MOTTO: ”Desenul meu  reflectă starea societății de astăzi. Banii sunt  noua zeitate care guvernează lumea. Totul s-a degradat din cauza  setei de bani. Umorul și satira nu pot schimba societatea, dar pot ajută oamenii să se gândească la lucrurile care trebuie schimbate”. Miro Stefanovic

 

MIRO STEFANOVIC  ( născut în 15 mai 1953 la Gorazde,în fosta Iugoslavie , astăzi Bosnia și Herțegovina ) este un artist liber profesionist,apreciat și recunoscut ca  pictor,grafician și caricaturist.Tatăl artistului ,profesor de muzică, a fost un  mare admirator  al marelui pictor   și sculptor catalan, Joan Miró. Când s-a născut fiul său, el a ținut foarte mult să-i pună prenumele de Miro.

A absolvit Școala de Arte Frumoase din Belgrad, unde a făcut cursuri cu profesorul  Sergio Jovanovic, fiind foarte interesat de pictură și caricatură.

În 1991 a devenit collaborator permanent al cotidianului politic „Borba”. În 1995,  ziarul  a devenit unul  politic, cunoscut sub numele de „Nasa Borba”. Din 1997, a început să colaboreze cu noul ziar politic independent „Danas”. În cariera sa a publicat peste trei mii de caricaturi atât în ​​fosta Iugoslavie cât și în străinătate. A făcut ilustrații pentru cartea de poezii pentru copii „Kako se kaze volim te” a poetului  Sloboban Stanic și pentru cartea de aforisme „Koma” a scriitorului  Nikica Banic. În 1995, publică  prima sa carte   de caricatură politică intitulată  „Mislio sam …”(Gânduri), pentru care în 1996  a primit Premiul II la Festivalul Internațional de la Beringen,din Belgia. În continuare,artistul a câștigat.de asemenea, Premiul I la festivalurile internaționale de caricatură  din Brazilia, Portugalia, Italia și Bosnia Herțegovina (Zenica).

În 2017,artistul publică cartea „Pomračenja” („Eclipse”),o antologie  de caricaturi realizate în ultimii ani care  confirmă statutul său de observator critic al realității, și orientarea sa politică anti-globalizare. Cele 200 de pagini ale cărții cuprind șase capitole, care acoperă următoarele subiecte: Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, NATO, banii, mass-media și ONU.
„Astăzi există multe eclipse în viața noastră, care ne împiedică să avem o viață normală și care ne  afectează  psihicul nostru, starea de spirit, și dezvoltarea noastră ca ființe umane.Există o eclipsă creată de politica marilor puteri la nivel global și pe care nu o putem influența și această slăbiciune ne descurajează. Există o eclipsa  provocată de o mare alianță militară, al cărei rol competitiv internațional este binecunoscut și de pe uma căruia suferă multe țări mici din lume .Există ,apoi,o eclipsa creată de Uniunea Europeană și politicienii săi care folosesc  metode ipocrite cu dublu standard, creînd un sentiment de furie, impotență și o mare confuzie în viața noastră. Și sigur,mai este  și eclipsa care ne face să asistăm  la cariere și destine impuse de bogăția materială ,de  bani, care au devenit un punct de referință pentru toată lumea, paralizând  mintea și neglijând valorile spirituale ale omului ” – scrie Miro Stefanovic în preambulul cărții sale.                                                                                            Caricaturile sale subliniază modul în care mass-media manipulează și transmite informații false, creând confuzie și neîncredere în oameni. De asemenea, el critică în desenele sale cum ONU nu acționează asupra încălcărilor palpabile ale dreptului omului,a crimelor și abuzurilor  din zonele fierbinți de conflict , devenind o organizație slabă, în mâinile unui grup de țări puternice.Cartea sa este   o lucrare care rămâne o mărturie grafică a evenimentelor din secolele 20 și 21, în care Miro este un martor onest și curajos, caricaturile artistului fiind o oglindă fidelă  a istoriei noastre contemporane.

Miro Stefanovic a avut peste 20 de expoziții personale în Bosnia Herțegovina și patru expoziții în străinătate: la New York, Amsterdam,Tolentino (Italia)  și Belgrad (Serbia) la ”Galeria Singidunum” .

Artistul a participat ,de asemenea,la numeroase festivaluri internaționale de caricatură unde a câștigat premii internaționale în cadrul evenimentelor desfășurate în Portugalia, Japonia, Belgia, Italia, Serbia, Coreea de Sud, China, Iran, Scoția, Olanda, Israel și alte țări.

Din 1995 este membru al Asociației Artelor Vizuale, Artiștilor și Designerilor de Arte Plastice din Serbia (ULUPUDUS).