Mario Dimov Mastrotti, 59 de ani, s-a  născut în   São Caetano do Sul,Brazilia  și este caricaturist, director de artă, editor,redactor multimedia  și profesor universitar.

Este  licențiat în Educație Artistică al Centrului Universitar de Arte Plastice din São Paulo  (1985),absolvent de  Arte Plastice la Faculdades Integradas Coração de Jesus ( FAINC ) și post-licențiat în Educația în învățământul Superior la Universitatea Metodistă din São Paulo,2011 (UMESP); a studiat Post Marketing la aceeași instituție.

De la o vârstă fragedă, Mario a fost atras  de cărțile  pentru copii și de benzile desenate ale lui  Disney,în care a descoperit  ilustrații,  personaje  și scenarii care l-au fascinat. Preferatele sale  au fost  poveștile și desenele lui Carl Barks, similare cu poveștile lui Tintin și Asterix.

Locuind încă din copilărie în cea mai industrializată regiune a Braziliei (denumită ABC), artistul din São Paulo a început să studieze pictura în ulei cu o prietenă a părinților săi ,încă de  la vârsta de șapte ani, în Santo André  unde a locuit 19 ani. Pe atunci, nu existau școli de artă ca azi.

La vârsta de zece ani, a intrat în Fundația São Caetano Arts, unde a învățat să lucreze cu diverse tehnici, inclusiv gravură. La doisprezece ani a mers la Poliarte, în Ipiranga, unde a studiat desenul, lucru pe care și l-a dorit cel mai mult.

Mario  și-a început cariera ca desenator profesionist  la vârsta de cincisprezece ani (1975)   la Diarinho, un supliment pentru copii al ziarului Diário. Diarinho a fost o adevărată școală  pentru marii caricaturiști precum  Juarez, Gérson, frații Adelmo și Pathé, Moacir Torres, Fernandes, Girotto etc.

Cubinho,celebrul său personaj de mai târziu, a apărut după ce Mario a mers la studioul lui Mauricio de Sousa,  care  primea copiii cărora le plăcea să deseneze , creând în felul acesta  o bancă de talente pentru angajările  viitoare. Mauricio însuși l-a primit și i-a arătat structura personajelor sale. Mario a petrecut luni întregi de antrenament pentru ca,  la un moment dat, să  decidă să creeze propriul său personaj.

Era în 1974,și anul următor pe 22 iulie, Mario a publicat în Diarihno  prima bandă desenată ”Cubinho” ,avându-l pe Cubinho ca personaj principal  care avea să devină  unul dintre cele mai populare din Brazilia la sfârșitul anilor 70. Benzile desenate cu Cubinho au  fost publicate timp de șase ani ,iar timp de șase luni artistul a publicat benzi  dintr-o altă serie, intitulată ”Os Filhos da Máquina” și care a abordat problema alienării  tineretului,personajul aparând în mod regulat în două ziare regionale.

Cubinho s-a născut în mijlocul regimului militar, în care nu puteau fi discutate probleme precum drepturile omului și libera gândire.Inițial ca apărător ecologic, Cubinho a criticat dictatura militară și societatea de consum. Odată cu venirea la putere a  generalului Figueiredo,subiectele pe care le-a abordat au fost amnistia, drepturile omului și  libertatea de exprimare .

În 1977, Mastrotti a semnat un contract cu Editura Carneiro Bastos din Rio de Janeiro (ECAB), Cubihno a fost  publicat în Gazeta de Vitória și Jornal de Brasília. După 1981 a fost publicat în Diário do Povo de Campinas și în multe ziare din toată țara, uneori fără autorizarea sa. Mai târziu,Cubinho a fost publicat în 1998 în Ponto Final, în Santo André, în 2005 în Jornal de São Caetano, iar în prezent în Jornal Paulistano și Mais Notícias, în Ribeirão Pires

La 16 ani, Mario a început să lucreze  în cadrul departamentului de arte al ziarului, ilustrând materialele provenite din redacția de știri și facând secretariatul de producție și grafică.Apoi a continuat cu lucrări de artă,ilustrații și coperți  pentru Diarinho.

Din 1975 până în 1981 a lucrat în departamentul de arte și la redacția pentru politici naționale și internaționale, în ultimii 2 ani fiind șeful  de departament. După această perioadă, între 1985 și 1987,  Mastrotti a lucrat ca freelancer ilustrând exclusiv suplimentul Diarinho.

