Brazilia este o țară cu o moștenire culturală imensă, în care se regăsesc muzicieni, creatori de filme, romancieri, poeți, actori, dansatori, graficieni umoriști,arhitecți și pictori, care sunt apreciați pe plan mondial.

Astăzi doresc să vă prezint o figură de mare prestigiu, a cărui talent scoate în evidență statura artistică imensă a caricaturistului Luiz Carlos Fernándes, un om care desenează cu mintea și inima, pentru a  bucura sufletele oamenilor.

Născut în orașul Avaré, în Sao Paolo, pe 5 octombrie 1959, ilustrator, caricaturist, caricaturist și sculptor, Fernándes a publicat prima sa caricatură în ziarul „O Stabilulo”, când avea 20 de ani. . „Toți copiii”, spune el, „preferă să deseneze, și există unii care nu se opresc în ciuda faptului că sunt adulți. Ăsta e cazul meu…” Încă din Liceumartistul  a început să facă caricaturi colegilor și profesorilor.

În adolescență, în anii ’70, artistul a lucrat într-un chioșc de ziare din Avaré,având acces la diferite publicații (cărți de benzi desenate, ziare, reviste și cărți ). În acel moment, Brazilia a suferit o perioadă turbulentă datorită dictaturii militare care a limitat la maxim libertatea presei. Artiștii s-au manifestat prin caricaturi,desene animate, muzică, teatru și cinema într-un mod creativ care atacau regimul, reușind să se sustragă subtil cenzurii.

Caricaturiștii,inclusiv Luis Carlos Fernandes,și-au publicat lucrările în ziarul”Pasquím”, vârful de lance al satirei grafice din acea perioadă, care a avut o permanentă atitudine critică față de dictatură.

Înaceeași periodă,artistul s-a înscris la curs fără frecvență și mai târziu,în1982,s-a mutat  în capitala statului, la Școala de Arte Pan-Americană din Sao Paolo, dar a abandonat studiile în al doilea an, fiind nevoit să lucreze la un ziar pentru a supraviețui.

O perioadă de timp a muncit din greu, dimineața lucrând pentru compania Boitatá Ilustraciones, iar în restul timpului  făcând  ilustrații pentru Diário do Grande ABC, și pentru un supliment pentru copii.

Cu o activitate de caricaturist de presă de peste 40 de ani ,Fernándes a  participat pentru prima dată la un   salon  de caricatură în anul 2001.

A primit numeroase premii odată cu participarea la diferite concursuri de caricatură din Brazilia și din alte țări, printre care la al XVIII-lea Festival Internațional de Caricatură de la Porto (Portugalia) și la WorldPressCartoon 2017. De asemenea, i-au fost acordat trofeele HQMix pentru ”Cea mai bună ilustrație pentru copii” în 1997, cu colecția Castelo Rá-Tim-Bum și ” Cel mai bun caricaturist” din Brazilia, în anul 2009.

În 2008 a făcut parte din juriul  Concursului Internațional de Caricatură ” Nastratin  Hogea” de la  Istanbul, în Turcia.