Aseem Trivedi (născut la 17 februarie 1987) este un caricaturist și un activist politic indian, cunoscut pentru inițierea campaniei anti-corupție “Cartoons Against Corruption” ( „Caricatura împotriva corupției”). Artistul este membru fondator al ”Save Your Voice”, o mișcare împotriva cenzurii internetului din India.

Aseem Trivedi s-a născut la 17 februarie 1987 în statul Uttar Pradesh din India ,unde și azi trăiesc părinții săi. Aseem a demonstrat abilități în desen și pictură încă din copilărie. La vârsta de 20 de ani, a lucrat ca și caricaturist la câteva ziare din Kanpur. S-a mutat,apoi, la Delhi în 2010, când avea doar 22 de ani și a continuat să lucreze în calitate de caricaturist independent, lucrând pentru mai multe ziare și reviste în limba hindusă.

După mai mulți ani în presa indiană, în 2011 Aseem Trivedi a fost implicat îndeaproape în campania națională împotriva corupției generalizate a elitei politice indiene,campanile condusă de Anna Hazare și intitulată „Cartoons Against Corruption” . Aseem a afișat câteva dintre caricaturile sale în timpul protestelor și a lansat un web site www.cartoonsagainstcorruption.com, care a publicat caricaturi care vizau sistemul corupt și politicienii.

Site-ul a fost,însă,închis rapid de către ”Departamentul Crimei Organizate ”,din Mumbai. Pe 27 decembrie 2011 a primit un e-mail de la ”BigRock”,registratorul numelui cu care a fost înregistrat site-ul său web,în care se spunea : „Am primit o plângere din partea ”Departamentului Crimei Organizate”, Mumbai împotriva cartoonsagainstcorruption.com pentru afișarea imaginilor și textelor în legătură cu drapelul și stema Indiei. Prin urmare, am suspendat numele de domeniu și serviciile asociate acestuia.”În urma interzicerii web site-ului , Aseem și-a încărcat caricaturile pe un alt blog nou creat.

Caricaturistul a lansat,apoi, alături de un grup de jurnaliști și activiști ai societății civile, o campanie de luptă împotriva cenzurii online, intitulată “Save Your Voice” („Salvați-vă vocea”).Împreună cu prietenul său, Alok Dixit, a început o campanie pentru libertatea internetului și a organizat proteste în mai multe orașe, Campania a vizat regulile draconice prevăzute de Legea privind tehnologia informațională, din 2000. Aseem Trivedi a făcut greva foamei pe termen nelimitat pentru libertatea internetului la Jantar Mantar, New Delhi. Motivul grevei foamei a fost acela de a solicita partidelor politice să susțină moțiunea de anulare a Normelor de aplicare a Legii tehnologiei informaționale din India.

Acuzat de răzvrătire și de încălcare a Constituției,a legii privind simbolurile naționale, precum și a legii tehnologiei informaționale, Aseem Trivedi a fost arestat la Mumbai la 9 septembrie 2012, riscând o pedeapsă cu închisoare pe viață. Arestarea a declanșat un val de proteste la nivel național.

Mesajele radicale prezente în caricaturile sale au provocat o dezbatere pasionată cu privire la libertatea de exprimare în India, într-atât de mult încât la o lună de la arestare, acuzațiile au fost abandonate. Cu toate acestea, Aseem Trivedi a rămas sub lupa autorităților pentru „insultarea simbolurilor naționale „.

În 2012, The Cartoonists Rights Network International (CRNI) i-a decernat premiul ” Courage in Editorial Cartooning Award” pe care l-a împărțit cu caricaturistul Ali Ferzat din Siria. ”Indian Affairs” fondat de Satya Brahma ,Președintele și Editorul Șef al rețelei ”Network 7 Media Group,”din India l-a desemnat pe Trivedi ”Caricaturistul Anului 2015” cu prilejul reuniunii ” 6th Annual India Leadership Conclave 2015.” De asemenea, a fost nominalizat la premiile „Libertății de exprimare” la categoria „Arte” de către grupul britanic „Index on Censorship”. Aseem a participat, de asemenea, la ”Big Boss” sezonul 6, un reality-show prezentat de canalul indian de televiziune ”Color TV”.

După o pauză de doi ani, artistul și-a reluat munca de caricaturist, atacul sângeros de la  ”Charlie Hebdo” întărindu-i  și mai mult spiritual combativ.În 2015, a creat platforma online ”Black & White” dedicată artei de „rezistență” prin caricatură, în care își publică periodic caricaturi, într-o serie de zece imagini, criticând încălcarea libertății de exprimare în India, dar și în Turcia, Egipt și chiar în Bahrain. Prima ediție a revistei online a fost dedicată unei colecții de caricaturi numite „A Cartoon Against Every Lash „în sprijinul lui Raïf Badawi, un blogger din Arabia Saudită condamnat în septembrie 2014 la 1.000 de lovituri și 10 ani de închisoare.”Am încetat să desenez caricaturi pentru câțiva ani. Dar după ”Charlie Hebdo”, cineva m-a contactat și mi-a spus că ar trebui să fac ceva. După aceea, am aflat despre diverși avocați pentru drepturile omului – un caricaturist din Arabia Saudită, de exemplu, care a fost condamnat la 1.000 de lovituri și 10 ani în închisoare pentru publicarea unui blog. Am decis să desenez 50 de caricaturi  împotriva celor 50 de lovituri pe care trebuia să le suporte zilnic. O mulțime de alte persoane m-au contactat după aceea. Mișcarea anti-corupție mi-a dat un scop pentru caricatură. Am decis să fac o revistă online numită ”Black & White”, unde desenez caricaturi pentru ca oamenii sănu mai  fie torturați, condamnați și uneori chiar uciși.”- declara artistul.