Între 1976 și 1999, Mastrotti a publicat lucrările sale în peste 30 de ziare, precum Diário Popular și Folha de Londrina. Pentru editori, artistul  a desenat benzi desenate precum „Pluft” (ECAB), „Moranguinho” (Abril), „Guerreiros de Orion” (Press) și „Tripanossoma” pentru fanzina Hiperespaço.

Apoi a urmat o perioadă când artistul  a desenat mai puțin benzi desenate pentru ziare, preferând  să câștige bani din benzile  instituționalizate pentru companii. A produs mai multe broșuri folosind  limbajul benzilor desenate pentru companii precum Pirelli Cabos, Lever, Fag, TRW, Rolls-Royce, printre altele,pe probleme de siguranță la locul de muncă, controlul calității, certificări, igienă și sănătate, acestea fiind cele mai  abordate subiecte. A trăit mulți ani din această producție, deoarece piața de benzi desenate de la acea vreme nu oferea prea mult spațiu pentru publicarea autorizată. Desigur, a face doar benzi desenate instituționale nu a fost niciodată scopul artistului, dorința sa fiind  să producă material de autor.Astfel,în anii 90, după multe discuții cu caricaturistul Cerito, i-a venit ideea de a produce o carte de texte scrise de  11 autori de science-fiction,pe care a ilustrat-o și pentru care a creat coperta împreună  cu Antonio Carlos Pires.Cartea s-a intitulat ”Outras Copas, outros Mundos” și  a fost lansată în 1998.

La sfârșitul anilor 90, Mastrotti a abandonat  benzile desenate  și a decis să-și fondeze propria editură –  Virgo, unde a început să publice, într-un ritm intens, cărți de caricaturi și benzi desenate cu artiști de pe tot cuprinsul Braziliei, întotdeauna pe bază de cooperare și cu  participare de carte egală  pentru  toți autorii. Artistul a reușit să editeze în mod cooperativ peste 20 de cărți și zece antologii  de benzi desenate. Mulți artiști au reușit să editeze pentru prima dată o carte în aceste colecții. Pentru public, a fost o modalitate de a avea contact cu o pleiadă   de autori într-o singură publicație și de a cunoaște diversitatea artiștilor pe care le avem în Brazilia.

Artistul a lucrat în cadrul  propriei sale companii din 1993 cu marketing intern și din anul 2000 și-a concentrat atenția asupra marketingului live, creând conceptul de ”draw live marketing” în 2014, în cadrul experienței de marketing.

O strategie de marketing care a funcționat foarte eficient : Virgo este astăzi una dintre cei mai mari edituri independente din Brazilia,care a  dezvăluit publicului toată bogăția și diversitatea umorului grafic brazilian.

Între 2000 și 2007, Mastrotti, a  coordonat și editat cărțile: Humor Brasil 500 Anos, 2001 Uma Odisséia no Humor, Humor pela Paz e a Falta que ela faz, Fome de Ver Estrelas, Tiras de Letra, Tiras de Letra Outra Vez, Internet@Humor, Tiras de Letra Muito Mais, Tiras de Letra Pra Valer! e Isto é um Absurdo.

Artistul a publicat benzi desenate  în revista Bundas (Ziraldo), Front (Kipper), Pasquim 21 (Ziraldo) revista Kairos Generics și în revista Endocrinologia.

Mario Mastrotti a fost un pionier al emisiunile TV care au prezentat  benzi desenate.El a creat și a prezentat primul program exclusiv despre benzi desenate, intitulat ”Amigos do Traço”, pe canalul Web Its-TV. Mastrotti a produs și a prezentat peste 50 de ediții săptămânale, intervievând în permanență profesioniști ai desenului: desenatori,graficieni , ilustratori, animatori șiautori de benzi desenate. Dar, din păcate, rețeaua nu a avut sponsorizare și și-a încheiat activitățile.

Din 2012, Mario Mastrotti își împarte timpul atât cu  predarea cursurilor de publicitate,marketing publicitar și comunicare,dar   și cu acțiuni artistice în cadrul așa-numitului marketing live.

Din 2005, Mastrotti este președinte al Salonului Internațional de Umor Paraguaçu Paulista. În prezent publică în ziarul Paulistano, Rev istas Casual și Nosso Papel. Caricaturistul  a fost premiat în 4 țări și are  două Trofee HQ Mix câștigate.