Dariusz Łabędzki (născut pe 15 iulie 1959 ,în Poznań,Polonia) este un cunoscut și apreciat artist polonez.Arhitect de profesie,Dariusz este desenator,grafician,pictor,caricaturist,publicist și editor.

Timp de peste 30 de ani artistul a promovat arta poloneză de caricatură, fiind animatorul și organizatorul multor festivaluri naționale și internaționale de satiră și umor,a numeroase expoziții și concursuri de caricatură , spectacole satirice în aer liber și realizatorul unor filme și documentare despre caricatura ca fenomen social, cultural şi artistic.

Dariusz Łabędzki a fost timp de trei mandate vicepreședinte al Asociației Artiștilor Polonezi de Caricatură (2008-2011) și este membru al Asociației Artiștilor și Designerilor polonezi .

În perioada 1989-1994 a colaborat permanent cu săptămânalul ”Wprost” pentru care a realizat peste 40 de coperți,numeroase ilustrații pentru interiorul revistei,precum și caricaturi pentru laureații plebiscitului ”Człowiek Roku” (”Personalitatea Anului”).Începând din 1995,colaborează ocazional cu diferite reviste și publicații din Polonia,cum ar fi ”Głos Wielkopolski”, ”Gazeta Poznańska”, ”Ekran”, ”Newsweek”, ”Polityka”, ”Chi-chot”, ”Premiery”).

În 1995,împreună cu TVP Poznań,Dariusz a fost realizatorul programului „Witryna”, cu un parcurs de 10 episoade în care a prezentat profilurile unor caricaturiști polonezi de excepție,precum Zbigniew Lengren, Jerzy Flisak sau Julian Bohdanowicz.

Mare iubitor de cinema,în 1999, împreună cu fotograful Zenon Żyburtowicz, Łabędzki a fost inițiatorul și animatorul expoziției ”Ogniem i Mieczem”(”Prin foc și sabie”) într-o manifestare organizată sub egida Muzeului de Caricatură din Varșovia, ca element suplimentar în promovarea celebrului film în regia lui Jerzy Hoffman. Pentru contribuția creatoare la expoziție, autorul a primit statueta ”ERYK” în anul 2000. Expoziția a fost însoțită de lansarea calendarului autorului, ”Prin foc și sabie” cu eroii acestui film.

În 2003,publică calendarul „Mocium Panie 2003” cu portrete ale actorilor, eroii filmului ”Zemsta” (”Răzbunare”) , în regia lui Andrzej Wajda,iar în 2004, împreună cu fotograful Zenon Żyburtowicz lansează un alt calendar ”Stara baśń” (”Poveste veche”), cu caricaturi și fotografii satirice ale actorilor – eroi din filmul ”Stara baśń, gdy słońce było Bogiem” (”Când soarele a fost un zeu”) regizat de Jerzy Hoffman. Multe dintre aceste lucrări au fost achiziționate de Muzeul Cinematografiei din Łódź. Sub egida acestei instituții și al Departamentul de Cultură și Artă al orașului Poznan, un an mai târziu, cu ocazia a 110 ani de la inventarea cinematografului de către Antoine Lumiére, Łabędzki a lansat calendarul „Stare kino – pół żartem, pół serio” („Filmul Vechi – pe jumătate glumă,pe jumătate serios”).

În 2006 a realizat reportajului „Francuska przygoda z karykaturą”( „Aventura franceză cu caricatură”), un film documentar cu care echipa poloneză de realizatori a participat la al 25-a Festivalul Internațional de Caricatură și desen de presă de la Saint-Just-le-Martel din Franța.

În 2008,la Festivalul European de Satiră și Umor „Koziołki” din Poznań,desfășurat sub patronajul Primarului orașului Poznań,al Muzeului de Istorie Poznań și al Ambasadei Franței, artistul a plasat în central orașului o miniatură de oțel a Turnului Eiffel din Paris, cântărind 16 tone și în jurul căruia a organizat un memorabil eveniment artistic de câteva zile,considerat a fi cel mai mare eveniment cultural al Poloniei din 2008.

