Jerzy Fedro ( născut în 1957 la Zielona Góra,Polonia) este  un cunoscut grafician,pictor,ilustrator  și caricaturist polonez.

În 1987 a absolvit Școala  Superioară de Arte Plastice din Poznań, obținând diploma de master în artă  grafică la Facultatea de Grafică și Tehnică a Metalului ,la atelierului profesorului   Tadeusz Jackowski. În perioada 2004-2007, în calitate de asistent  de laborator, a predat cursuri de tipărire a gravurilor   studenților Facultății de Artă a  Universității din Zielona Góra.

La sfârșitul lui 1988/89 a primit o bursă de la Ministerul Culturii și Artei, iar în 1990 , o bursă de la primarul  orașului Zielona Góra.

Artistul practică desenul, grafica, pastelul,pictura, caricatura satirică și caricatura de presă.Laureat al  premiului cultural ”Gubińska Corony Schröter” în 2005, Jerzy Fedro este printre câștigătorii concursului de prestigiu „Când cuvântul devine  imagine” din 2006, lucrările sale fiind  prezente în ediția bibliofilă a Bibliei. Din 1991 a devenit  membru al Asociației Artiștilor Plastici Polonezi , (ZPAP),în periada 2010-2011 fiind vicepreședinte al Consiliului General al ZPAP.

Artistul și-a publicat lucrările în ziare și reviste,precum  ”Gazetą Gubińską”, ”Gazetą Lubuską”, ”Fabryką wiedzy”, ”Pulsem”etc.De asemeni a colaborat cu editura Universității din Zielona Góra și cu și editura ”Ligatura”. A realizat  proiecte de coperți și  ilustrații pentru publicații literare și lucrări științifice.A ilustrat  ghidul  turistic ”Krzyże pokutne w dorzeczu Odry” și a ocupat locul I  în concursul pentru materiale promoționale Poznań 2012.Este  autorul de logo-uri, precum cel al Departamentului de nanotehnologie și biotehnologie, al Universității din Varșovia.Este  autorul unor lucrări valoroase din domeniul numismaticii și artei medalistice.

Lucrările sale sunt prezente în colecțiile Muzeului de Caricatură ”Eryk Lipiński” din Varșovia, Muzeul Regiunii Lubusz din Zielona Góra, Muzeul  Lubuskie  ”Jana Dekerta”  din Gorzów Wielkopolski,Muzeul de Stat din  Majdanek, Galeria de Artă Modernă Sacră din Kielce și în colecții particulare din Polonia și din străinătate.

Jerzy Fedro a participat la peste 116 de expoziții,din care 30  individuale, în Polonia și în străinătate,obținînd premii și distincții prestigioase.Enumerăm câteva din cele mai importante :

 

1988 – Salonul de toamnă (premiul I), grafica – galeria „ART”, desen – galeria „News” (individual);

1989 – Finalist la cel  de-al 11-lea concurs polonez pentru artă grafică din Lodz;

1994 – Expoziție ”40 de ani de la înființarea  ZPAP” , Muzeul Zielona Góra;

1996 – Centrul culturii slavo-germane  Guben, Salonul de toamnă B.W.A. (Premiul II);

2000 – Finalist la a  VI-a ediție la Trienala Internațională de  Artă – Majdanek, Salonul de toamnă B.W.A. (Premiul I) ;

2001 – Expoziția ”90 de ani de la  ZPAP – Muzeul Ziemi Lubuskiej;

2002 – Salonul de toamnă BWA (MOS) (distincție) ;

2004 – Salonul de toamnă  BWA (MOS) (distincție); A VII-a Bienală de Artă WP (distincție) Varșovia;

2006 – „Când cuvântul devine imagine”- expoziție de ilustrații pentru Biblie – Poznan, Varșovia, Katowice, Bydgoszcz, Czestochowa, Cracovia, Kielce ; ”Opera de artă verde“ la Facultatea de Arte a Universității din Zielona Gora; A V-a Trienală de arte plastice ”Jacek Malczewski ”(distincție) Radom ;

2008 – Expoziție de Grafică | desen – Galeria PRO ARTE, Zielona Góra

2009 – Expoziția Viticultura din Zielonogórskie în picturile lui Jerzy Fedro – Muzeul Regiunii Lubusz, Zielona Góra ;

2010 – Expoziția „Word across borders” – pictură, desen, grafică, Guben / Germania;

2013 – ”Medi @ Społecznościowe” Zielona Góra – Premiul I ; Muzeul de Caricatură „„Warszawa i Warszawka” ” din Varșovia – Premiul I ;