MOTTO: „Umorul și  atitudinea  pozitivă mă vindecă mental și chiar fizic, ajutându-mă să supraviețuiesc  în lumea noastră crudă.”Oleg Dergachov

Oleg Dergachov (născut din tată rus și mamă ucraineană, în 18 iulie 1961  la  Rostov pe Don, Rusia) este grafician,pictor,sculptor,creator de desene animate,ilustrator  și caricaturist canadian, de origine rusă. Artistul a trăit 20 de ani în Rusia și 20 de ani în Ucraina, după care a plecat în Germania și Polonia,ca mai apoi să se  mute cu familia în Montreal în 2005.

”Desenul a fost prima mea dragoste din copilărie. Ilustrația de carte, pictura și grafica au venit în viața mea mai târziu. Primele mele sentimente pentru linii și culori, le-am moștenit de la  bunicul meu, un arhitect, care a murit cu  creionul în mână. Oleg Dergatchov…” – își amintește artistul.

Dergachov s-a mutat în Ucraina în 1979 pentru a studia tehnicile de tipărire și ilustrație a  cărților,absolvind în 1984 Facultatea de Artă Grafică și Design de Carte din cadrul Academiei de Arte Plastice din Kiev.Artistul  deține și o diplomă de master în arte la  Academia de Arte Frumoase  din  Lvov (Ucraina) obținută în 1984.Cei cinci ani de studiu s-au suprapus cu munca de ilustrator de carte pentru numeroși editori din fosta Uniune Sovietică, Moldova și Ucraina. În 1989 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Ucraina,iar din  1997 a devenit membru al Federației Organizațiilor Europene de Caricaturiști (FECO),Ucraina. În 1989, obosit să se ocupe de editori, a creat atelierul de artă  ”DO Press” în casa lui din Lvov, realizând peste 35 de cărți de artă în ediție  limitată, unele din ele combinând gravurile și desenele sale cu versurile  pe care le-a compus artistul. În 1990 a fost însărcinat să creeze mai multe proiecte de artă publică în Ucraina și Rusia cum ar fi ”Monumentul  Zâmbetului” din Surgut (Rusia), sau celebrul „Smiling Fish” situat în  orașul Lvov ,în fața cafenelei „Dzyga” din strada Armeană. Artistul are o pregătire artistică  suplimentară în domeniul sculpturii în  bronz și granit în  cadrul atelierelor  INTEGRART coordonate de  către profesorul Ph.D. Andrzhej Strumillo  din Varșovia (Polonia) în perioada 2003-2004.În 1996, 1997 și 2000 a participat la ateliere de lucru coordonate de  prof.univ.dr. sculptorul Walter Kaune din Goslar (Germania).Oleg Dergachov a  predat timp de 16 ani la universități de prestigiu, școli de artă și design și academii de animație din 6 țări (Canada,S.U.A.,China,Italia,Slovacia și Ucraina).

Artist proteic, polivalent, cu o forță de muncă și de creație remarcabile, înzestrat cu o sensibilitate și o capacitate de pătrundere dincolo de aparențele înșelătoare ale realității, Oleg Dergachov a abordat cu dăruire aproape toate genurile artei: pictură  și grafică, gravură și litografie,sculptură,desene animate și caricatură, putând trece cu ușurință, aplomb și har de la un registru la altul, reformulându-și de fiecare dată demersul artistic și rămânând mereu același artist viguros, expresiv și polivalent.

Susținând că a folosit desenul încă din copilăria timpurie ca pe o cale de a obține libertate și  „starea de fericire”, Dergachov îi place să se gândească la el însuși ca la un „sertar în care stă ascuns un maestru al liniei, un magician și un poet”, dar și  „un gânditor, un filozof și un creator”. Artistul  declara într-un interviu : „Călătoriile sunt o parte foarte importantă a vieții mele… Un vechi proverb chinezesc spune : Cu cât călătorești mai mult, cu atât îți va fi viața mai lungă .Linia mea este calea mea  de a călători. Este creată pe o hârtie și se extinde în timpul rătăcirilor mele și călătorește mereu  în imaginația mea … magia desenului este cuprinsă veșnic de  fascinanta întâlnire dintre   mister și necunoscut”.

Din 1985 și până în prezent,artistul a participat cu lucrări la peste 300 de expoziții naționale și internaționale de grafică, pictură,sculptură, ilustrație  de carte,  și caricatură  în Rusia,Ucraina,Canada, SUA, Marea Britanie, Polonia, Franța, Italia, Belgia, Elveția, Germania,Spania,Serbia,Slovacia și Japonia.Artistul a participat la festivaluri și concursuri naționale și internaționale de grafică,sculptură,ilustrație de carte și caricatură,câștigând peste 85 de premii în peste 28 de țări de pe  toate meridianele lumii (Belgia,Bulgaria,Slovacia,Serbia,Cehia,Rusia,Polonia,Ucraina,Portugalia,Germania,Franța,Italia,Australia,Iran,Turcia,Japonia,China,Australia,Canada,S.U.A.,Mexic,Japonia,Coreea de Sud și multe altele).

Începând cu anii 1990, lucrările  sale au apărut în numeroase publicații internaționale, printre care Nebelspalter ( Elveția), Itogi (Rusia) și Harvard Business Review (S.U.A.),Courier Internațional (Franța) și multe altele. Artistul este și un talentat sculptor,lucrările sale din bronz fiind prezente în Galeria de Artă ”Alexandre Gertsman” de pe Broadway, New York.

