Unul dintre cei mai apreciați maeștri români  ai umorului, caricaturistul clujean Mihai Boacă s-a născut pe 18 august 1952 la Brașov ,unde a locuit cu familia  până la vârsta de 5 ani,ca mai apoi să se mute  în București.Mai târziu,după căsătorie,artistul s-a stabilit la Cluj.
 După terminarea liceului ,Mihai Boacă s-a înscris  la Facultatea de Geodezie,una dintre cele mai importante facultați tehnice din România, la absolvire obținând  diplomă de inginer geodez.
     Artistul a descoperit de unul singur arta,dezvoltându-și originalitatea și simțul critic odată cu studiul istoriei artei. A debutat în grafica satirică în anul 1974,în ”Racul” ,celebra pagină de umor grafic a revistei ”Flacăra”.  „Privind înapoi cu bunăvoinţă, şi nu cu mânie, vorba filmului, constat că aveam o mare doză de naivitate. Noi, cei de la «Racul», credeam că vom schimba lumea cu acea rubrică de caricatură neconvenţională. Aici am debutat, printre aceşti mari desenatori şi jurnalişti profesionişti. Păunescu nu cenzura desene, dimpotrivă, la el, calitatea artistică prima“, îşi aminteşte artistul care a colaborat la revista  „Flacăra“ pînă în 1989.
În anii ‘70, Mihai Boacă a intrat în „Punct Grup“, „o confreerie de artişti care mi-a dat şi un premiu“ și tot atunci,a debutat cu caricaturi în revista „Urzica” – singura publicație de satiră și umor acceptată de regimul comunist și considerată de mulți, nava amiral a caricaturii românești. .Au urmat, apoi,”Magazinul”,”Viaţa studenţească”,”Rohacs”, „Dikobraz”, „Atlas”, „Romania libera”, „Steaua”…
 Strecurîndu-se printre furcile caudine ale cenzurii comuniste ,artistul  a publicat caricaturi curajoase,mustind de un umor de cea mai bună calitate care,de cele mai multe ori,s-a întors împotriva celor care-l cenzurau.
      După ’89 ,artistul și-a  urmat talentul și dorința de analiză politică prin intermediul caricaturii politice, devenind astfel caricaturist – editorialist  la cotidianele ”Monitorul de Cluj ” în perioada 1998-2000 şi la ”Ziarul Văii Jiului” ,în perioada 2008-2009.
      Mihai Boacă continuă și în prezent să deseneze şi să surprindă ipostazele lumii de azi, cu o vervă și o determinare de invidiat. El inventează situații umoristice în care ironia aluzivă se împletește cu umorul frust,etalând atât calităţile de  plasticitate a desenului ,cât şi obişnuinţa de a face apel la un fin simț al  mesajului care se dorește a fi  inteligent,critic și concis. În general temele lansate de artist sunt ultra-actuale,strict legate de ceea ce se întamplă în viaţa de zi cu zi, fie că vorbim de social, politic, cultural sau sport . Artistul  preferă să ironizeze situaţii extrase din realitatea cotidiană , cărora le reinventează soluţii verosimile sau, uneori,chiar imposibile.  Deși în ziua de azi e ”trendy” să faci caricatură pe calculator folosind programe din ce în ce mai sofisticate,Mihai Boacă preferă tehnica clasică – grafică, acuarelă, creion…
Artistul a participat la numeroase expoziţii şi saloane naţionale(Salonul Umorului, Bucureşti – 1975, 1976; Salonul Damigenius, Huşi – 1998/2007; Saloanele de la Cluj,Suceava,Bacău,Urziceni,Galaţi,Petroşani,Tg. Mureş, Gura Humorului,Focșani,Bistrița-Năsăud ) și internaționale ( Canada, Italia ,Franța, Germania, Belgia, Cuba ,Turcia, Japonia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Norvegia ), obţinând peste 20 de premii (Punct Grup 1975, UAP Bulgaria, Gabrovo 1987, Connex-2000 s.a.)
       În 2010 ,caricaturistul român a fost  laureatul Salonului de Caricatură de la Gallarate (Italia) care a avut ca temă ” Arta modernă” și la care au participat aproape 450 de artișt.Artistul a obținut  o mențiune la premiul ”Cava”  pentru un desen  inspirat de  capodopera lui Jean Monet – „Impresie răsărit de soare”, faimosul tablou care a a dat numele curentului impresionist.
Mihai Boacă a fost  membru ,inclusiv președinte,în numeroase jurii naționale și internaționale de grafică umoristică.A participat cu lucrări la 5 expoziții personale,iar dintre expozițiile de grup la care a paprticipat ,menționăm: Punct Grup-Huși, Iași-Galeria UAP Cupola, Cluj-Galeria UAP.