Laurent Deloire,cunoscut ca Deloire, (născut la 10 septembrie 1966 în Saint-Chamond,Franța) , este desenator,grafician,ilustrator,regizor și caricaturist francez.

Artistul a început să facă schițe încă de la vârsta de 13 ani,ca mai apoi să devină un artist autodidact.

Într-un interviu,Deloire își amintește despre începuturile sale:

”Artistul care dormea în mine, s-a trezit brusc în anii ’80,când mi-a căzut în mână albumul de caricatură ”Grandes Gueules Superstars (Mug Shots)”, ilustrat de Mulatier, Ricord și Morchoisne, un trio de artiști renumiți care au inspirat generații întregi de caricaturiști.Din acea zi, am început să mâzgălesc hârtia, reproducând schițele maeștrilor genului.”

Deși avea studii economice ,artistul a decis să renunțe la contabilitatea pe care o ținea la firma tatălui său, în favoarea desenului,schimbând calculatorul pe cutia de creioane și foile de calcul pe hârtia Canson.Practic,artistul a renunțat la confortul afacerii de familie din domeniul instalațiilor sanitare – unde s-a simțit deosebit de util în calculul materialelor – în favoarea libertății precare, dar prețioase a caricaturistului.

La începutul anilor 2000,artistul și-a făcut un nume prin publicarea caricaturilor sale în prestigiosul cotidian Libération.Se poate spune că lucrările lui au ținut o vreme pagina întâi a publicației. „Libe mi-a publicat trei desene într-o săptămână. Mi-a dat multă credibilitate”.Astfel,comenzile au început să curgă din partea multor publicații din media franceză ,precum Le Progrès, Massif Central Magazine, Stratégie, l’Écho de la Loire, l’Almanach Vermot, Zelium și Barricades  etc.

Atitudinea ironică,tăioasă, observația abilă,inteligentă, culorile patinate – toate aceste elemente definitorii ale caricaturilor lui Laurent Deloire nu  lasă pe nimeni  indiferent. Te fac să zâmbești, uneori sarcastic, pentru că artistul are un ochi ager, care captează de la prima vedere caracterul dominant al personajului , inclusiv  micile imperfecțiuni  care pot face diferența mare pe hârtie.

” Portretul-șarjă,această versiune elaborată a caricaturii, este un gen în sine, mai clasic. Eu îl reinventez și îl pun într-o lumină nouă ,cu personaje care fac sarea și piperul zilelor noastre.Exprimarea heteroclită, deschisă și arbitrară,îmi oferă șansa de a le surprinde exact așa cum sunt ele. Astfel, Angela Merkel stă umăr la umăr cu Karl Lagerfeld și cu Didier Deschamps. Fără frontiere, fără diferență de clasă. Toți sunt egali în fața creionului meu: Anne Roumanoff, BB King, Barack Obama, Catherine Deneuve, Charles Aznavour, Dalai Lama, Donald Trump, Edouard Philippe, Emmanuel Macron, Franck Ribery, Francois Hollande, Kylian Mbappé, Jean-Luc Melenchon, Joey Star, Marine Le Pen, Mike Tyson, Nicolas Hulot, Omar Sy, Stromae, Stephane Bern, Vanessa Paradis, Vladimir Putin, Amy Winehouse și mulți alții… ”

Nici una dintre prejudecățile fizice sau morfologice ale personajelor portretizate nu a reușit să scape de ochiul ”antrenat” al acestui excepțional caricaturist.Ca și stiloul său, uneori dur, dar niciodată crud, Deloire a surprins „fețele”celebrităților parodiate cu un umor jubilatoriu, niciodată moralist. Doar incisiv…

Portretele, la fel de reușite ca și crochiurile sale, nu sunt singurul loc de joacă al celui care a primit Premiul Caricatură al Festivalului Internațional Anglet,în 1993, prezidat de Jacques Faizant.Pe măsură ce artistul s-a maturizat, arta lui a fost îmbogățită de preocupări suplimentare.În prezent artistul ilustrează cărți, organizează evenimente private sau publice,realizează crochiuri pentru invitații multor recepții.

A publicat șapte albume de caricaturi și a participat cu lucrări la Almanahul pentru caricatura de presă. A ilustrat chiar și o metodă de învățare a limbii germane.

Laurent Deloire este un artist complex,cu multe fațete,care ne oferă o reflectare a ceea ce suntem, a modului în care ne raportăm la ceilalți și a ceea ce înseamnă A FI UMAN

 

PREMII

1993-Premiu pentru caricatură la Festivalul de la Anglet prezidat de Jacques Faizant;

1994-Premiul publicului la Festivalul Anglet;

2001- Premiu publicului la Festivalul BD de la Rive de Gier

2004-Premiu publicului la Festivalul de la Orléans;

2011-Premiu la Festivalul de caricatură ,desen umoristic și de presă ” OSMOSE” de la Saint-Jean-de-Sixt, cu tema ”Tibet și drepturile omului“;

EXPOZIȚII

Festivalul de cărți Saint-Étienne, Brive, Festivalul de benzi desenate Angoulème, Festivalul Primăriei Croix-Rousse, Biroului de turism Saint-Étienne, Festivalul de benzi desenate Rive de Gier, Orleans, Paray-le-Monial, Saint-Just-le-Martel, Saint Esteve, Muzeul Civilizațiilor, Corbeil-Essonne, D’Antibes, Valloire.

CĂRȚI     PUBLICATE

Caricaturi în 2000, Editions des traboules, 2000.

Caricatura 2, Éditions des traboules, 2003.

Aux Larmes Citoyens, Éditions des traboules, 2004.

Pantéo, Éditions prolongations2007.

Participation au collectif I’ve a dream, Steinkis éditions, 2013.

Couramiauds, Croc éditions, 2015.

Mes yeux sont tombés sur leurs têtes Editions tête d’or, 2018.