Damien Glez,  uneori sub pseudonimul Rox,  născut la 13 iunie 1967 la Nancy ( Franța) este caricaturist de presă franco-burkinez,autor de benzi desenate,scriitor, scenarist TV, membru al Fundației „Cartooning for Peace”.

De peste 27 de ani trăiește în Burkina Faso ,fiind  editorul revistei satirice săptămânale ”Journal du jeudi”.Caricaturist de presă din 1992, este, de asemenea, autorul benzii desenate ”Divine Comedy”difuzată de ”WittyWorld” și editată de ”Rouquemoute.

Desenele sale sunt publicate în mod regulat   în „Le Journal du Jeudi” (Burkina Faso), „Vita Non Profit Magazine” (Italia), „afronline.org” (Italia), „World Policy Journal” (Statele Unite), „Slate Africa” Franța), „The Africa Report” ​​(Africa), „Africa Magazine” (Franța-Africa), „Jeune Afrique” (Franța-Africa), „Notre Afrik” site-ul „Radio Nederland”, Habari RDC …..Ele au fost de asemenea publicate în „Le Monde” (Franța), „Libération” (Franța), „L’Humanité” (Franța), „Le Figaro magazine” (Franța), „Chorus” (Franța), „Courrier International” (Franța), „Le Nouvel Observateur” (Franța), „Mediapart” (Franța), „La Mèche” (Franța), „Zélium” (Franța), „EuropePlusNet” (Franța/Belgia), „Epok” (Franța), „Calle Luna” (Franța), „Ecran noir” (Franța), „Webmatin” (Franța), „Onapratut” (Franța), „La Galipote” (Franța), „L’Alsace” (Franța), „La dépêche du midi” (Franța), „Espoir” (Franța), „La Tribune de Genève” (Elveția), „L’Agefi” (Elveția), „Südost-Schweiz” (Elveția), „Haramata” (Marea Britanie), „Internazionale” (Italia), „Courrier internacional” (Portugalia), „Main Echo” (Germania), „Dagsavisen Arbeiderbladet” (Norvegia), „Dala Demokraten” (Suedia), „Stockholm City” (Suedia), „Chicot” (Polonia), „Haremi Kurdistan magazine” (Kurdistan), „Kepregenyantologia” (Ungaria), „Le Couac” (Canada), „Politique africaine” (Franța), „Les Cahiers d’Etudes Africaines” (Franța), ”New York Times” ( Statele Unite),”Tri County Record „(Statele Unite), „The Philadelphia Inquirer” (Statele Unite), „The Philadelphia Daily News” (Statele Unite ), The Walkley Magazine (Australia), „Modesto Bee” (Statele Unite), „L’Autre Afrique” (Franța-Africa), „Afriscope” (Franța), „Le Gri-Gri international” (Franța-Africa), „Bakchich” (Franța), „Le Marabout” (Africa), „L’Evénement” (Burkina Faso), „Le Canardeau” (Nigeria)… De asemenea, caricaturile sale au fost publicate în numeroase ziare franceze și străine (”Le Monde”, ”Libération”, ”Le 1” etc.) și difuzate pe diverse canale TV (”TV5”, ”RTB”, ”France 2”,”France 24”,”TV Koper-Capodistria (Slovenia), CNN”(Statele Unite) etc.) și radio (radiofrance.fr ). Artistul are publicate numeroase cărți ilustrate cu desenele sale ls mai multe edituri  (”Hatier”, ”Belin”, ”Plon”, ”Retz”, ”Larousse-Bordas”, ”Dray”,”Casterman”,”Uitgeverij Pelckmans”, ”Ernst Klett Sprachen GmbH”, ”Editions Jaguar”, ”Editions des écrivains”, ”Editions Magnard”, Editions de la Martinière”,”Cerf ”, ”Editions da Rocha”…).

Lucrările artistului au fost expuse la Paris, Rouen, Caen, Limoges, Annecy, Carquefou, Trouville-sur-mer,  Montpellier, Cajarc, Nantes și Saint-Just-le-Martel (Franța), Bruxelles (Belgia), Roma (Italia), Geneva și Lausanne (Elveția) , Barcelona (Spania), Porto, Sintra și Lisabona (Portugalia),Izmir (Turcia), Srpska și  Banja Luka (Bosnia și Herțegovina), Washington (Statele Unite), Quebec și Gatineau (Canada), Doha (Qatar), Buenos Aires (Argentina) Mexico City (Mexic), Ierusalim (Israel), Ouagadougou (Burkina Faso), Yaoundé (Camerun), Nairobi (Kenya), Bamako (Mali) …

Artistul  a câștigat premii la Festivalul BD’Farafina 2002 (Mali),   Festivalul de caricatură ”Premios Muestra Internacional de Humor Grafico” organizat de FECO Argentina, la Târgul Internațional de Carte și Presă de la Geneva (Elveția) din 2006, la Concursul de Caricatură de la Bania Luka (Bosnia-Herzegovina, 2008), Concursul ”Hadaf Somalia International Cartoon”(Somalia,2011) și la Premiile de Satiră Politică de la Forte Dei Marmi (Italia,  2016). În 2014, Damien Glez apare în documentarul Caricaturriștii – infanteriști ai democrației” realizat de Stéphanie Valloato,  selectat oficial la Festivalul de la Cannes. În același an, pentru canalul de televiziune ”Arte”, a făcut reportajul BD „Breidjing, viața suspendată” într-o tabără de refugiați din Darfour (Sudan).

