Nikola Listeš (născut  10 ianuarie 1960,Split,Croația) este un caricaturist croat, ilustrator și autor de benzi desenate.

A început să deseneze caricatură încă de la vârsta de 10 ani, desenele sale fiind publicate în Italia și în străinătate.Nikola a urmat liceul în orașul său natal,Split.

La vârsta de 20 de ani  a publicat prima sa bandă desenată intitulată ”Scando” în  revista ”Sportske Novosti” împreună cu caricaturistul cu Srecko Puntarić.

Nikola  a creat mai târziu  benzi desenate pentru editura ”Disney Publishing” din S.U.A.

În 1992,împreună cu Siniša Ercegovac realizează  banda de desene intitulată  ”Super Hrvoje” având ca subiect super-eroul croat,principalul inamic al armatei sârbe  din  războiul din fosta Iugoslavie. ”Super Hrvoje” este versiunea croată a lui ”Captain America” (versiunea americană datânt din 1941). Această povestire, numită „Super Hrvoje”, a fost tipărită în săptămânalul  ”Nedjeljna Dalmacija ” la începutul războiului.      Listeš a colaborat  la săptămânalul cultural  croat ”Hrvatsko slovo”  unde a a realizat benzile desenate politico-umoristice  „Humanoidi” și ” Dioklecijančići „. De asemenea,el a ilustrat cartea pentru  copii „Eko”, care a fost publicată în Australia.Artistul a lucrat pentru multe ziare și reviste din întreaga lume (”Playboy”, ”West Australien”, ”Heideheimer” ”Neue Presse”, ”Die Bricke” …).

Nikola  este câștigătorul a peste 70 de  premii internaționale fiind considerat unul dintre cei mai valoroși caricaturiști croați.

Este câștigătorul de cinci ori a Premiului ”Oskarike”,  Oscar-ul  caricaturiștilor din Croația care  îl răsplătește pe caricaturistul care pe parcursul unui an calendaristic  câștigă cele mai multe premii la festivalurile de caricatură din lumea întreagă.