MOTTO : ”My role is to tell the truth” – Gado

Godfrey Mwampembwa, alias GADO (născut la 6 august 1969 în Dar es Salaam,Tanzania) este un caricaturist de presă,ilustrator,creator de filme de animație  și  de benzi desenate. Artistul  lucreză de peste douăzeci de ani în Kenya

De mic copil lui Godfrey  i-a plăcut să deseneze, mama sa având profesia de  învățătoare l-a încurajat tot timpul să deseneze. A început să facă caricaturi încă de la vârsta de 15 ani, câștigând bani de buzunar prin publicarea lor în  ziare și reviste locale, precum ”The Daily News”, ”The Business Times”, ”The New African Magazine” și ”The Express ”la Dar Es Salaam. După terminarea liceului, a făcut un an de stagiu militar după care  s-a înscris, în 1991 ,la Institutul Ardhi   pentru a studia arhitectura.Un an mai târziu, Gado a câștigat al doilea premiu într-un concurs de desen în Nairobi, Kenya. A  călătorit  în capitală pentru a-și primi premiul, și nu s-a mai întors ,părăsind Institutul pentru a deveni caricaturist editorialist și ilustrator la ”Nation Media Group” din Nairobi ( cel mai mare grup de presă din Africa de Est și Centrală).după ce  i-a convins pe cei din staff-ul ziarului  să-l aducă în redacție”Am fost amator. Nu am fost nici măcar bun, ca să fiu sincer „, spune el. „Dar am venit cu ochii foarte proaspeți pentru că nu sunt de aici.”

Kenya s-a dovedit  interesantă pentru tânărul artist. Era mai împărțită în privința liniilor tribale decât Tanzania, al cărui prim lider, Julius Nyerere, reușise să creeze o identitate națională din amalgamul de limbi și etnii lăsate de colonialism. Gado a sosit  în  Kenya  în timp ce  aveau loc primele  alegeri pluripartite  în care Daniel arap Moi a fost votat președinte. Pentru un caricaturist, Kenya avea o atmosferă liberă. Cu toate acestea, trebuiau păstrate limitele. Inițial, el și colegii săi caricaturiști nu au îndrăznit să descrie chipul noului președinte. Până la sfârșitul anului, inhibițiile lor s-au topit și Gado a început să-și asume riscuri mai mari. După ce Moi a fost reales în 1997, l-a desenat pe președinte ținând o Biblie și jurând că-i va  proteja pe toți kenyenii.

Artistul este cel mai sindicalizat caricaturist politic din Africa de Est și Centrală și de peste două decenii un colaborator pentru numeroase publicații precum ”Daily Nation” (Kenya), ”New African” și ”Guardian” (Marea Britanie), ”Courrier International” (Franța),”Business Day” și ”Sunday Tribune” (Africa de Sud) și la numeroase site-uri web. De asemenea, a produs caricaturi pentru ”Le Monde”, ”The Washington Times”, ”Der Standard” și ”Japan Times”. A lucrat în calitate de caricaturist editorialist la ”Daily Nation ” până când a fost concediat, în martie 2016.

În calitate de caricaturist, Gado este notoriu pentru comentariul său satiric,artistul  criticând fără menajamente  politicienii din Africa de Est și, în general,din  toată Africa.El nu evită  subiectele tabu și este un apărător puternic al libertății de exprimare,deși a primit  amenințări cu moartea și deseori a fost târât prin instanțe pentru conținutul caricaturilor sale. Din punct de vedere politic, Gado este un adept ferm al ideii pan-africane, susținând  că popoarele de origine africană au interese comune și ar trebui să fie unificate.Artistul este un mare admirator al oamenilor de stat precum Julius Nyerere, Kwame Nkrumah și Nelson Mandela.

De menționat că libertatea de exprimare în Kenya a scăzut ,odată cu venirea la putere a  Președintelui Uhuru Kenyatta,  în 2013. Din 1992, Gado a lucrat pentru ”Daily Nation”,  principalul ziar al Africii de Est. După mai multe caricaturi reprezentându-l pe Kenyatta și VicePreședintele său, Ratanii lui Ruto, în  timpul  acuzațiilor făcute  împotriva lor de  ”International Criminal Court”, conducerea ziarului a cedat presiunii guvernamentale și în februarie 2016 Gado a fost demis,măsură care nu l-a surprins pe artist cunoscând faptul  că nu a fost pentru prima oară când un ziar s-a aflat sub presiunea unui guvern. Deja în 2015, după publicarea unei caricaturi  reprezentându-l pe  Jakaya Kikwete, Președintele Tanzaniei la acel moment, ca un împărat roman înconjurat de 7 femei reprezentând cele șapte păcate capitale, activitatea  filialei ”Daily Nation” din țara vecină a fost suspendată. Sfătuit să ia un concediu de sabat ,contractul lui Gado nu a fost reînnoit. caricaturistul nefiind de acord să se autocenzureze pentru a-i asigura liniște  proprietarului ziarului, un apropiat al guvernului. Astfel,în ianuarie 2016, când a contactat angajatorul său pentru a-și planifica activitatea de a se întoarce la muncă, a fost invitat la o întâlnire pe 5 februarie, unde i s-a dat o scrisoare prin care se făcea precizarea  că societatea nu-și va reînnoi contractul în momentul în care a expirat concediul de sabat, fără nici o altă  explicație.
Acest incident s-a petrecut  după ce redactorul Denis Galava a fost demis în ianuarie 2016, nu  mult timp după ce a scris un editorial critic față de președintele kenyan în ziarul ”Saturday Nation”, deținut și de ”Nation Media Group. ” Acest incident a produs îngrijorări serioase cu privire la libertatea presei în Kenya.Este știut faptul că în Kenya conflictul etnic este un subiect dificil. Editorii  sunt, de asemenea, sensibili la desenele umoristice  care se ocupă de sex sau chiar de homosexualitate. Și subiectele despre religie sunt întotdeauna dificile. Datorită naturii  sale combative care i-a adus simpatia multor oameni de pe tot continental african și din multe țări ale  lumii, Gado a fost rapid angajat de ziarul rival, ”Standard”, care i-a promis o libertate editorială completă. El a continuat astfel să critice, împreună cu stiloul său nărăvaș ,corupția politică și scandalurile care au  subminat Africa de Est.Gado continuă să  deseneze  caricaturi amuzante pe teme locale și internaționale, cu subiecte care vizează impactul conflictelor sociale, politice și culturale asupra individului. El este o sursă de inspirație pentru alți artiști prin contribuția sa la democratizare și la libertatea de exprimare în Africa de Est.În timpul șederii sale la Centrul de cercetare al Comunicării din Treviso ( 1996-1997), artistul a produs o un film  de animație pe tema rasismului.

