NICOLETA IONESCU (născută pe 19 februarie 1985,în Olteniţa ) este freelance ilustrator ,model  şi caricaturist ,cunoscută în întreaga lume pentru look-ul său feminin și delicat, dar  mai ales pentru personalitatea cu care se implică în orice activitate care o reprezintă.

     Precum multi artiști de succes, Nicoleta a descoperit pasiunea pentru desen încă din copilărie.Mai târziu,dorind să-și dezvolte latura creativă,artista a absolvit cursurile Facultății de Arte Plastice, secţia Pictură, în cadrul Universității Naţionale de Arte din Bucureşti, cât și cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, a Universității din București.

   I-a plăcut de mică să deseneze, iar prima „colaborare“ a fost cu revista „Ţuşca Răţuşca“, pe vremea când era în şcoala generală. „Eram în clasa a VII-a sau a VIII-a când am trimis un joculeţ inventat de mine, cu o răţuşcă la redacţia revistei“, povesteşte artistaAtunci a fost răsplătită cu 50.000 de lei vechi.

     După terminarea studiilor,în 2007,Nicoleta s-a ocupat exclusiv de ilustraţii pentru diverse reviste dedicate femeilor. Mai târziu a început să lucreze ca artist independent, colaborând cu mai multe edituri,specializându-se în ilustrația de carte pentru copii.

    Începînd cu anul 2008 ,Nicoleta și-a dorit să facă ceva inedit în cariera sa, astfel că a intrat în lumea caricaturii cu primele sale crochiuri. „Paralel am dezvoltat o pasiune de mică pentru caricatură şi am început să mă integrez  uşor în comunitatea internaţională prin participarea la diferite concursuri şi socializarea cu diferiţi maeştri din lume, caricaturişti de vârsta mea, nume consacrate români şi străini şi astfel am început să fiu integrată de ei şi să primesc alerte pentru concursuri lunare, care au loc în diferite locuri ale lumii, care se concretizează de multe ori în excursii la locul unde au loc concursurile.” declară Nicoleta.

   În 2009,artista s-a ocupat de un proiect internațional intitulat ”Expoziția Omagială Internațională Michael Jackson”,un amestec intercultural și stilistic unic,atât între manifestările artistice internaționale, cât mai ales între cele omagiale adresate Regelui Muzicii Pop.

Artiști de pe toate continentele, din ţări ca Venezuela, Marea Britanie, Franţa, Olanda, India sau Italia au trimis în jur de 50 de lucrări,portrete și caricaturi,care au fost expuse în zona stației de metrou ,la Universitate, eveniment ce s-a repetat la Universitatea Politehnică Bucureşti şi la Cinema-ul  Odeon din Cluj Napoca.

     În 2010 ,Nicoleta a demarat un alt proiect ambițios denumit ”Blogger Face”, realizând un album virtual cu caricaturile bloggerilor romani .

      În august 2011,a participat la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de caricatură de la Yeni Boğaziçi ,Cipru,obținând trofeul pentru cel mai tânăr caricaturist.

     Din 2009  este membră și editor a celei mai mari comunități de caricaturiști din mediul online: www.toonpool.com.

     În 2015, Nicoleta Ionescu a reușit să obțină două distincții în cadrul unor festivale de caricatură cu tradițe: mențiune în cadrul concursului „Acasă la Caragiale” și un premiu special pentru ilustrația la poemul ”Luceafărul”, realizată pentru festivalul Mihai Eminescu.

     De-a lungul anilor, a avut mai multe expoziții personale și colective,activitatea sa artistică fiind recunoscută și pe plan mondial, artista participând cu unele din lucrările sale la expoziții internaționale, în țări precum Serbia, Turcia,Germania, Spania,Brazilia,Columbia,Cipru etc.,obținând premii în Germania,Serbia și Spania.

    Pasiunea ei pentru ilustrație o împarte cu patenerul său de viață și carieră,arhitectul Alexandru Ifrim.”Eu si Alexandru Ifrim lucrăm tot împreună, tot imagini, doar că eu m-am specializat pe caricatură și ilustrație, el realizează fotografiile. Eu sunt modelul, vin cu ideea, caut locații, recuzita… Apoi imaginile sunt acceptate de agenții internaționale și vândute în toată lumea. Alexandru se ocupă de decor, de lumini, caută un cadru care să se potrivească la ceea ce dorim să transmitem. Facem imagini comerciale pe care le urcăm pe agenții și de acolo le cumpără clienți din toată lumea care au abonament. Realizăm poze care se pot vinde oriunde pe planetă, în orice cultură, astfel încât să le potrivim pe orice temă și abordare.” declara pentru oltenitainfo.ro Nicoleta Ionescu.

    Artista lucrează la proiectele de design,de cele mai multe ori folosind tehnica digitală.”Desenez direct pe tabletă grafică, ea ţine locul foii. Folosesc un creion digital, iar liniile apar firesc pe monitorul calculatorului. Urmează apoi aceiaşi paşi de colorare şi prelucrare“,declară Nicoleta.

    Pentru că a dezvoltat o adevărată pasiune pentru desenul digital, Nicoleta a predat un curs facultativ de “Introducere în Arta Digitală” studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Pasionată de comunicarea vizuală, în 2009 obține un  master în „Campanii de Comunicare, Publicitate şi PR”, iar în 2013, Nicoleta obține titlul de doctor în Științele Comunicării în cadrul Universității din București cu un studiu despre importanța imaginilor pe rețelele de socializare.

   Nicoleta şi-a făcut cunoscut talentul şi ca redactor la revista “Bolero” , ea fiind inclusiv Copywriter DDB (Design Development Business).