Ismael Roldán Torres s-a născut în 1964 la Santiago de Cali (Columbia), oraș în care a locuit până la vârsta de doi ani, ca mai apoi să se mute cu familia sa în Bogota,capitala Columbiei. Ismael a demonstrat încă din copilărie talentul său înnăscut pentru desenul liniilor și formelor,astfel încât la 12 ani deja desena primele sale caricaturi. „Ar putea fi amintit faptul că Ismael, înainte de a învăța să citească și să scrie, a învățat să deseneze”, declara pentru presă tatăl său, dr. Ismael Roldán Valencia.

    O influență majoră în dezvoltarea educației sale artistice a avut-o profesorul David Levine ,cel care avea să-i descopere talentul precoce, la 14 de ani,după ce artistul a publicat primele sale cinci caricaturi în paginile literare ale ziarului El Pueblo, din Valle del Cauca.

Levine l-a învățat că o caricatură exagerează anumite aspecte ale fizionomiei subiecților ,păstrând asemănările de bază.Astfel,în caricaturile lui Roldán,ochii, precum și expresia gurii, au fost cele două importante caracteristici pentru a capta o asemănare. Restul împodobesc și completează ceea ce există deja.

    Cronicarul Roberto Posada (D’Artagnan) i-a oferit,apoi, ocazia de a publica, la șaptesprezece ani, caricaturi portret pentru edițiile de duminică ale ziarului El Tiempo. În 1981 a absolvit liceul Juan Ramon Jimenez din Bogota ,după care s-a înscris la Universitatea Națională pentru a studia desenul grafic, urmând doar patru semestre în urma închiderii instituției din cauza revoltelor studențești.

    Ismael a decis să părăseasca Columbia în căutarea unor noi orizonturi și a unor școli în care să-și perfecteze înclinațiile sale artistice.Astfel, Ismael s-a înscris la Centrul Cultural Altos de Chavon,din Republica Dominicană, absolvind un an de Arte Plastice și Ilustrație și unde a câștigat o bursă pentru a-și continua studiile la Parsons School of Design din New York,pe care a absolvit-o cu diplomă de ilustrator.Și-a continuat ,apoi,munca de artist făcând reproduceri după lucrările lui Ingres, Leighton, Alma-Tadema, Bouguereau și Daumier.

     Ismael a locuit în Statele Unite mai mult de două decenii, publicând mii de desene umoristice și caricaturi în ziare și reviste prestigioase precum Time,Forbes,Sports Illustrated, The Wall Street Journal, Forbes, New York Post, Upside, The Washington Post, The Washington Times, BusinessWeek, SUA. News and World Report, Business 2.0, Games, Baltimore Sun, Philadelphia Inquirir , printre multe altele.

    Ismael Roldán a trecut în neființă în 2009,la doar 45 de ani, în White Plains, un mic orașel de lângă New York,acolo unde s-a născut fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

   În mod iremediabil, lumea a pierdut unul dintre marile genii ale caricaturii care a lăsat moștenire un orizont clar și autentic al acestei arte atât de îndrăgite de marele public. Prin munca sa vastă și semnificativă,artistul a reușit să lase una dintre cele mai rezonante mărturii care poate servi ca un adevărat ghid, atât pentru mulți neofiți, cât și pentru cei cu o experiență academică a caricaturii.

    Ca un tribut adus excepționalei sale personalități , în 2010, a fost instituit Premiul Ismael Roldán pentru cel mai remarcabil tânăr talent din lume de către Societatea Internațională de Artiști ai Caricaturii (ISCA).

     În timpul carierei sale, Roldán a desenat portretele celebrităților din întreaga lume, din diferite domenii, cum ar fi politica, muzica, literatura, sportul,neomițând o figură cheie a literaturii horror- H.P. Lovecraft, a cărui caricatură a apărut în ziarul The Wall Street Journal, unde artistul columbian a publicat o mare parte din opera sa. Pe lângă portretele marilor personalități,Roldán a explorat lumea animală și a creat „CARICANIMALS”, o colecție încântătoare de caricaturi în care animalele sunt puse în situațiile umane.

    Folosind ca pretext arta, el a făcut din caricaturile sale, fără îndoială, un univers în care este proiectată estetică care din punct de vedere conceptual este însoțită de un sentiment autentic de plăcere vizuală și comunicare.

    Potrivit vicepreședintelui Societății Internaționale ale Artiștilor de Caricatură , Roldán a fost un „Maestru al formei care a înțeles chipul uman ca și cum ar fi fost un sculptor clasic. Sentimentul său de transcendență, de a rămâne în memorie prin operele sale, este remarcabil atunci când revizuim profunzimea cu care a catalogat-o. Ceea ce a simțit pentru opera sa poate fi descris cu cuvintele unui artist faimos post-impresionist: ”Din punctul meu de vedere, sunt deseori fabulos de bogat ca Cresus, chiar dacă nu în bani, dar asta nu în toate zilele; bogat întrucât mi-am găsit drumul, bogat întrucât posed un lucru pentru care trăiesc cu trupul și cu sufletul și care dă un sens și entuziasm vieții mele.”( Van Gogh,1883)