Farhad Foroutanian (născut la Teheran în 1957) este un artist vizual,ilustrator  și caricaturist olandez ,de origine iraniană.După ce  a făcut studii de teatru din 1974 până în ’75, Farhad a urmat apoi  Academia de Arte Plastice, pe care a absolvit în 1978. Lucrează din 1977, în principal, ca ilustrator  și caricaturist profesionist

Din 1987, Farhad trăiește și lucrează în Olanda,după o perioadă scurtă de ședere în Italia. Artistul face parte din micul  grup de caricaturiști politici din Olanda. Printre altele, face caricaturi pentru ”Vrij Nederland ”și ”Vice Versa”.De asemenea, publică mult în străinătate.

Caricaturile sale au fost publicate  în ziare și reviste din Olanda și mai ales în străinătate ,ca de exemplu:  ”Algemeen Dagblad”, ”Vrij Nederland”, ”Rotterdams Dagblad”, ”Vice – Versa”, ”Computable”,” La Voce”, ”Don Quichotte”, ”ICT Zorg”, ”Nebelspalter” și ”Vluchtelingenwerk Nederland”. Farhad predă  și lecții de teatru și  organizează workshop-uri de desene animate și benzi desenate.

Cu doi ani înaintea revoluției din 1979 din Iran, Farhad a lucrat pentru un ziar iranian, la numai douăzeci de ani. În anii care au urmat revoluției, Iranul s-a transformat într-o republică islamică strictă. Foroutanian a decis să nu mai lucreze pentru ziar pentru că nu mai avea  libertatea de a desena  ceea ce își dorea. Pentru a-și câștiga existența, a început să ilustreze cărți și reclame pentru copii. ca artist independent.De asemenea, a făcut seturi de reclame  pentru televiziunea iraniană. Cu toate acestea, în scurtă vreme ,a revenit la ziarul iranian.     Între timp, practicarea profesiei de caricaturist în Iran a devenit foarte dificilă,mai ales pe timpul războiului cu Irakul. Guvernul a cenzurat la sânge toate publicațiile,astfel încât,publicarea unor caricaturi  politice a devenit imposibilă. Trebuia să faci doar propagandă pozitivă  despre rolul Iranului în războiul sfânt și nu puteai publica nimic fără să mergi la Ministerul Culturii pentru a obține permisiunea pentru publicare.În consecință,, mulți artiști au fost nevoiți să aleagă o profesie diferită.

Cu toate acestea, restricția privind libertatea de exprimare nu a fost singurul motiv pentru  Foroutanian de a părăsi Iranul. „Am locuit în Teheran alături de soția mea și de fiica mea de cinci ani. Orașul era foarte periculos. În fiecare zi aveam pregătite cele mai importante lucruri în mașină, gata să fugim. Dar și pentru că  puteam să pierd casa în orice moment din cauza bombardamentelor. Soția mea și cu mine ne-am dus  la muncă doar în timpul zilei.Noaptea dormeam în mod regulat într-un adăpost de raid aerian. Nu am vrut ca fiica noastră să crească în aceste condiții periculoase. De aceea, am decis să părăsim Iranul. Nu a fost ușor să plecăm. A trebuit să solicităm o viză de ieșire și acesta a fost un proces lung. La acea vreme știam că întregul nostru trecut va fi trecut în revistă de trei ori și că toate activitățile noastre erau verificate de poliție. Guvernul se temea de spionaj. Ideea că poliția lucra la dosarul tău era înspăimântătoare, mai ales că  putea avea consecințe foarte mari. Cu o săptămână înainte de plecare trebuia să predai biletele și pașapoartele pe care le primeai  înapoi la aeroport,doar în ziua plecării. Dacă nu le predai, trebuia să mergi imediat la secția de poliție pentru a te justifica. Rezultatul era ,de obicei ,o pedeapsă severă. Am avut  mare noroc că am putut pleca”.

Alegerea Olandei  nu a fost o coincidență. Un prieten al caricaturistului care a studiat în Olanda treizeci de ani  i-a  povestit multe despre țară și aceste povești l-au fascinat pe Foroutanian. „Mulți oameni au plecat din Iran în SUA. În America există mai mult de patru milioane de iranieni. Este o întreagă rețea. Au construit acolo un fel de Iran modern. Nu mi s-a părut interesant să trăiesc așa. De asemenea, nu voiam să trăiesc prea departe. America este mult mai departe decât Olanda. Imediat la sosire am găsit n Olanda o țară frumoasă. Țara era foarte progresistă ,tolerantă și cu minți deschise. Integrarea a fost un proces natural pentru mine. Trebuie să vrei să te schimbi,să vrei să înveți. După aproximativ un an am început să desenez. Curând am expus mult și în 1988 sau 1989 am început să desenez pentru câteva reviste „.

În prezent,Foroutanian lucrează mai mult pentru reviste străine decât pentru cele olandeze. Pe lângă ”Vice Versa”, cel mai mare client al său a fost ”Rotterdams Dagblad”, pentru care a lucrat din 1993. După fuziunea cu ”Algemeen Dagblad”, aproape toate caricaturile politice au dispărut din secțiunile regionale și nu a mai existat nicio activitate de caricaturist  politic pentru Foroutanian. „În revistele olandeze există mult mai puțin loc pentru caricatură în zilele noastre decât în ​​revistele străine. Din cauza reducerilor de format a multor publicații ,caricaturile  politice sunt rapid eliminate,neîncadrându-se  în concept, în timp ce poziția caricaturii politice  crește constant în străinătate.”

Foroutanian a  scris mai multe piese de teatru și scenarii de film. „Un film american a fost realizat după una din piesele mele. Îl cunoașteți pe ”Meet Joe Black” cu Anthony Hopkins și Brad Pitt ? Acesta a fost un film foarte rău, îmi pare rău pentru asta, Haha!”…se amuză artistul într-un interviu.

Mai mult, la fel ca soția sa, Nasrin Foroutanian, Farhad este actor și amândoi se angajează în teatru interactiv,unde spectatorii joacă un rol important.