În 2009,cu prilejul aniversării a 600 de ani de la bătălia de la Grunwald,artistul a organizat concursul european „Grunwald na wesoło”.(„Grunwald pentru distracție”) organizat de Fundația FSE „Koziołki”, Asociația Arhitecților Peisagiști din Polonia (SPAK) și Muzeul Castelului din Malbork . Finala și deschiderea expoziției post-concurs au avut loc la Castelul Malbork.

În 2013, a fost onorat cu o diplomă la secțiunea „Piękniejsza Polska: Za tworzenie piękna, którym możemy szczycić się przed światem”:(„Frumoasa Polonia : Pentru a crea frumusețe, pe care putem fi mândri de lume”).

În martie 2015 a organizat concursul și expoziția colectivă de caricatură „Polityka w karykaturze ( „Politica în Caricatură „), finala concursului și vernisajul expoziției având loc în sediul Sejmului Republicii Polone. Expoziția intinerantă a circulat în toată Polonia.Artistul a primit o diplomă pentru contribuția personală la organizarea acestor manifestări de artă.

În perioada 2009 – 2018,artistul a organizat și coordonat împreună cu Anna și Janusz Kasztelewiczow ateliere de caricatură în aer liber, la Muzeul Apiculturii diin Stróżach ,lângă Nowy Sacz.

În 2017,împreună cu Zenon Żyburtowicz,artistul vernisează Expoziția „Piękne i Bestia”,(„Frumoasa și Bestia”)

În 2018,anul jubiliar al aniversării a 30 de ani de la înființarea Asociației Arhitecților Peisagiști din Polonia (SPAK), artistul a realizat și a publicat revista „Szpulki”.

Dariusz Łabędzki este unul dintre cei mai buni caricaturisti contemporani. El desenează caricaturi de peste treizeci de ani, câștigând până în prezent numeroase premii și distincții prestigioase.Artistul este într-o permanentă cooperare cu multe reviste de renume, creatori de cultură, companii și persoane fizice.

Artistul este,de asemenea,un publicist (autor de eseuri satirice), editor de calendare originale, cataloage și albume, creator de reclame publicitare , precum și autorul textului piesei „Karykaturzysta”,pe muzica scrisă de Sławek Wierzcholski .

Artistul și-a prezentat lucrările în 15 expoziții individuale din Polonia și la numeroase expoziții colective din întreaga lume.

 

Expoziții individuale majore:

 

1994 – BWA – Poznań,

2000 – Satyrykon – LEGNICA,

2000 – Muzeul Caricaturii Varșovia, 2006 – Kinepolis – Poznań,

2007 – Muzeul Sienkiewicz – Poznań,

2009 – Włocławek, Ustronie Morskie,Tarnobrzeg

(Satyrblues)

 

Expoziți colective:

UE, SUA, CANADA, CHINA, JAPONIA

2014 – Poznań. Kolegiacki ART – expoziție jubiliară (30 de ani)

2016 – Galeria VA – Poznań

2016 – Galeria ”Resursa” – Żyrardów

2017 – Muzeul de Caricatură din Varșovia (”Frumoasa și Bestia” – expoziție comună cu Zenon Żyburtowicz) Artistul participă foarte rar la concursuri decaricatură, dar este laureat al mai multor premii valoroase ,cele mai importante fiind:

1989 – Premiul PLL LOT pentru un poster publicitar (premiu sub forma unui zbor către SUA)

1993 – Locul III in competitia „Europa, Europa”

2002 – Locul I la concursul „Satire Outpost”

2005 – Distincție atribuită de Mareșalul Provinciei Autonome Voivodina – în concursul „Papkinada”

2009 – Premiul special la concursul TEATR

2010-Marele Premiu al Concursului Internațional de Caricatură „Uśmiech Chopina” (”Zâmbetul lui Chopin”)

2011- Premiul pentru „Cea mai amuzantă caricatură” în Concursul de caricatură de la GDAŃSK

2013 – Mențiune de onoare la concursul „Uśmiech ekranu””Ecranul zâmbitor ”

2017 – ”Premiul de bronz” la Concursul Internațional „Caricatura chinezilor de pe Internet” din Shanghai ,China

2018 – GRAND PRIX la cel de-al 16-lea Festival ”FreeCartoonsWeb International Cartoonet”

2019 Premiul II în Concursul pentru caricatură sub patronajul președintelui SPAK