Aurelian Iulius-Șuță,cunoscut cu numele de artist numele ȘAI, s-a născut la 22 septembrie 1965, în Bumbești-Jiu, județul Gorj. A studiat Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu și este licenţiat în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte şi Design.

Aurelian Șuță a lucrat în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj ca agent-șef principal,desfășurându-și activitatea aproape 20 de ani, în cadrul Serviciului Criminalistic,ocupându-se cu administrarea bazei de date cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor și realizând multe portrete-robot ale făptașilor. „Artistul, într-o comunitate socio-profesională de factura Poliției, este un fel de interfață între instituție și societatea civilă. Este o dovadă a faptului că polițistul, înainte de a avea această carieră, este om care are – ca orice alt om – sentimente, trăiri. Există o stare de normalitate vizavi de comportament, de substanța spirituală”,declara Aurelian Șuță într-un interviu din 2015.

Din 2017, Aurelian Șuță s-a pensionat, dedicăndu-se în întregime artei caricaturii. Cariera sa grafică a demarat în 1990 şi însumează nenumărate participări şi premii la majoritatea saloanelor de caricatură din ţară dar şi de peste hotare. A colaborat cu diverse publicaţii de la noi, dar mai ales cu cele editate de Ministerul de Interne. Cea mai vastă şi importantă operă a sa este „Codul Penal în Caricaturi”

Aurelian Șuță ,cu nome de plume ȘAI,a debutat în caricatură prin anii ’90,când a început să-și publice lucrările ,mai întâi în presa locală și mai târziu în publicațiile centrale,colaborând îndeosebi cu reviste ale Ministerului de Interne, precum „Pentru Patrie”, „Poliția Română”, „Jandarmeria Română”, „Frontiera” ș.a.

O bună perioadă de timp a făcut caricatură de presă, cu efemeritatea subiectelor sale cotidiene,dar în ultimii ani a renunțat fiind interesat în mod deosebit ca umorul și satira caricaturilor sale să rămână de actualitate, indiferent de… vreme și vremuri.

„Am niște motive… nu neapărat de autocenzură, cât de bun simț să nu tratez subiecte de presă. În plus, am încercat, de-a lungul carierei mele de caricaturist, să desenez în așa fel încât mesajul unei satire – chiar dacă nu are impactul caricaturii de presă, cu surprinderea satirică a unei actualități pe care omul o digeră exploziv – să nu se dilueze în timp”- mărturisea artistul.

În 2008 ,ȘAI a vernisat o expoziție de caricatură la sediul Ministerului de Interne din Capitală ce a inclus 91 de portrete ale miniștrilor de Interne pe care i-a avut România pînă la acea dată.

În 2017,artistul  a câştigat „Mărul de aur 2017“ la secţiunea „Satiră“, la Festivalul de Satiră şi Umor cu aceeaşi denumire care s-a desfăşurat la Bistriţa.Tot în 2017,artistul a căștigat Premiul „Francisc Şirato” la Salonul Internațional de Caricatură ”Nicolae Găină” de la Craiova

Pe lângă caricatură,ȘAI a realizat și ilustrație de carte, calendare și s-a implicat în diverse proiecte artistice, precum ilustraţia satirică a Codului Penal al României. Are lucrări în colecţii din Romania, Franţa, Spania, Italia, SUA, Germania, Elveţia și Bulgaria.

 

EXPOZIȚII PERSONALE ȘI DE GRUP

Mărul de Aur, Bistriţa

Oltenii şi Restul Lumii, Slatina

Umor la Gura Humorului – Gura Humorului

Ion Canavoiu, Târgu Jiu

Revelionul Caricaturiştilor, Urziceni

Calotescu Neicu, Turceni

Gaudeamus, Targul de Carte, Romexpo București

Salonul de Carte Civică şi Poliţistă, Bucureşti

Nicolae Petrescu Găină, Craiova

21 de Grame de Suflet – Colecţia despre Iubire (Târgu Jiu, Bucureşti, Urziceni, Roma, Toronto, Gura Humorului, Băilești, Petroșani)

Veliko Tarnovo, Bulgaria

Vendee, Franţa

„Absolventul” – Târgu Jiu

 

ILUSTRAȚIE DE CARTE

Alergatorul de Riksas – Alex Gregora

Nopti albe cu dungi negre – Ioan Buda Tetu

Cobra Regala – Ion Canavoiu

Singuratatea alegătorului de cursă lungă – Ion Cepoi

Radiografia unui plamân – Victor Barbu

 

PROIECTE ARTISTICE

Re-MEDIU, desene ecologiste

Guvernul Nastase, Portrete

Medicale Despre Doctori

Crimnalistii – Oameni Şi Ei!

Codul Penal In Caricaturi (ilustraţie satirică al Codului Penal al României)

21 de Grame de Suflet – Colecţia despre Iubire

Ai Carte, Ai Parte!

Antismoking Cartoon

Melcul

 

CALENDARISTICĂ

Calendar DARCOM, 1998

Calendar 1999, 2001 – Ministerul de Interne

Calendar Revista Română de Criminalistică – 2003

Calendar Anticoruptie I.P.J. Gorj – 2004

Calendar Sindicatul PROLEX 2011-2012

Publicaţiile Flacăra, Flăcara REBUS

Revista PENTRU PATRIE

Poliţia Română

Revista Română de Criminalistică

 

EXPOZIȚII PERMANENTE

BUCUREŞTI

Galeria Miniştrilor de Interne ai Romaniei

Galeria Directorilor Institutului de Criminalistică

Galeria Comandanţilor Jandarmeriei Romane

Galeria Şefilor Poliţiei Romane

Galeria Şefilor I.P.J. Gorj

Galeria Şefilor I.P.J. Dolj

Galeria Şefilor I.P.J. Iaşi

 

PREMII

1999 – Premiul Inspectoratului pentru Cultură Dolj

2002 – Premiul pentru Pictură al Fundaţiei Marcel Guguianu

2006 – Premiul „Constantin Lecca” pentru creaţie în domeniul artelor plastice, acordat de revista Mozaicul

TABERE DE CREAȚIE – Reşiţa, Motru, Sighetul Marmaţiei, Valea Doftanei, Ianca, Vâlcea, Brădişor, Maramureş, Poiana Mărului – Caraş-Severin