Igor Arkadyevich Makarov s-a născut pe 4 iunie 1944 la Saratov,Rusia și este un cunoscut grafician,ilustrator,caricaturist rus,scenograf,regizor de teatru,film și televiziune  A studiat la Școala gimnazială nr. 19 din Saratov  și apoi la Colegiul de Artă Saratov. În 1963 a intrat la  Academia de Arte Industriale și Aplicate din Stroganov, Moscova ( Stroganovka )pe care a absolvit-o în 1968.

Prin repartiție, a ajuns la Televiziunea Centrală a URSS,unde în perioada  1968-1977 a lucrat ca designer de producție al ediției principale a programelor muzicale (autorul seturilor pentru programele „Artloto”, „În jurul râsului”, „Lanterna magică”, „Beneficiu” etc.)

În 1977-1981 a fost designer de producție de artă la Studioul „Multfilm” al Asociației  „Ekran” ; în paralel,a realizat primele filme la studiourile  „Soyuzmultfilm” ; apoi a lucrat ca scenograf și regizor până în 1993,realizând o serie remarcabilă de lungmetraje.

Din 1981, a lucrat ca designer de producție  personalul studioului de film Soyuzmultfilm, unde a creat peste 30 de lucrări. În 1995, a devenit designer-șef al companiei de televiziune REN TV, deoarece scenograful a lucrat în teatrele din Rusia și din străinătate.

Din 1968, Makarov s-a angajat activ în caricatură, desene animate și grafică de carte, colaborând  cu publicații periodice și editori de carte, cum ar fi  ”Literaturnaia Gazeta”,”Smena”, ”Ogo-neok”, revista de umor ”Krokodil” etc. A participat la numeroase expoziții de caricatură în Rusia și în străinătate ,fiind câștigător al multor premii la concursurile rusești și internaționale în domeniul animației, televiziunii și caricaturii.Este  membru de onoare al Academiei de Arte din Rusia, membru al Uniunii Cineaștilor din Rusia, al Uniunii Jurnaliștilor din Rusia și al Uniunii Internaționale a Jurnaliștilor.

 

IGOR  MAKAROV – FIȘĂ  BIOGRAFICĂ

 

Născut la 4 iunie 1944.Saratov,Rusia

Absolvent al Academiei de Arte Industriale și Aplicate din Stroganov, Moscova ( Stroganovka )

1968 – 1978 – scenograf al Televiziunea Centrală a URSS

1981 – 1993 – designer de producție la Sojuzmultfilm

1994 – 2006 – designer șef al companiei de televiziune REN-TV

Laureat a numeroase  concursuri internaționale de caricatură, film, programe de televiziune

Premiul  ”Vițel de aur” decernat de revista literară ”Literaturnaia Gazeta”,premii de caricatură la Festivaluri în Italia, Canada, Iugoslavia și altele.

Premiul TEFFI (Festivalul  ”B. Okudzhava”)

Desene animate:  „Câine în bocanci”, „Despre mare, mare”, „Paradie în stil rock”, „Contacte-conflicte”, „Stereotipuri”, „Romeo și Julieta”

Artistul a regizat peste 30 de spectacole teatrale și  fime  de lungmetraj ( Bez svideteley (1983), Balerina (1993) and Chyornaya komnata (2000) etc. ; a ilustrat numeroase  cărți.
Regizor de televiziune: „Lanterna magică”, „Beneficiul”, „În jurul râsului”, „Papagalul alb”etc.