Igor Alekseevich Smirnov s-a născut la 6 iulie 1944 la Moscova, petrecându-și copilăria pe străzile din jurul Arbatului și pe bulevardul Gogol.

Smirnov a studiat la școlile de artă din Moscova și Leningrad (1954-1960). În 1969 a intrat la ”Școala de Artă în Memoria anului 1905” din Moscova.
Din 1970, a pictat tablouri și a lucrat ca artist  mozaicar, designer de interior, precum și caricaturist și ilustrator pentru diverse ziare, reviste și cărți. Este membru al ”Uniunii Artiștilor din Moscova” și al ”Federației Internaționale a Artiștilor” (IFA) și al ”Uniunii  Jurnaliștilor   din Moscova”.

În 1971, artistul a publicat prima sa caricatură  în ziarul ”Krasnaya Zvezda”. De atunci și până în prezent, mii de caricaturi au fost publicate în mass-media din întreaga lume. Lucrările sale au fost publicate în ziarele ”Pravda”, ”Komsomolskaya Pravda”, ”Krasnaya Zvezda”, ”Izvestia”, ”Moscovskiye Novoti”, ”Literaturnaya gazeta”, ”Golos Rodiny”, ”Rossiiskie Vesti”, ”Obshaya Gazeta”, precum și în revistele ”Crocodile”, ”Novoye Vremya”,”Veselie Kartinki”, ”Sovetskaya Zhenshchina”, ”Krasnyi Krest”, ”Otchizna”, ”STP”, ”Delovye Lyudi, Socium”, ”Zhurnalist” și în alte publicații. Igor a participat la peste 250 de expoziții în diferite țări, printre care Canada, SUA, Mexic, Cuba, Brazilia, Olanda, Anglia, Belgia, Germania, Franța, Turcia, Italia, Spania, Austria, Filipine și Japonia. Artistul a organizat expoziții personale la Biblioteca ”N.A. Nekrasov (1988, Moscova), Muzeul Caricaturii din Zielona Gora (1989), precum și la Istanbul (1990), Madrid (1991, la invitația Fundației German Manches ), Mexico City și Guadalajara (1991), Casa Centrală de Arte din Moscova (1993), Acapulco (1994, Mexic), Bordeaux (1998, Franța). Au fost publicate 4 cataloage de lucrări ale artistului: Catalogul expoziției personale ”Perestroika în orașul nostrum” (1988); în serialul ”Maeștrii caricaturii sovietice” – Igor Smirnov (”Moscova: artist sovietic”, 1991); Cartea de Caricaturi ale lui I. Smirnov (publicată de Nazim Gerey, 1991, fundație caritabilă a Ankarei); Catalogul expoziției internaționale personale „Perestroika”.

Artistul a câștigat peste 40 de premii internaționale în competiții internaționale de caricatură și festivaluri de satiră și umor. Igor Smirnov a organizat, condus și a ființat Casa de Caricatură Rusă la Moscova.

Igor Alexeevich Smirnov este membru corespondent al Academiei Ruse de Arte, academician al Academiei Internaționale de Cultură, Academia franceză de caricatură, câștigător al concursurilor și festivalurilor internaționale.
Este prezent în Dicționarul de Biografii Internaționale (xxllled.) și (xed.) Dicționarul Internațional ”Who’s Who of Intellectuals”. ambele publicate de ”Centrul Biografic Internațional Cambridge”.