Robert Szecówka cu  numele de artist ROBS s-a născut pe 13 mai  1935, în orașul Żarki,din sudul Poloniei  și a fost arhitect, grafician,ilustrator,caricaturist,scenarist și scriitor, co-fondatorul Festivalului Internațional Satyrykon din Legnica,Polonia.

Din 1986 Robert Szecówka a locuit în Hamburg,unde s-a bucurat de simpatia întregii comunități poloneze din marele oraș german  pentru că era simpatic, amabil și amuzant. Aici s-a angajat să lucreze pentru comunitatea poloneză, conducând întâlniri internaționale cu tinerii din ciclul „Desenăm cu ROBS”, organizând expoziții, ilustrând cărți, proiectând peisagistica urbană, colaborând cu presa în mai multe țări (Germania, Marea Britanie, Canada, Belgia și altele).

În Galeria „Rezydencja” aflată în incinta Consulatului general al Poloniei de pe  Maria-Louisen Strasse,poți admira  caricaturile portret făcute de Robs tuturor consulilor polonezi care și-au îndeplinit misiunile în acest consulat. . Artistul a surprins întotdeauna în lucrările sale ceea ce este cel mai important și tipic, amuzând mereu și dezvăluind amănunte ale fizionomiilor extrem de interesante .

A fost de asemenea cunoscut și apreciat în Polonia, în special la Wrocław,unde a studiat  mai întâi  peisaj și desen satiric la Școala de Arte Plastice,ca mai apoi,în perioada 1955-1959, să urmeze cursurile  Facultății de Arhitectură din cadrul  Universității Tehnologice din Wrocław.     După efectuarea studiilor universitare,în perioada 1959 – 1966 a lucrat ca designer și proiectant de grafică publicitară, scenografie, design interioar pentru târguri comerciale,expoziții și manifestări culturale din Hala Ludowa, Wroclaw.Încă din acea perioadă, caricatura și grafica satirică a devenit un hobby pentru Robs. A colaborat cu publicația lunară „Polska” ”, cu două săptămânale, „Szpilkami ” și „„Karuzelą” ”, cu „Konkretach”, „Gazecie Robotniczej”, „Nowej Dobie”, „Słowie Ludu”, precum și cu editurile din Wrocław. A fost un timp redactorul responsabil cu grafica al ziarelor „Wiadomości ” și „Wroclaw Evening” din Wroclaw și a  colaborat cu teatre și cabarete ca scenograf și caricaturist. În anii 1980, în timpul decretării Legii marțiale, opera sa a fost publicată în presa underground și în pliante.

Din 1992, a fost  membru activ al Kunst für Voelkerverstaendigung PEGASUS Fundation e.V. (Art for the Alliance of Nations), care reunește oameni de cultură și artă.A fost  membru al ZAiKS, al Federației Europene a Caricaturiștilor (FECO) și al  Asociației Germane a Artiștilor.

Robert Szecówka a fost un titan al muncii artistice .În decursul vieții sale,artistul a publicat peste 10.000 de desene.Lucrările sale au fost publicate în Germania, Olanda, Iugoslavia, SUA, Franța, Italia și Rusia.Artistul a participat,de asemenea, la peste 200 de expoziții personale (amintim doar pe cele de găzduite  de Muzeul Caricaturii din Varșovia: ” Varșovia. De la Warsa și Sava la traseul Praski ” – 1980, ” Păcatele noastre ” – 1984, ” Fotbalul în caricatură ” – 1986, ” Eros în caricatură ” – 1987, ” Eros în caricatură ” – 1987, ” Lumea râde ” – 1988, ” Lumea râde ” – 1988, ” Robert Szecówka – Robs – desen de satiric „- 1993 , ” Panorama caricaturilor poloneze 1945-1998 ” – 1998, ” Zâmbetul lui Chopin ” – 2010 ), și de grup organizate în Polonia și în multe state ale lumii,colaborând cu edituri și instituțiile culturale din țară și străinătate. Artistul a participat ca jurat la multe concursuri  internaționale de caricatură, câștigând peste treizeci de premii și distincții, inclusiv „Premio Citta di Fano ’77”, Salonul Mondial de Caricatură „Montreal ’78”, „Satyrykon ’78, ’79”,Galeria Mondială de caricatură de la  Skopje, Premiul Muzeului Caricaturii din Varșovia 1985 .

În 1993, Muzeul Caricaturii din Varșovia, fondat în 1978 de către caricaturistul Eryk Lipiński, a prezentat aproape 300 de desene și o expoziție de obiecte intitulată „ „Poczet szmat polskich” ”.

În 1977 a inițiat și a realizat, împreună cu Andrzej Tomiałojcie, în Legnica, primul festival al desenului satiric „Satyrykon”, care din local s-a transformat într-un-ul internațional și continuă până în zilele noastre (săptămânalul satiric american „Witty World” îl situează în domeniul creativității printre cele mai importante din lume. ).

Artistul a fost organizator a numeroase expoziții și picturi în aer liber la care a prezentat mii de lucrări și unde a primit numeroase premii . Robert Szecówka a fost  co-organizator al expozițiilor și evenimentelor internaționale de pictură – Open Gallery Alster – OFFGALA. Desenele și ilustrațiile sale pot fi găsite în muzeele din întreaga lume.

Simpatia și recunoașterea i-au adus implicarea în campania internațională de salvare a naturii. Szecówka este autorul personajului „Plute”, care promovează salvarea speciilor de păsări pe cale de dispariție din Germania și Spania.

Robert Szecówka a fost ți un talentat scriitor,autor de povestioare satirice mici ,inclusiv limericks-uri (limerick-ul este o poezie comică cu formă fixă având rimele în ordinea a-a-b-b-a), iar din anul  2000 este înscris în Cartea Recordurilor ”Guinness Book”  pentru cea mai lungă panagramă din istoria literaturii, un roman satiric despre Polonia contemporană, intitulat „Pałer” și scris doar cu cuvinte care încep cu litera p, (un total de 20 260 de cuvinte!… ).

Pentru creativitatea și promovarea artei poloneze în Germania,Robert Szecówka a fost distins pe 16 decembrie 2010 cu Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Polone. Szecówka a fost al treilea caricaturist  din istoria Poloniei  care a fost onorat de un premiu atât de prestigios de către  președinte Republicii Polone.

Pe 5 martie 2020 Robert Szecówka s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani.