Henryk Cebula (născut la 21 octombrie 1953 în Sieniawa) – este un desenator,grafician,ilustrator,sculptor,medalist și caricaturist polonez.Este membru al Asociației  Artiștilor Plastici ( a fost vice-președintele în perioada 1997 – 2001) și membru al Asociației Caricaturiștilor din Polonia. Este membru al Partidului  Bunului Umor ,având funcția de Ministru al Culturii și Artei.    Henryk Cebula este absolvent al Liceului  de Arte Plastice din Jarosław și al Academiei de Arte Frumoase din Cracovia,secția   Sculptură,cu iploma obținută  la clasa profesorului   Jerzy Bandura în 1981.După absolvirea facultății a primit o bursă acordată de Ministerul Culturii și Artei.

Prima sa caricatură  a apărut în 1977 în  ziarul ”Prometej” din  Rzeszow.A colaborat apoi cu diferite publicații,precum ”Karusela”,”Szpilki”,”Radarz”,”Profil”.”Polityka”,”Wprost”,”NIE”,”Twoim Dobrym Humorze”, „Życie Przemyskie”, „Expres Jarosławski”și multe altele. A condus o rubrică permanentă intitulată „Cebula przyprawia życie” și „Cebula z pogranicza” în  presa regională din Podkarpacka.

A fost un neobosit activist cultural publicând  texte critice pentru evenimente culturale și artistice în multe periodice poloneze.A ilustrat multe cărți și a publicat multe texte de satiră literară.

Începând din 1982 și până în 2018  a fost profesor la Liceul de Arte Plastice din Jarosław. A organizat peste 100 de expoziții individuale și a participat la peste 1200 de expoziții colective în Polonia și în străinătate. A expus în Asia (inclusiv în India și Japonia), în ambele Americi, în Australia și în toate țările europene. Este cunoscut pentru sculptura în bronz, făcută în aer liber, intitulată ”Banca lui Edward Kieferling”,care-l înfățișează pe pictor stând  pe o bancă în fața clădirii Liceului de Arte Plastice din Jarosław. Artistul a organizat ateliere de desen și pictură în aer liber,inclusiv al unui concurs de desen satiric pe tema protecției mediului.

A fost decorat cu Crucea de Merit de bronz de către fostul Președinte al Republicii Kaczyński,și de ministrul Culturii cu  Medalia de aur ”Activist cultural distins”.

În 2000, a primit premiul ”Jarosław”, iar în 2002, ”Ratusz Przeworski”. Asociația Caricaturiștilor polonezi  și Muzeul Caricaturii  din Varșovia i-a acordat de două ori premiul ”Eryk Lipinski” și premiul ”Silver Szpilka”.De asemenea,artistul a mai fost răsplătit pentru munca sa cu premiul „Srebrną Szpilkę”acordat de redacția ziarului ”Szpilek”(ulterior desființat) , cu premiul „Błękitny Melonik”,din partea organizatorilor Festivalului de Umor Bun de la Gdansk ,premiul ”Jarosławiem”din partea primăriei orașului Jarosław și premiul ”Ratuszem” acordat  de primăria orașului Przeworsk. Tot în anul 2000,artistul a participat cu caricaturi și grafică satirică la festivalul „Satyrblues”  de la Tarnobrzeg, organizat de Wiktor Czura, președintele Asociației OKO (Protecția culturii originale).De altfel, Henryk Cebula a fost desemnat  comisar de onoare al expoziției, care a reunit participanți din rândul celor  mai apreciați artiști polonezi și străini ai genului.

Artistul a  câștigat 186 de premii și distincții în competițiile naționale și internaționale. În anii 1997-2001 a fost vicepreședinte al Asociației Artiștilor Polonezi de Caricatură. Începând din 1998,Cebula și-a gestionat propria galerie „Pirania” din Jarosław, unde a organizat peste 120 de expoziții,avându-i ca invitați pe cei mai buni caricaturiști din Polonia  și din străinătate.    Este membru fondator  al grupului artistic „Czwórka bez sternika”. În 2001, a fost lansat albumul „Henryk Cebula 25 de ani de desen”.

Artistul locuiește în Przeworsk împreună cu soția sa, Helena, având  opt copii (trei fiice și cinci fii) și șapte nepoți. Membrii cei mai talentați ai familiei sale au expus ,în special lucrări de pictură și fotografie , în două ediții ale unei expoziției  intitulate ”Cebulowe pola”. Televiziunea poloneză a realizat un documentar despre familia  Cebulów, sub acest titlu fiind prezentat pe canalele naționale și regionale.    Printre hobby-urile lui Henryk, în afara artei, sunt turismul și întâlnirile cu artiștii.

Henryk Cebula este un caricaturist incisiv,practicând  un desen redus la esenţial, al cărui element explorat cu ingeniozitate este în primul rând linia, urmată de haşuri, puncte, pete, de folosirea albului suprafeţei cartonului. Imaginile sunt aerate, iar umorul este obţinut din ridicolul situaţiilor imaginate şi al personajelor ce populează compoziţiile sale (oameni, păsări, animale, gasteropode). În lucrările sale , artistul  subliniază independența omului în confruntarea cu autoritățile devalorizate.