Vehip Sinan s-a născut la 18 mai 1929 în cartierul Șehremini din Istanbul,având un tată de origine siriană și o mamă originară  din Istanbul.

După terminarea  cursurilor Școlii medii,Vehip Sinan  a studiat o vreme la Academia de Arte Plastice din Istanbul, la Facultatea de Arhitectură și la Facultatea de Litere și Filosofie  a Universității din Istanbul.Vehip  a trebuit să renunțe la studii din cauza lipsurilor materiale,astfel încât, în timp ce se afla la Facultatea  de Litere și Filosofie din cadrul Universității din Istanbul,a fost nevoit să părăsească facultatea la jumătatea drumului, fiind preocupat de  întreținerea  familiei sale. Odată cu moartea fratelui său mai mare la o vârstă fragedă, Vehip a trebuit   să aibă grijă de mama și surorile sale timp de mai  mulți ani.Din acest motiv, nu s-a putut nici căsători.

Vehip Sinan a început să deseneze din ziua în care a început să țină un creion în mână.Pe la vreo 3-4 an,a început să deseneze ,inspirat de ilustrațiile revistei pentru copii ”Çocuk Ses”i (”Vocea Copiilor”) și de cele din revistele „Mandrake” și  „Kızılmaske. Vehip a umplut  cu schițele sale  paginile caietului de desen primit în dar de la  fratele său și sora  sa mai mare.Pasiunea sa pentru desen a continuat și în timpul școlii primare cînd a început să facă primele sale portrete,influențat în primii ani de fratele său, care a fost și pictor ,de Walt Disney și Cemal Nadir în anii următori.

În timp ce era în primul an de liceu, Vehip a fost invitat să publice desenele în  revista Doğan Kardeș, deoarece a atras atenția profesorilor săi cu desenele sale. Mai multe caricaturi i-au fost  publicate în această revistă. Odată cu moartea fratelui său mai mare la o vârstă fragedă, va trebui să aibă grijă de mama și surorile saletimp de mai  mulți ani.

Primele sale desene au fost publicate în revista Ceylan tipărită de editura Ceylan Publishing în 1955. Pentru o perioadă, el a desenat doar viniete,ca mai târziu, să rescrie poveștile lui Nasrettin Hodja cu propriile desene. O altă provocare a fost să scrie  caligrafia (scrieri cu bule de vorbire)  benzilor desenate ”Texas” și ”Tommiks”,tot în editura Ceylan Publishing. Artistul  a făcut planșe de bandă desenată ,inclusiv o ”copie” după  Mickey Mouse   cu propriile sale cuvinte pentru revistele Küçük Afacan și Armağan aparținând editurii  Ceylan Publishing.

Înzestrat cu un remarcabil talent  nativ și cu o  bogată imaginație, Vehip Sinan l-a creat pe TOPUZ ,un erou  de bandă desenată pe care a publicat-o pentru prima dată la Editura  Ceylan Publishing, artistul continuând să publice  aventurile lui Topuz în ziarele și revistele pentru care a lucrat timp de peste 50 de ani.

Tobik a fost un alt  erou al său iubit. Dar tipul de erou care a fost  cu adevărat cel mai cunoscut și îndrăgit  a fost cel din banda desenată cu poveștile  lui Cin Ali publicată în ziarul de la acea vreme, Yeni İstanbul.

În afară de acesta, artistul a realizat și seriale  de benzi desenate pentru revistele pentru copii „Harun”, „ Öğrenci Mahmut” și „Kuçu și Dilaver”.În anul 2000,Sinan a creat o bandă desenată intitulată ”Çılgın İntikamcı.”

Vehip Sinan, ale cărui caricaturi au fost publicate în ziarul Sabah din Babıali încă din 10 octombrie 1965, a început să deseneze și caricaturi politice,artistul fiind  inclus în personalul ziarului Yeni Asya în anii ’70, pentru care a făcut caricaturi politice timp de aproximativ zece ani  sub conducerea lui Mehmet Șevket Eygi.

Datorită acestor caricaturi , el a fost  recunoscut pentru semnătura sa „Vehip Sinan”. Astfel,el a devenit cunoscut pentru caricaturile sale politice care au fost publicate în numeroase  publicații , precum  Sabah, Bugün, Büyük Doğu, İttihat, Yeni Asya, Bizim Anadolu, Son Havadis, Tercüman, Türkiye, Köprü, Çaylak, Boğaziçi, Yeni Düşünce.Caricaturile sale politice   au fost publicate și în revista Yol, a cărei  redacție era condusă de celebrul scriitor  Tarık Buğra.

Vehip Sinan a fost inclus în personalul ziarului Yeni Asya în anii ’70, pentru care a făcut caricaturi politice timp de aproximativ zece ani , sub conducerea lui Mehmet Șevket Eygi. Artistul a semnat aici benzile desenate intitulate „Mr. Ilerici” și „Adil Bey”.

Artistul  a devenit cunoscut pentru caricaturile sale politice care au fost publicate în ziare și reviste, precum  Sabah, Bugün, Büyük Doğu, İttihat, Yeni Asya, Bizim Anadolu, Son Havadis, Tercüman, Türkiye, Köprü, Çaylak, Boğaziçi, Yeni Düşünce.

Începând cu 1981, Sinan semnează benzile desenate  cu tematică umoristică „Transistor Seyfi”, „Ali Baba” și „Gül Mahmut”  în revista Can Kardeș.

La începutul anilor 1990,  revista Gül Çocuk publică desene ale artistului la rubrica „Gül Mahmut” și noi aventuri ale eroului său  „Topuz” în revista Șafak Çocuk, care a fost publicată ,o perioadă, ca o completare a ziarului Yeni Șafak după 1995.

După 1990 artistul își continuă munca pentru ilustrarea cărților pentru copii,creândpersonajul ”Harun” asemănător  cu TOPUZ și două benzi desenate intitulate  „Öğrenci Mahmut” și  „Kuçu ve  Dilaver”. Benzile desenate „Topuz”, semnate au fost readuse la viață în 2009 de Nesil Çocuk Publications.

Îb 2008,artistul primește   „Necdet Konak Silver Line Award” acordat de Grupul de solidaritate bosniacă.

În 2009, Vehip Sinan a primit  premiul „Comic Book of the Year” al Asociației de Studii  Literare și Cercetare Culturală din Turcia (ESKADER) pentru trei cărți din seria ”TOPUZ”: “Yaman Çekirge”, “İzin Dede” și “Hayal mi Gerçek mi?”.

Pe  18 aprilie 2010, Vehip Sinan a părăsit această lume la vârsta de 81 de ani.A  fost înmormântat pe 19 aprilie   în cimitirul Eski Kozlu.