Angel Darío Banegas Leiva (născut la 22 octombrie 1969 la Santa Bárbara, Honduras) este un caricaturist editorialist,scriitor sportiv , realizator de televiziune și politician hondurian. A fost deputat al Congresului Național al Hondurasului reprezentând Partidul Liberal din Honduras pentru Cortés.      Banegas a fost în timpul tinereții sale  reporter și corespondent de presă și de asemenea, comentator sportiv la unele posturi de radio din San Pedro Sula.       Banegas și-a început cariera ca caricaturist profesionist în 1985, realizând o caricatură zilnică pentru ziarul ”El Heraldo”. În Honduras, lucrările sale au fost publicate în toate ziarele naționale; dar cea mai importantă contribuție a sa este în cotidianul „La Prensa”, unde – din 1990 – publică zilnic căte o caricatură  editorială.       La alegerile din 2009 a fost ales deputat al Congresului Național al Hondurasului pentru Partidul Liberal.

Este autorul cărților: „Și râsul este înțelept”, editat în Tegucigalpa în 1989, „Banegas en su tinta”, publicat în Spania în 1999, „Humor y Fe” publicată în 2004 la San Pedro Sula. Este coautor al cărților: „Prin umor către Honduras”, publicat în San Pedro Sula în 1991, „Black lines ride again”, publicat în Anglia în 1992 „Europa face haz de rasism”, publicată în Spania în 1999. Lucrările sale sunt publicate în străintate începând din 1988 prin „Sindicatul Caricaturiștilor și Scriitorilor din New York”, Revista „Lapiztola” din Mexic, Suplimentul „Bronkit” din Portugalia și Revista „Quevedos” din Spania. În prezent, acestea sunt difuzate și în revista „The Miami Herald” și „Newsweek” din Statele Unite. Caricaturile lui Banegas au participat la expoziții la toate expozițiile din Honduras, în Costa Rica, Panama, Mexic, Statele Unite, Columbia, Brazilia, Argentina, Cuba, Portugalia, Spania, Franța și Regatul Unit.

Banegas a predat cursuri de desen și pictură din anul 2000 cu un succes remarcabil. Din mai 2003, Banegas regizează și prezintă programul de televiziune „En Voz Alta”, un nou spațiu de opinie în care intervievează un invitat vorbind despre subiecte de interes general în timp ce desenează o caricatură live.

Premii

 

Premiul Ligii Naționale de Fotbal .

Premiul Asociației Presei Sportive din Honduras.

Premiul Ziarului ”La Prensa”.

Premiul Universității Tehnologice din Honduras.

Premiul Național de Presă al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, UNICEF.

Premiul pentru „Cel mai bun caricaturist” acordat de Congresul Național al Republicii, în 2001.

Premiul pentru „Cel mai bun caricaturist” acordat de Congresul Național al Republicii, în 2004.

Premiul Național de Jurnalism „Ofelia Mendoza” în presă scrisă.

Frunza de Aur acordat de  Ministerul Culturii din Honduras.