Soțul actriței și regizoarei din Burkina Faso , Aminata Diallo Glez, Damien Glez este scenarist, inclusiv al serialului de televiziune „Trois hommes, un village”, „Trois femmes, un village” și „Super flics” seriile 1 – 25.În 2001, a fost co-autorul documentarul „Sectorul drogurilor în Niger”.

Damien Glez este autorul  a numeroase articole pentru presa scrisă (”Jeune Afrique”, ”Slate”, ”International Mail”, ”Le Monde”, ”World Policy Journal” …).
De asemenea,el este autorul unor texte de melodii, în special pentru Bil Aka Kora pentru care a scris SofiaArithmétiqueFrères de motsEntre terre et terre” și Sibiri. A colaborat cu cântăreții francezi Jérôme Boloc

(”Photomatubes”. Marion Maréchal, Hanouna,Kendji…),  Emmanuelle Garda (Une autre histoireAnonyme….), Ludiane Pivoine (Le parapluie) și Smarty (Entre terre et terre. …). Din 1992 până în 2012, în paralel cu activitățile sale de autor, a fost profesor la Unitatea de formare și cercetare în științele managementului de la Universitatea din Ouagadougou.

Ce african nu a zâmbit într-o bună zi la vederea unei caricaturi  de a lui Damien Glez? Caricaturile sale au făcut  turnee pe continentul African de peste  27 de ani. Desenele sale apar săptămânal pe prima pagină a revistei ”Le Journal du Jeudi”, săptămânalul satiric al Burkinei Faso, ele fiind,de asemenea, redate în ziare și reviste din Europa și întreaga lume. Cel mai faimos caricaturist  de limbă franceză din Africa , Damien Glez, în vârstă de 52 de ani, este adesea prezentat ca un  Plantu al continentului african. El nu este doar un caricaturist de mare talent,ci și creierul din spatele succesului hepdomadar-ului ”Le Journal du Jeudi”, pe care l-a creat împreună cu Boubakar Diallo cu aproape 28 de ani în urmă. În fiecare săptămână, Damien Glez se află la timonă,desenând, scriind, editând și puând  titlurile satirice la peste 10.000 de exemplare. Un tiraj foarte frumos pentru Africa de limbă franceză. Este unul dintre puținele publicații profitabile de pe continent. Cititorii săi sunt cu atât mai fideli, deoarece ”Le Journal du Jeudi ” nu încearcă să imite marile modele occidentale, așa cum se întâmplă cu ”Chained Duck”. Această adaptare la contextul local este cu atât mai remarcabilă pe măsură ce Damien Glez venea de departe. Din Franța, absolvent al  unei școli de comerț , ”Sup de co Bordeaux”,pe  care nimic nu-l recomanda  să devină  caricaturist în Ouagadougou.
Aterizat în Burkina Faso în calitate de coleg de professor cooperant, Damien s-a bucurat de vântul libertății care sufla în Africa după căderea Zidului Berlinului în 1989 și după cunoscutul  discurs de la La Baule al Președintelui  Mitterrand , pentru a ființa un săptămânal. El se întoarce cu căldură pe timpul primilor pași în afaceri, în august 1991: „Le Journal du Jeudi este rezultatul unei întâlniri între două sensibilități editoriale și  un punct de cotitură în istoria Burkina. Întâlnirea este cea pe care am avut-o eu ,un fan al caricaturii de presă, cu Boubakar Diallo, scriitor fascinat de umorul european și african, care a avut un proiect de ziar încă din anii 80 „.

Umoristul  recunoaște de bună voie, că nimic nu-i place mai mult decât să locuiască în Ouagadougou, capitala Burkinei Faso. Chiar dacă vine de la Nancy, artistul de casă se simte ca acasă,în „țara oamenilor integri”.  El a dobândit naționalitatea burkineză,convins  că culoarea pielii este mai jenantă pentru europeni decât pentru africani.În acest sens,artistul a trăit un episod amuzant pe care l-a povestit într-un interviu: „În același an, o țară europeană și o țară africană mi-au oferit în mod spontan câte un premiu. Țara europeană a fost  într-o situație jenantă constatând la sfârșitul  anului,constatând în cele din urmă  că a  premiat un alb. Față de acestă constatare , țara africană mi-a spus: „Pentru noi, sunteți african”. A fost premiul celui mai bun caricaturist african al anului. Totul a fost spus…”