Morten Morland (născut în 1979 în Norvegia) este un grafician,autor de benzi desenate,ilustrator și caricaturist  de presă norvegian, care locuiește  la Londra din anul 2000.
Morten a crescut într-un mic orășel din Norvegia, reamintindu-și mai târziu că „am desenat tot timpul la școală și acasă”. A studiat jurnalismul care i-a oferit prima experiență în caricature de presă. „Eu … am ocupat un loc de muncă într-o redacție a unui ziar de afaceri –  o versiune norvegiană a ziarului ”Financial Times”, își amintește artistul. „Caricaturistul lor fiind plecat în vacanță, am ajuns să-mi petrec tot timpul făcând caricatură pentru a căpăta experiență profesională.“ Morland a fost la început influențat de activitatea lui Kevin Kallagher (KAL), iar această influență a continuat și după ce s-a mutat în Anglia și a devenit caricaturistul politic de presă pentru ”The Times” în 2002. „Caricatura  norvegiană are mai multe legături cu caricatura americană decât cu cea britanică”, a explicat el mai târziu : „Primele mele caricaturi pentru ”The Times” au avut  multe legături stilistice cu  KAL – capete mari și corpuri mici. Dar mi-am dat seama foarte repede că nu sunt pe placul celor de aici.Nu sunt  în tradiția britanică „. Morland a studiat designul grafic la Institutul de Artă și Design din Surrey, pe care l-a absolvit în 2003.

În afară de caricatură,Morten publică săptămânal  benzi desenate și ilustrații pentru edițiile on-line a multor ziare și tabloide din Marea Britanie.

Abilitatea lui Morten de a comunica idei și de a satiriza realitățile politice ale zilelor noastre , cu  detașare și umor, chiar dacă subiectele sunt adesea complicate, atrage interesul multor clienți,precum:  Verdens Gang, Agderposten, The Sunday Times, Channel 4, The Economist, GQ magazine, Radio Times, Penguin Books, Harper Collins, The Robson Press, Gibson Square Publishing, Cambridge University Press, Aschehoug, Orkana, T3, Men’s Health, Euromoney, Inside Housing Magazine, Vi Menn, BBC, Sky, WHICH?, News UK, Dinamo, Huntsworth Health, Magnum PR, PCS Union, Dale Bang, Posten, Insight PA, Atletico International Advertising S.L. (Barcelona).

Caricaturile sale politice publicate în ”The Times” au fost prezentate în mai multe cărți, lucrările sale fiind expuse în Galeria de Caricatură  din Londra, Muzeul Caricaturii din Londra și în alte prestigioase galerii, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.Caricaturile lui Morland au apărut, de asemenea, în Suplimentul educațional a lui ”Times”, cotidianul norvegian ”Agderposten”,revistele britanice ”The Economist”, ”GQ”, ”Men’s Health”, revista norvegiană  ”På Menyen”,revistele germane ”Spill” și ”Building”. De asemenea, a lucrat pentrucanalele de televiziune  ” Channel 4 News”, ”SKY One”, ”BBC Four” și ”Breakthru Films” .

În 2017, Morland l-a înlocuit pe Gerald Scarfe în redacția ziarului britanic ”The Sunday Times”. În 2013 și 2016 a fost votat Caricaturistul Politic al anului de către Societateade Caricatură Politică. De asemenea, el desenează în mod regulat coperțile pentru revista săptămânală politică ”The Spectator”.

Premii:

2005 PCS Political Cartoon of the Year Award
2007 Runner-up PCS Cartoon of the Year Award
2008 PCS Cartoonist of the Year
2009 The Saatchi Political Award – The Cartoon Art Trust Political Cartoonist of the Year
2009 PCS Political Cartoon of the Year Award
2013 PCS Political Cartoonist of the Year Award