Carlos Garaycochea ( n. 1 iunie 1928 , Casbas – m.10 septembrie 2018 Buenos Aires ) a fost un  desenator, grafician umorist,autor de benzi desenate,scriitor, scenarist, profesor și artist vizual argentinian.

Garaycochea s-a născut în orașul Casbas, din districtul Guaminí, provincia Buenos Aires, Argentina. El a locuit aici până la vârsta de doi ani, când s-a mutat cu familia sa în Buenos Aires. După ce a terminat un an la Colegiul Național, s-a înscris la Școala Națională de Arte Plastice, pe care a absolvit-o în 1949, obținând diplomă de  profesor de desen și pictură.

Specializându-se  în grafică umoristică,lucrările artistului au fost publicate în numeroase reviste, precum El Gráfico, Atlántida, Billiken, Esto Es, TV Guía, Gente, Rico Tipo, Patoruzú, Humor, Semana Gráfica, La Revista, Satiricón, Qué și ziare, precum Crítica, El Mundo, La Nación, Cronica, El Cronista Comercial, Tiempo Argentino, Hoy și Democracia.

Cele mai cunoscute personaje ale benzilor desenate au fost Don Gregorio și  Catalina – publicate în ziarul La Nación.

Garaycochea a publicat cărți precum Dónde vamos a parar; Los deportistas son una risa; Don Gregorio; Catalina o Cómo parecer culto. El a prezidat Asociația Caricaturiștilor din Argentina timp de șase ani,fiind un militant al drepturilor caricaturistilor.

Garaycochea s-a dedicat predării desenului în școlile Panamericana, Fernando Fader și Nacional de Bellas Artes. În 1981, a fondat propria școală, ale cărei cursuri au fost orientate către diferitele ramuri ale desenului: benzi desenate, umor grafic, desene animate, artă, caricatură și desen pentru copii.

De asemenea, s-a manifestat ca artist plastic, în special pictură abstractă,tablourile sale făcând obiectul unor expoziții precum cea intitulată Los dos Garaycochea și care a fost vernisată în Palais de Glace și în alte locații din Buenos Aires.

A participat la programe de televiziune realizate de majoritatea canalelor din Argentina și a făcut și grafică publicitară pentru  mai multe firme.

Garaycochea a participat la numeroase programe de televiziune, cum ar fi Humor redondo; La tuerca; Los hijos de López; Humor privado;Desayuno;Sábado 9 o De 7 a 9.

A participat la mai multe cicluri de cunoscute emisiuni de radio ca scenarist și interpret, precum Rapidísimo și La Gallina Verde.

A jucat în filmele Este loco amor loco; Sálvese quien pueda și  Una historia de tango și în piese de teatru, precum Masters, în 2000, împreună cu Mario Clavell și Juan Verdaguer.

În plus, în 2011 a fost distins cu Gran Premio de Honor de Radio de către Sociedad General de Autores de la Argentina (Argentores). În 2015, la inițiativa ex-senatorului Julio Raffo,artistul a fost declarat „Ciudadano Ilustre” de către Legislativul Orașului Autonom Buenos Aires.

El a primit, de asemenea,Mención de Honor Senador Domingo Faustino Sarmiento,conferit de Senatul Națiunii.

Artistul a făcut parte din Consejo Asesor del Museo del Humor (MU-HU) împreună cu Quino, Mordillo, Hermenegildo Sábat și Sendra.

Artistul s-a remarcat pentru caricaturizarea vieții de zi cu zi și pentru  criticile  sale sociale  din benzile desenate pe care le-a realizat într-un stil unic. Unul dintre cele mai cunoscute personaje ale sale a fost Catalina, povestea ei apărând sub forma unei benzi desenate în ziarul La Nación și care ulterior a devenit o carte de benzi desenate.

Carlos Garaycochea creează în desenele sale situații absurde, în care intervin „tăcerile”, pentru a-l face pe privitor să  se gândească înainte de a râde.

Potrivit lui Carlos, în umor, limitele sunt stabilite de inteligență,ocolind ofensa, deoarece ofensa și violența sunt ultimele mijloace ale ființei umane. Așa că e preferabil să folosești ironia, ca un mod de a spune același lucru, dar fără ca cineva să se simtă ofensat.

Carlos Garaycochea ne-a oferit arta și creația sa de o înaltă calitate și frumusețe expresivă, ca un cadou menit să ușureze povara vieții noastre de zi cu zi,sensibilizând  subiectivitatea noastră pentru a vedea poveștile oamenilor maturi cu ochii de copil.