Gado a  expus lucrările sale în Tanzania, Kenya, Franța, Norvegia, Finlanda, Italia și Statele Unite. Artistul  este membru al Uniunii  Jurnaliștilor din Kenya (KUJ), al Asociației Caricaturiștilor din Africa de Est (KATUNI), al  Caricaturiștilor și Scriitorilor (C & W) și  membru al Comitetului pentru Drepturile Caricaturiștilor (CRN). Este, de asemenea, președintele executiv al BUNI MEDIA, o companie independentă de producție  filme media și de film din Nairobi.În 2011, artistul a fost printre cele 12  personaliți de marcă  care au primit premiul ”Visionaries Award” acordat de  ” Fundația Ford” pentru ”eforturile lor inovatoare pe marginea principalelor probleme sociale ,oferind căi clare și concrete pentru îmbunătățirea oportunităților economice și participarea politică și socială extinsă pentru milioane de oameni marginalizați din întreaga lume”. Gado continuă să producă spectacolul satiric de marionete    „The XYZ Show” prezentat de BUNI TV  (premiera a avut loc în  2009), care lansează politicieni după modelul  celebrului show britanic al lui Peter Fluck și Roger Law „Spitting Image”(1984-1996). Se pare că Gado s-a inspirat mai mult după versiunea franceză ”Les Guignols de l’info”.

De altfel, datorită televiziunii BUNI TV artistul și-a continut studiile,în  anul 2000,la Școala de film din Vancouver (Canada) unde a studiat animația și filmul clasic .

Deși nu este un artist de benzi desenate în cel mai strict sens, Gado folosește ocazional secvențe narative pentru un personaj recurent ,o femeie obișnuită africană numită Wanjiku.Potrivit președintelui kenyan, Daniel Arap Moi, Wanjiku „nu știe nimic despre constituție”. Moi a folosit-o ca o metaforă pentru oamenii de clasă inferioară care sunt atât de ignoranți încât este mai bine ca guvernul să ia decizii pentru ei. Gado a decis să creeze un personaj reprezentând femeia obișnuită din Africa ,inventând-o pe WanjikuTotuși, din punct de vedere personal, ea este opusul total al intenției Președintelui Moi. Gado a conceput  o femeie inteligentă, amuzantă, articulată și conștientă de sine. Întotdeauna are un răspuns sarcastic ,pertinent,pentru politicieni, lideri religioși, activiști sau generali.

Gado  lucrează în prezent și în calitate de caricaturist editorialist pentru ”Daily and Sunday Nation” și ”EastAfrican”. Locuieste în Nairobi cu soția sa Stephanie Uwingabe și cu cele două fiice Mwaji-Odeta și Keza-Anganile.

 

 

PREMII :

1999 – Gado a fost numit Caricaturistul  Anului în Kenya.

1996 – a primit premiul ”International Olympic Media Award” pentru presa scrisă

1999 – a fost  Caricaturistul Anului în Kenya.

2005 și 2007 – câștigă Premiul Național pentru Drepturile Omului din Kenya în domeniul jurnalismului

2006 – a fost unul dintre cei doisprezece participanți la expoziția ”Cartooning for Peace” a Organizației Națiunilor Unite

2007-a primit premiul ”The Prince Claus Award” al Fundației ”Prince Claus” în cadrul temei ”Cultură și conflict”. Juriul l-a lăudat pentru „caricaturile  curajoase pline de umor inspirate de  aspecte ale conflictelor sociale și politice și de  lupta pentru libertatea de exprimare liberă”.

2014 și 2016 – Gado a fost numit una dintre cele mai influente 100 de personalități  din Africa de către ”NewAfrican”, cea mai cunoscută revistă din Africa.

2016-Gado (împreună cu caricaturistul Zunar din Malaezia), a fost câștigătorul prestigiosului premiu ”Cartoon for Peace 2016 – International Cartoon Award”,fiindu-i înmânat  de Kofi Annan la Ziua Mondială a Presei, pe 3 mai 2017.