Lisa Benson este un  artist independent ,grafician și caricaturist american, care a publicat caricature pentru ”Daily Valley Press” din 1992 și până în prezent,  cel mai mare ziar de circulație din Palmdale , California , S.U.A.
Înconjurată de creativitate încă de la  o vârstă fragedă, Lisa Benson s-a aplecat în mod firesc spre artă, fiind educată sub semnul iubirii de frumos de  sora și cumnatul ei ,amândoi artiști cu studii de artă la Centrul de artă Pasadena.Încă de pe băncile Liceului ”Rim of the World”  din Arrowhead, California, caricatura și-a făcut loc în inima ei ,dar cea care a  costituit un adevărat  pol de atracție pentru  viitoarea ei  carieră,a fost caricatura editorială.
Odată cu descoperirea caricaturii editoriale în anii adolescenței, artista s-a bucurat urmărindu-I pe Paul Conrad și Pat Oliphant. Întotdeauna a admirat artiștii pe de pe paginile cu benzi desenate, dar caricaturile editoriale au deschis o lume cu totul nouă pentruartistă. ”La început, stilul de desen și simțul umorului lui Jeff MacNelly au făcut o impresie uriașă asupra mea. Mi-a plăcut mult și Michael Ramirez. care întotdeauna pare să obțină echilibrul perfect între artă, mesaj și umor.”- declara într-un interviu Lisa Benson.

După absolvire, Lisa s-a mutat la San Luis Obispo unde și-a  găsit o slujbă de contabil și tot aici  și-a întâlnit viitorul soț,  student la arhitectură la ”California Polytechnic State University” (”Cal Poly”), perechea căsătorindu-le în 1978. Așteptând primul lor copil, familia s-a mutat în Deșertul înalt din sudul Californiei, la nord-est de Munții San Gabriel. Zona era perfectă pentru un  arhitect, deoarece  era în plin proces de dezvoltare.

La începutul anilor ’90, afacerile soțului ei au trecut prin recesiune,la fel ca toată industria  Americii, așa că  Lisa a fost nevoită să-și caute un job pentru a suplimenta veniturile familiei. „Caricatura a părut ca o alegere plină de farmec, chiar dacă mi-a părut rău pentru perioada cât am lucrat la fast-food, unde clenții erau impresionați de ceea ce puteam face „, își amintește Benson.Hotărâtă să înceapă un nou job, Lisa a început să deseneze caricaturi și să facă  grafică publicitară pentru o publicație lunară locală, „The Senior Advocate”.

Convinsă de abilitățile ei artistice ,a încercat să facă și caricatură editorială. „Am fost atât de încrezătoare în 1992 că ”Daily Press” va  avea nevoie de serviciile mele, încât că am pus doar o singură  caricatură în plic și am trimis-o editorului paginii de debut. Cred că era scris pe undeva și numărul meu de telefon, pentru că Steve Williams m-a sunat pentru  o întâlnire, în urma căreia m-au angajat să fac două caricaturi în fiecare săptămână”- spune     Lisa pe profilul său  de caricaturist al Asociației Caricaturiștilor  Editorialiști  americani. Benson a întrerupt această colaborare ,din 2002 până în 2004,  perioadă pe care o numește „iadul îngrijirii medicale”,fiind nevoită să acorde îngrijire medicală ,atât pentru părinții ei, cât și pentru socrul ei.Și totuși,chiar în aceste condiții,artista nu a renunțat complet la statutul său de artist independent continund să deseneze caricaturi .

La mijlocul anilor 2000, editorii grupului ”Writers Group” de la ”Washington Post” au fost  mai mult decât impresionați atunci când au primit mostre  din  lucrările   Lisei de la editorul ei, Victor Valley. „Steve Williams știe ce vorbește. Lisa Benson este un talent rar care poate ilustra o știre importantă într-un singur desen și îi transmite ideile  cititorilor cu foarte puține cuvinte .O combinație  sclipitoare  de talent artistic, indignare morală și convingeri puternice generează unele dintre cele mai bune lucrări pe care le-am văzut vreodată de la un caricaturist local ” – avea să declare  Alan Shearer, directorul de editoriale de la”Writers Group”.

Imediat Benson a fost angajată, primind libertatea deplină de creație de la editorii  ”Washington Post”,ca o recunoaștere a abilităților, talentului și atitudinii sale responsabile.Caricaturile ei au fost publicate în peste 100 de ziare și reviste din Statele Unite și Canada.

În prezent,Lisa lucrează în  propriul ei atelier, împreună  cu soțul ei ,acasă ,în Apple Valley, California. Au patru copii, cu vârste între 18 și 26 de ani.

 

Awards

 

2000 1st honors from the California Newspaper Publishers Association

2004 2nd honors from the California Newspaper Publishers Association

2005 2nd and 3rd Place from the Society of Professional Journalists’ Inland Southern California Chapter