Dalcio Machado ( născut pe 10 februarie 1972 în orașul brazilian Campinas, din statul São Paulo ) cunoscut cu numele de artist   Dalcio, este unul dintre cei mai talentați artiști brazilieni – grafician, ilustrator și caricaturist.

Dalcio a urmat Universitatea Catolică Pontificală (PUC) din Campinas unde a studiat Grafică Publicitară.

Artistul a început să deseneze de foarte devreme, influențat de tatăl său,antrenor de  curse de cai  la Fazenda Rio das Pedras, în cartierul Barão Geraldo din Campinas, care în timpul liber, obișnuia să  făcă  sculpturi în lemn , să deseneze și să compună muzică country.
Autodidact, Dalcio a desenat, încă din școală. La început  reproducând  desenele din manuale ,ca mai  apoi sa înceapă  să creeze propriile desene. La 13 ani, a publicat prima caricatură  în ziarul ”Pastoral Operária” și cu banii câștigați și-a cumpărat un stilou rotring  pentru desen. Și tot la 13 ani a facut cateva luni de curs cu artistul plastic Paulo Branco. „Ceea ce nu am învățat de la Paulo, am ajuns să învăț singur. Apropo, când spun „singur”, sunt nerecunoscător cu zeci de caricaturiști care m-au inspirat și, într-un fel, m-au ajutat să-mi găsesc calea. În acest sens, Salonul de Umor din Piracicaba a fost adevărata  mea școală de artă „,își amintește  artistul.
La 17 ani – visând la ziua în care ar putea  lucra la un ziar – și-a adunat  câteva desene  într-un dosar pe care le-a dus la redacția ziarului ”Correio Popular” .”Îmi amintesc că am vorbit cu editorul Edmur Soares într-o joi și el mi-a cerut să-i las desenele mele pentru a le evalua. Tatăl meu avea obiceiul să cumpere ”Correio Popular” duminica pentru a ține pasul cu rezultatele cursei de cai. Îmi amintesc că ziarul era pe masă pentru ca toată lumea să poată să-l  citească. În acel moment, m-am uitat la desenele în cerneală care erau publicate și m-am gândit, „ Va veni,oare,   ziua  în care voi lucra la un ziar?“ Apoi, duminica următoare parcurgând ziarul în căutare de locuri de muncă  am dat peste un desen de-al meu și am început încântat să țip. „Există o caricatură a mea pe coperta ziarului!” Aproape de infarct, momentul acela a fost o piatră de hotar în viața mea! A doua zi, îmi amintesc că am  vorbit cu editorul Edmur Soares ,de la o cabină telefonică cu plată pentru că eu nu aveam  telefon acasă, cerându-mi să mă prezint la lucru cu carnetul de schițe”, își amintește artistul.

La ”Correiro”a rămas până în 1997, când a plecat apoi la cotidianul  ”Diário do Povo” într-un program de lucru  pe care artistul îl folosește pânăastâzi : nu trebuia să rămână în redacție, putea să lucreze în studioul său privat acasă și să trimită caricaturile la ziar.  Câțiva ani mai târziu,în 2003, Dalcio s-a întors la ”Correio Popular”în calitate de caricaturist, publicând caricaturi fără întrerupere până în 2016.Artistul a colaborat ,de asemenea,și cu revista”Bundas” a marelui caricaturist  Ziraldo și apoi cu Pasquim.Stilul caricaturilor lui Dalcio este influențat de marii maeștri ai caricaturii precum  argentianul Mordillo și brazilieni Ziraldo, Laerte, Cárcamo și Angeli.

În anii ’90, artistul  a început să lucreze ca fee-lancer  ilustrând  cărți pentru copii și coperți pentru revista ”Playboy”. Dalcio a câștigat Premiul I de nu mai puțin de 9 ori Ia  Salonul Internațional de Umor de la  Piracicaba, cel mai  mai important concurs de caricatură din Brazilia. Caricaturist profesionist ,artistul a publicat timp de peste 13 ani caricaturi în revista ”Veja”, făcând și numeroase coperți.

Timp de peste cinci ani a creat  vignete ( plim-plins) pentru TV Globo. De asemenea, a publicat numeroase caricaturi  în două din importantele  ziare braziliene : ”Folha de S. Paulo” și ”O Estado de S. Paulo”.
În 2012,după  cu o carieră susținută de caricaturist și ilustrator, Dalcio a simțit că este timpul să înceapă ceva nou. Așa s-au născut cele două cărți pentru copii, „Flubete“ și „Não brinque com a comida” („Nu te juca cu mâncarea ta!“)  ambele publicate  de ”Companhia das Letras”care l-au inspirat în explorarea desenelor animate. În 2017 s-a alăturat echipei PlayKids Explorer și a lansat un serial de desene animate  având ca personaje pisicuțele Mu și Moscovis.Povestea celor două prietene care călătoresc în lume, explorând orașe și monumente istorice, cum ar fi piramidele din Egipt s-a bucurat de succes în rândul copiilor.Materialul a fost atât de reușit încât a fost vândut chiar și în Statele Unite. În 2018 a lansat o altă carte pentru copii numită „A”, la editura   ”Saber e Ler”.Cu un talent și o imaginație debordantă,artistul împreună cu soția sa , Luciene (marea sa inspirație), au participat la târgurile de carte pentru copii de la Bologna (Italia) și Londra (Marea Britanie).

Într-o maximă ,devenită celebră, a  filozofului chinez Confucius spune: „O imagine valoarează cât  o mie de cuvinte”. Acest panseu – care a devenit deja un clișeu – rezumă foarte bine desenele, ilustrațiile și caricaturile lui Dalcio Machado ,lucrări care călătoresc în jurul lumii fără bariere ale limbilor și culturilor. Opera sa, plină de sensibilitate incită, încântă și atinge inimile a mii de oameni. Nu întâmplător, el a colectat 118 premii câștigate în Brazilia și în alte 13 state ale lumii.

Într-o carieră de peste 30 de ani,artistul a publicat peste 50.000 de lucrări originale, caricaturi care  au apărut în numeroase publicații din Brazilia și din lumea întreagă,unele  chiar traduse în limbile  farsi (persană), arabă și rusă.

Artistul a primit două premii ”LURIE” în cadrul Organizației Națiunilor Unite și a fost de trei ori laureat al Concursului  ”World Press Cartoon” din Portugalia. Dalcio a fost câștigătorul ”HQMix Trophy”( un fel de OSCAR brazilian pentru caricatură)  pentru nu mai puțin de 5 ediții. În 2016, artistul a fost prezent  în Belgia pentru a primi  Premiul I la cel de-al 55-lea Festival Internațional de Caricatură   ”Knokke-Heist”,unul dintre  cele mai prestigioase  festivaluri ale lumii.Este câștigătorul a trei ediții ale Bienalei de Caricatură din Tenerife,Spania.