya și a fost primul său președinte din 1992 până în 1996.

A fost caricaturist al ziarului ”La Nación” din 1984 până în 2001,dar a  publicat caricaturi și în ziarele ”La Prensa Libre” și ”Al Dia.De asemenea, a publicat caricaturi în ziare și reviste din întreaga lume,precum ”Panamá”, ”USA Today”, ”Washington Post”, ”Caglecartoons Inc”.,  ( S.U.A.), ”Courrier International” (Franța),pubicații din Italia,Norvegia, printre altele.
Din 2018 ,caricaturile sale au   cucerit spații în publicațiile  din țări precum Chile, Brazilia și Argentina, aceasta din urmă fiind o provocare deosebit de dificilă pentru artist, datorită tradiției și valorii recunoscute a artei  caricaturii. Artistul este cunoscut deja în alte țări din America Latină, în Europa și Statele Unite, inclusiv în Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau Iran.

Metodic și constant,Arcadio Esquivel este de peste 30 de ani profesor la catedra de arte plastice a Școlii de Studii Generale din cadrul  Universității din Costa Rica, fiind, de asemenea, membru  al Asociației de caricaturiști ”Caglecartoons.Inc”, din orașul Los Angeles,S.U.A.Începând din octombrie 2001,artistul  lucrează ca producător al programului educațional de televiziune ”El Mundo de Arcadio”, produs de canalul de televiziune ”Channel 13”,unde predă desen,tehnica benzilor desenate și manga ( benzi desenate de origine japoneză) .      Artistul este editorul  mai multor cărți având ca subiect cursurile sale de desen,printre care  o carte cu titlul ”Dibujando con Arcadio”( Desenați cu Arcadio”), o carte intitulată „Cum să faci o caricatură” și o publicație plină de umor cu numele „Aventurile lui Wenceslao”, care reunește  80 de benzi desenate care sunt reproduse  în alte patru publicații  de pe continentul american. Benzile desenate conțin 16 personaje din care 7 protagoniștii sunt copii, fiecare cu personalitățile lor  unice din perspectiva cărora văd lumea și provoacă reflecții. În medie, face trei sau patru cărți de benzi desenate  pe săptămână,la care se adaugă multe caricaturi politice pentru publicații din diferite părți ale lumii.Site-ul său ”El mundo de Arcadio”și rețelele sociale fac cunoscute lumii întregi producția sa de caricatură.     În ciuda tuturor succeselor pe care le-a atins, Arcadio Marquis  recomandă studenților și colegilor săi să caute alte modalități de a-și câștiga existența, deoarece arta caricaturii este foarte solicitantă și este din ce în ce mai puțin apreciată de către editorii media, în timp ce în rețelele sociale este percepută ca o artă minoră.
Pe de altă parte, deși desenul său artistic este eminamente realist,artistul  pictează peisaje într-un mod constant, în special pentru cursurile sale; de asemenea, îi place să provoace imaginea și să trateze subiecte cu tendințe suprarealiste.     Universul caricaturilor  sale are un stil foarte definit, constând, în esență, în eliminarea textului, utilizarea simbolurilor universale, umorul subtil  și reflecția. Arcadio regretă că publicarea caricaturilor și a desenelor satirice  nu este încurajată, nici în Costa Rica, și nici în alte țări ,fiind din păcate o tendință în întreaga lume. Există o reținere evidentă a editorului în fața caricaturii ,deși în cadrul rețelelor sociale umorul grafic este foarte prezent.     Arcadio a obținut premii internaționale importante, cum ar fi Premiul  Societății Interamericane de Presă  ”SIP – Pedro Joaquín Chamorro” în 1985, Cartagina, Columbia; ”Premio Ünico Deporte y Humorismo”, San Juan, Puerto Rico în 1988 și Medalia de argint a Clubului  ”Primera Plana” din Mexic în 1988, pentru promovarea păcii prin caricatură ; Premiul ”Oro Ray Tico”, San José, Costa Rica, 2018.
În luna august 2918,”Marquis Who’s Who”care cuprinde cele mai importante biografii ale diferitelor specialități, l-a distins cu  Premiul ” Albert Nelson Marquis”pentru întreaga sa activitate,iar în septembrie 2018 iar în septembrie a primit un doctorat onorific HONORIS CAUSA la Muzeul José Luis Cuevas din Mexico City.Unele dintre lucrările sale aparțin colecțiilor permanente a cinci muzee internaționale din S.U.A., Franța, Peru, Turcia și Germania.