Astăzi, 8 martie 2019 sărbătorim Ziua Internațională a Femeiiun eveniment dedicat realizărilor sociale, politice și condițiile economice ale femeilor, dar și discriminarea și violența la care sunt supuse acestea în anumite părți ale lumii. Ziua Femeii se sărbătorește la nivel global, în semn de protest împotriva persecuțiilor îndurate de-a lungul istoriei.Ca un omagiu adus femeilor din lumea întreagă,vă prezentăm o artistă care merită toată admirația și respectul nostru : Doaa el-Adl..
Doaa el-Adl (născută în 1979) este o apreciată ilustratoare și caricaturistă egipteană.
Artista a studiat Facultatea de Arte Frumoase din cadrul Universității din Alexandria, pe care a absolvit-o în 2000. Locuiește și lucrează în Cairo.
     Doaa a început să-și publice caricaturile în 2007, lucrând în calitate de caricaturist pentru publicațiile ”Al-Dustour”, ”Rose al-Yūsuf” și ”Sabah El Kheir” și a ilustrat pentru ”Qatr El Nada”, ”Alaa-El Din” și ”Bassem Magazine”.În prezent, lucrează pentru proeminentul cotidian egiptean ”Al-Masry Al-Youm”, cunoscut pentru caricaturile de presă pe teme politice, sociale sau religioase.
       În 2009 a devenit prima femeie care a câștigat Premiul pentru caricatură acordat de Sindicatul jurnaliștilor din Egipt.
       În 2014, El Adl a fost onorată de fundația elvețiană ”Caricatura pentru Pace” cu un premiu înmânat de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, care a spus că premiul „recunoaște pe cei care își dedică vocea și talentul artistic cauzei pacii și toleranței și care folosesc un limbaj universal al imaginilor pentru a informa,a educa și pentru a celebra valorile comune ale omenirii“.
     În 2016 a fost inclusă în clasamentul 100 al celor mai influente femei din lume, de către compania britanică BBC .
     După revoluția egipteană din 2011, caricaturile ei a devenit extrem de critice față de președintele Mohamed Morsi.
El-Adl a creat controverse în decembrie 2012, când cotidianul ”Al-Masry Al-Youm” i-a publicat caricatura , în care un înger le spune lui Adam și Eva că ar fi rămas în grădina Edenului dacă ar fi votat candidatul potrivit. Potrivit lui el-Adl, caricatura blamează „politicienii care profită de religie, folosind-o pentru a domina și influența oamenii simpli” , dar acest lucru a condus la acuzarea artistei de blasfemie,caricatura insultând rolul lui Adam în Islam. O investigație a fost comandată de procurorul general Talaat Abdallah, aceasta fiind abandonată după lovitura de stat egipteană din 2013.
În același an, artista a fost interogată de procurorul general Talaat Abdallah pentru o caricatură în care a criticat islamiștii din Egipt și influența lor în politică. De partea ei s-a situat,printre alții,caricaturistul brazilian Carlos Latuff, care a înfățișat-o pe el-Adl apărându-se împotriva unui islamist cu un creion asemănător cu sulița.
    În februarie 2013, el-Adl a creat o caricatură pentru a critica mutilarea genitală a femeilor, ilustrând un bărbat înfricoșat care urcă pe o scară și se întinde, ținând o pereche de foarfece, pentru a tăia o floare roșie între picioarele unei femei. Vorbind la o conferiță organizată de ” Clitoraid” (
Clitoraid este organizația internațională, non-profit, fondată de Rael, liderul spiritual al Mișcării Raeliene pentru a pune capăt mutilației genitale feminine )în 2013, El Adl a explicat: „Înainte de a avea loc revoluția, am desenat ocazional pe tema problematicii feminine ,dar acum sunt obligată să desenez aceste caricaturi despre femei pentru a-mi apăra propria existență și libertatea mea personală care sunt amenințate sub conducerea Frăției Musulmane „. Caricaturile care descriu procesul președintelui Hosni Mubarak i-au adus, de asemenea, popularitate artistei.
În 2016, lucrările sale au acoperit subiecte internaționale, inclusiv Brexit-ul, atacul asupra Universității Bacha Khan sau oprirea violenței împotriva femeilor.
Artista a participat la numeroase expoziții de caricatură în Franța, Italia, Spania, Elveția, Tunisia ,câștigând ma mute premii ,printer care :
2009 – Premiul Asociației jurnaliștilor din Egipt pentru cel mai bun caricaturist al anului 2009;
2013 – Premiul pentru Satiră Politică la Concursul de caricatură de la ”Forte dei Marmi” ,Italia;
2012 – Diplomă de onoare din partea FECO ,filiala Franța;
2013 – Premiul Special la Salonul de Umor de la Saint-Just-le-Martel,Franța;
2013 – Premiul Resist Violence Against Women Act ;
2014 – Premiul Organizației Cartooning for Peace” și Premiul EGYPT ”Ali & Mustafa Amin”;
2017 – Premiul ”Mahmoud Kahil” pentru caricatură politică;