Javad Alizadeh (născut la 9 ianuarie 1953),cu numele de artist   Javad, este editor,scriitor umorist și  caricaturist profesionist iranian Este fondatorul ,editorul și redactorul-șef  al revistei lunare de caricatură ”Humor & Caricature” .

Alizadeh s-a născut la 9 ianuarie 1953 în Ardebil, în nord-vestul Iranului, și a obținut o licență la ”Colegiul Kharazmi” din  Teheran pentru translator de limbă engleză.  În 1990 a fondat revista lunară de caricatură ”Tanz-o-Caricature” (”Humor & Caricature”) și de atunci este editorul și redactorul-șef acestei publicații independente  private. Revista publică atât caricatură cât și texte umoristice  cu diverse teme, precum politică, sport, cinema, muzică și filosofie. Potrivit site-ului oficial al revistei, scopul publicației este „de a promova pacea, umorul, toleranța, moderația și înțelegerea multidimensională și multilaterală în societatea iraniană”. Alizadeh a participat, de asemenea, la numeroase conferințe și simpozioane de caricatură în Japonia, Malta, Turcia, Bulgaria, Finlanda.

De-a lungul timpului, Alizadeh  a experimentat diferite stiluri și genuri de umor, cum ar fi  editorialul sub formă de caricatură ,caricatura  de gag, caricatura de presă ,caricatura portret, cea  de umor negru și benzile desenate,precum și umorul sportiv, umorul suprarealist și cel cu tentă  filosofică

Artist activ încă din 1970,Alizadeh a lucrat în calitate de caricaturist la multe ziare și reviste ,precum
”Caricature”,”Kayhan”, ”Bohloul”, ”Mashghooliat”, ”Namakdoun”. A lucrat,de asemenea la revista magazin ”Fokahyoun” și la ziarul ”Abrar” până în 1990 și,  pentru o perioadă scurtă de timp (ianuarie până în septembrie 2015) la  cotidianul  ”Ghanoon.”

Lucrările sale au fost publicate în numeroase ziare și reviste  internaționaleîn perioada 1980-1990 , prin intermediul sindicatului caricaturiștilor ” C & W ” și a scriitorilor sindicaliști,precum  și al personalului de editoriale la publicația ”Cartoon World Witty”.Astfel, caricaturile sale au apărut,  inclusiv în ”Who’s Who in Satire and Humor”, ”Nebelspalter”, ”Chicago Tribune”, ”Courrier International”, ”Graphis” , ”Osten”, ”Mondial” etc.

Alizadeh a creat o mascotă plină de umor numită ”Mad Commentator” (Persian: مفسر شوت) care și-a câștigat  faima după ce a „prezis” rezultatul meciului de deschidere dintre Argentina și Camerun la Cupa Mondială de la FIFA din 1990.

Influențat de Albert Einstein și Isaac Newton, artistul a creat un desen de factură științifico-filosofic asupra Teoriei Relativității  intitulat ”Humor 4D”. De asemenea, a publicat o rubrică (inclusiv de caricatură și desen satiric) în revista lunară cu același titlu.  În 2005, site-ul ”Anului Mondial al Fizicii” i-a publicat lucrările despre relativism pe „pagina de jocuri în fizică”.  În octombrie 2008, cartografia sa științifică privind paradoxul gemenilor în relativitatea restrânsă a fost
prezentată și studiată la conferința organizată de Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) la Trieste, în Italia. În fizică, paradoxul gemenilor este un experiment imaginar din teoria relativității restrânse, în care o persoană care călătorește în spațiu cu o navă de mare viteză se întoarce acasă și își găsește fratele geamăn identic rămas pe Pământ mai bătrân decât el. Acest rezultat pare neașteptat, deoarece situația pare simetrică, întrucât fratele rămas pe Pământ poate fi considerat ca fiind și el în mișcare în raport cu celălalt. De aceea se numește „paradox„. Contradicția aparentă este explicată în cadrul teoriei relativității.Pentru contribuția sa la ”Humor 4D” a primit premii  în Italia,Japonia și China.

Alizadeh a câștigat peste 30 de premii în cadrul festivalurilor internaționale de caricatură, în țări precum Franța, Italia, Japonia, Coreea, Turcia, China, SUA, Ucraina etc., dintre care cele mai importante fiind:  Premiu I pentru caricatură la Festivalul de caricatură de la Anglet, Franța (1990), trei Premii I la Festivalul de caricatură de la Tolentino (1991/1993/1995), Italia, Premiul ”Silver Date” la Festivalul Internațional al Umorului din Bordighera, Italia (1996), Premiul I pentru caricatură la Festivalul de caricatură cu tema ”Copiii” de la Ankara, Turcia (2007),Premiul I (ex aequo cu Dogan Arslan) la  Festival de caricatură ” Aydin Dogan” de la Istanbul, Turcia (2012).A fost nominalizat pentru Premiul ONU pentru caricatură  în 2011 și 2017 de către Asociația Internațională a  jurnaliștilor.

Artistul a făcut parte din juriile diferitelor festivaluri naționale și internaționale de caricatură, printre care: Festivalul de caricatură Skopje (Macedonia) în 1986 și 2014, Anglet (Franța) în 1991, Dubai (Emirate) în 2002,Izmir (Turcia) 2009, și Bienala de caricatură  de la Teheran în 1993, 1995 , 1997 și 2005.De asemenea,a făcut parte din  juriile festivalurilor locale de caricatură și al competițiilor anuale de caricatură ale revistei ”Tanz-o-caricature”.