Oleg Semenovich Tesler  ( n. 19.06.1938 – d. 07.12.1995) a fost un excepțional caricaturist,autor de benzi desenate  și ilustrator de carte , un clasic al caricaturii moderne rusești.
Născut în 1938 în Leningrad, în familia unui inginer militar,artistul a fost  botezat într-una din bisericile orașului de către Alexei I,cel ce avea să devină mai târziu  patriarhul  Rusiei.Oleg Tesler a absolvit prestigiosul Institut  de Inginerie Feroviară din Moscova ( MIIT , acum RGOTUPS),ca mai apoi să lucreze într-un centru de calculatoare.

Oleg Tesler și-a început cariera creativă la televiziune: împreună cu Anatoly Lysenko,colaborând  la programele de tineret ale televiziunii sovietice, în timp ce erau încă studenți. În curând artistul a început să deseneze benzi desenate și caricaturi  „fără cuvinte”, devenind un pionier al acestui gen de caricatură în fosta Uniune Sovietică.Prima caricatură a artistuluii a fost publicată în 1962 în ziarul „Fotbal” sub numele de Teslerovichus – un truc bine cunoscut – pe care l-au folosit  editorii artistului,  menit să ascundă identitatea rusă a autorului, deoarece publicarea  unor  „non-nativi” proveniți din republicile  baltice, era trecută cu vederea de cenzură,aceștia  ”neavând greutate”.
Din 1965, începe o colaborare pe termen lung cu revista „Smena „, mai întâi ca   artist și mai  apoi ca  editor de artă. Datorită eforturilor lui Tesler a apărut în revistă faimoasa pagină de caricatură, deopotrivă amuzantă și tristă și care a avut o mare influență asupra dezvoltării caricaturii în fosta Uniune Sovietică,  deschizând  pe viitor calea spre lumea mare a creativității pentru artiști ”din noul val”precum Vitaly Peskov, Vasili Dubov, Serghei Tyunin, Leonid Tișkov ,Andrey Nekrasov,Boris Vorobyov și mulți alții.Artistul a colaborat,de asemenea, cu revista umoristică ”Krokodil” și cu  ziarul ”Literaturnaia Gazeta„.    Tesler a fost unul dintre principalii artiști ai revistei ”Jocurilor Olimpice-80”, lucrările sale fiind publicate și în revistele sovietice „Pionierul”, „Ecranul sovietic” și ziarul „Izvestia”. În 1988,artistul  s-a alăturat Uniunii Artiștilor din URSS

Oleg Tesler  a fost considerat fondatorul unui  stil nou de caricatură ,fiind poreclit „bunicul caricaturii rusești”.Oleg nu a primit niciodată educația profesională a artistului,fiind un autodidact perseverant  care a desenat cu minuțiozitate personajele sale,procesându-le apoi ore întregi, încercând să aducă fiecare caricatură la perfecțiune,transformând cuvintele și propozițile din poveștile sale în linii,meandre și zigzaguri amuzante,pline de umor și filozofie.

Tesler a fost  un maestru al unui gen rar și foarte dificil de caricatură numit „bandă desenată ” – o artă secvențială în formula unui narativ – o poveste în mai multe imagini. Iată definiţia benzii desenate, aşa cum este precizată în lucrarea ”Encyclopedie de la bande dessinée”:”Banda desenată este o artă narativă şi vizuală care permite, printr-o succesiune de desene însoţite, în general, de un text, să relateze o acţiune a cărei derulare temporală se realizează prin trecerea de la o imagine la alta fără a se întrerupe continuitatea povestirii.”

Oleg a inventat scenariile, a regizat și a desenat  propriile sale povești , demonstrând că este un  artist de clasă mondială, comparat  de mulți cu  argentinianul Quino sau cu  francezul Sempé. Nu este o coincidență faptul că artistul este apreciat  printre cei mai buni caricaturisti ai secolului al XX-lea,fiind unul dintre cei mai cunoscuți creatori de bandă desenată a generației sale.      Stilul său este unul simplist, fără culoare, folosind doar alb și negru ,redând  contraste puternice pentru a crea o atmosferă specială și specifică benzilor și poveștilor sale. Calitatea acestora  includ un umanism și un simțământ al realului produs printr-o cercetare meticuloasă și foarte extinsă. Tesler folosește în benzile sale stilul animat bazându-se pe  efectele comice și variația liniei pentru a reda expresivitate.      Eroul său favorit este   un  omuleț  amuzant cu  nasul  mare , asemănător cu autorul însuși. Artistul a desenat mii de desene despre acest  omuleț  ghinionist, cu un nas imens și mâini subțiri, care aspiră mereu  la fericire. Venind de sub penița stilouluilui lui Oleg, simpaticul omuleț a călătorit prin lume,purtând cu el dragostea și afecțiunea marelui caricaturist pentru întreaga omenire.

Moștenirea creativă a lui Oleg Tesler este imensă – zeci de mii de caricaturi și ilustrații, câteva zeci de machete de reviste și ziare ,sute de caricaturi publicate  în media din  țară și în străinătate, numeroase premii internaționale.    Din 1973,artistul  a participat la festivaluri și competiții internaționale de caricatură în țări precum Canada, Germania, Grecia, Franța,Italia,Belgia,Serbia,Japonia etc., obținând un număr impresionant de premii,printre care  la Tolentino în Italia, Knokke-Heist în Belgia,Iomuri în Japonia , Sankt Petersburg în Rusia.