Oleg Dergachov este creatorul trofeelor EUROfEST care se înmânează în fiecare an câștigătorilor Festivalului de Film al Europei de Est  care are loc la Montreal,Canada.Este membru al mai multor organizații și asociații profesionale,precum ”Asociația Caricaturiștilor canadieni”,membru al  ”International Journal of Comic Art” din S.U.A.,”Pennsylvania Watercolor Society”din S.U.A. și ”California Printmaker’s Society” din S.U.A. De asemenea,artistul este Cavaler al Academiei Franceze de Umor.În prezent, Oleg Dergachov trăiește și lucrează în Montreal. Artistul este prezent în peste 40 de muzee și colecții publice ale lumii,printre care:

Belgia :

Centrul pentru Grafică ”Frans Masereel”, Kasterlee

Ministerul Culturii din Flandra de Vest,Bruges

Centrul de artă „Hof ten Doeyer” – galeria „Tres”, Kortrijk

Biblioteca Universității UFSIA,Anvers

Canada :

Universitatea din Western Ontario

Colegiul Middlesex și Muzeul de Artă și Istorie a orașului Londra, Ontario

Colecția de artă corporativă ”CIRQUE DU SOLEIL”, Montreal

Elveția:

Muzeul Caricaturii din Basel

Franţa:

Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou, Paris

Medioteca de Stat și Biblioteca Națională, ParisMuzeul de artă al Provinciei Limousine, Uzerche

Germania:

Lyrik Kabinett, München

Kunstverein, Oerlinghausen

”Monchehaus” – Museum für moderne Kunst. Goslar

Biblioteca “Herzog August” din Wolfenbuttel

Japonia:

International Print Triennale, Tokyo, Japonia

Iran

Muzeul de Artă Contemporană, Teheran

 Italia:

Muzeul de Stat al Umorului în Artă, Tolentino

Muzeul de Stat al Umorului în Artă, Vincenza

Muzeul de Stat al Umorului în Artă ,Padova

 Marea Britanie:

Muzeul ”Victoria și Albert”, Londra

Biblioteca Britanică de Artă, LondraBiblioteca Națională Britanică, Londra

Olanda

Galerie Speijer & Vogtschmidt, Amsterdam

Colecția Waterschoot ” Agathe & Joos Van”

 Polonia:

Muzeul Național, Varșovia

Colecții BWA din Przemysl și Lodz 

Rusia:

Muzeul ”Anna Akhmatova”, Sankt Petersburg

Muzeul Rusiei, Sankt-Petersburg

Biblioteca Națională a Rusiei, Sankt-Petersburg

Ministerul Culturii,Moscova

Galeria de Artă din Kaliningrad

Galeria de Stat ”Tretiakov”,Moscova

Muzeul de Arte Plastice ”Alexander Pușkin”, Moscova

Biblioteca Națională de Stat, Moscova

Muzeul de Stat din Krasnoyarsk,Siberia

Spania

Biena de Artă ADOGI (Asociația pentru difuzarea artei grafice internaționale),Barcelona

 Statele Unite:

Muzeul de Artă al Caricaturii, Miami, Florida

Centrul ”Vivian și Gordon Gilkey” pentru arte grafice,

Muzeul de Artă Portland, Oregon

Galeria de artă ”Alexandre Gertsman”  Broadway, New York

Turcia:

Fundația ”Aydin Dogan”, Hurriyet, Ankara

Ucraina:Muzeul Național de Artă, Kiev

 

Principalele expoziții personale :

2011

„Presse Papier”, Centrul artelor contemporane (Trois-Rivieres)

2010

Maison Lepallier, Chateauguay

2010

KUMF Art Gallery, Toronto

2009

Art Expo Toronto

2008

”Crazy Engineering”, Musee des Maitres et Artisans du Quebec, Montreal

2006

”Labirintul timpului „, Galeria ” Victoria Hall”, Westmount, Canada

2006

Galeria ”Tryptik”, Kiev, Ucraina

2005

Proiectul ”Don Quichotte”  Biblioteca Națională din Montreal

Galeria ”Stuben”, Goslar, Germania

Galeria de artă a Primăriei Frieburg, Germania

2004

Muzeul de artă ,Surgut, Rusia

Galeria de Stat a Uniunii Artiștilor, Kiev, Ucraina

2003

Drukkerijmuseum , Olanda

Galeria Michalsky Dwor, Bratislava, Slovacia

2002

Muzeul de Artă de Stat „Oratorio San Rocco”, Padova, Italia

Galeria ”Stara Kapetania”, Belgrad, Iugoslavia

2000

Galeria de stat ” Vychodoslovenska” din Kosice, Republica Slovacă

1999

Muzeul de Stat de Arte Plastice, Rostov-pe-Don, Rusia

1997

City Art Gallery, Legnica, Polonia

1996

Muzeul  de Artă modernă ”Moenchehaus ”, Goslar, Germania

1994

Muzeul de Stat  ”Anna Akhmatova”, Sankt-Petersburg, Rusia

Muzeul de Stat al Artei de Carte din Kiev-Pecherska Lavra, Kiev, Ucraina