L’Andalou ( n. la El Biar,]n Algeria) , cu numele  real Youcef Koudil, este  un artist algerian specializat în mai multe domenii artistice,.Director artistic la studioul de animație ”Real Dream Art”, este, de asemenea, autor de BD, scenarist, caricaturist, designer digital și designer publicitar.

Pseudonimul artistului provine  de la denumirea provinciei spaniole  Andaluzia,cea în care  populația locală  a trăit într-o deplină înțelegere și toleranță cu berberii,arabii și musulmanii stabiliți aici.

În primii ani de școlarizare ,  pentru tânărul Youcef  arta a fost un hobby.Mai târziu,încurajat de  rude,el  hotărât să o studieze  pe propriul său risc. Astfel,după absolvirea examenului de bacalareat, Youcef  a studiat  grafica și ilustrația la Școala superioară de Arte Frumoase (ESBA) din Alger.Faptul de a evolua în lumea artistică l-a  împins să se perfecționeze și să încerce să facă o carieră.A început mai ântâi  să facă benzi desenate și ilustrații,ca mai apoi, în 2011, în timpul primăverii arabe, Youcef Koudil a început să deseneze și caricaturi de presă. Benzile sale desenate pe teme socio-politice au fost publicate pe parcursul a patru ani de zile în ziarul de week-end ”El Watan”,cel mai citit ziar de limbă franceză din Algeria.În același timp, desenele sale au fost publicate în prestigioase reviste internaționale.

În 2014, L’Andalou a fost cenzurat de mai multe ori și a primit mai multe amenințări din partea guvernului și a organizațiilor pro-islamiste. Cu toate acestea, a continuat să-și  publice caricaturile pe rețelele sociale. Artistul a editat trei albume cu lucrările sale,și anume: ”E = MCA” ( publicat la Editura ”Dalimen), ”Bine ați venit în Algeria”, ”L’Opium et le Béton”. În 2016, a primit premiul de onoare al Festivalul Internațional de benzi desenate din Alger (FIBDA). Este invitat în mod regulat să-și expună lucrările  în importante expoziții de caricatură internațională în țări ,precum Franța, Canada, Italia,SUA ,insula Reunion etc.Lucrările artistului sunt publicate în reviste de artă prestigioase, cum ar fi ”Digital Artist”, ”2D Artist”, ”Book of Creation”.

În 2017, desenele sale au fost selectate pentru a fi prezente  într-una dintre cele mai mari biblioteci și muzeu de caricatură din lume, ”Billy Irish Cartoon”din Ohio,Statele Unite.

În 2018, a absolvit ”L’École de L’Image Gobelins” din Paris,o prestigioasă școală de comunicare a artelor vizuale. De asemenea,în același an,L’Andalou se alătură echipei internaționale de caricaturiști  în cadrul asociației „Cartooning for peace.” 

”Influențele mele sunt multe: sunt un amestec de culturi, asiatice, franco-belgiene, algeriene, anglo-saxonee … Am mare admirație pentru Gerald Scarfe și Honoré Daumier. De asemenea, am foarte mult respect față de Zdzisław Beksiński, un pictor polonez, destul de sumbru , dar care m-a inspirat foarte mult într-una din coloanele mele de benzi desenate «” – declara artistul într-un recent interviu.

Parcursul artistic al artistului :

 

•  2019 membru al rețelei de caricaturiști ”Cartoon Movement”

• 2018 membru al echipei de caricaturiști pentru ”Cartooning for Peace”

• Absolvent al prestigioasei școli de comunicare a artelor vizuale „Les Gobelins”din Paris• publică albumul ilustrat „Alger dessinée”” cu Joel Alessandra

• 2017 Desenele artistului sunt arhivate în cea mai mare bibliotecă și muzeu de caricatură din lume „Muzeul Billy Irish Cartoon” din Ohio (SUA).

• Lansarea primului său scurtmetraj la  sediul  scriitorilor din  Meknes, Maroc, manifestare organizată de NEF Animation.

• 2016 FIBDA Marele Premiu la Festivalul Internațional de benzi desenate  din Alger

• 2015 Lansarea celei de-a treia colecții de caricatură de presă L’Opium et le béton „,publicate de ziarul algerian de limbă franceză ”El Watan ”

• 2014  Lansarea celei de-a doua colecții de caricaturi de presă „Bine ați venit în Algeria”,publicate de  ziarul algerian de limbă franceză ”El Watan ”

• 2013  Lansarea primului   album de benzi desenate și caricatură de presă „E = MCA”,publicate în ziarul algerian de limbă franceză ”El Watan”

• 2012- Expoziție de benzi desenate la Festivalul de benzi desenate de la Angoulême

– Publicarea  cărții „Savoir tout faire avec Zbrush”- Publicarea  cărții „Savoir tout faire avec illustrator”

– Publicarea cărții  „Savoir tout faire avec Photoshop”

– 2 Apariții cu lucrări în revista ”2D ARTIST”

– Publicarea în cartea „BOOK OF CREATION” a studiului ”Cea mai bună tendință”

• 2011 Expoziția de Caricatură de la Platfini, Italia  

 

PREMII :

• 2010 Premiul de Ilustrație ”CGARENA 3D”

• 2009 Premiul  de Ilustrație  ”CGARENA 2D”

• 2008 Marele Premiu pentru caricatura caligrafică  arabă