Tânărul Osama Nazzal a fost pasionat de artă și desen încă de la o vârstă fragedă. Entuziasmat de ilustrații și creioane, călătoria lui artistică  a început cu simple schițe pe hârtie albă în timpul primelor clase de școală primară. Familia lui i-a încurajat pasiunea sa, furnizându-i  diverse materiale și culori.

La vărsta de 9 ani ,imaginația lui Nazzal a fost influențată puternic de  copilăria sa petrecută în Kuweit. În acea perioadă războiul din Golf a făcut ravagii, iar elementele sale erau evidente în schițele lui Osama în   care erau prezente   soldați, drone, tancuri, și bombardamente. În cele din urmă, Nazzal și familia au fugit înapoi în Palestina, unde Osama a  început să se aplece spre un anumit tip de artă:caricatura…

Principala sursă de inspirație l-a constituit  legendarul maestru palestinian Naji Al-Ali, al cărui talent l-a făcut pe Nazzal să-i urmărească caricaturile politice în fiecare ziar  care-i cădea în mână.        Pentru Osama, caricatura a devenit  o modalitate de a reflecta  critic situația politică a unei societăți, umorul și sarcasmul fiind o cale în care subiectele cele mai controversate poate fi abordate cu mai multă libertate,cu condiția de  a le aborda cu corectitudine.

În pofida  a doi ani de studii la o universitate locală,pasiunea pentru artă l-a determinat pe Nazzal să-și schimbe colegii. Pentru familie a fost un pic dificil  să accepte această decizie, dar  în cele din urmă s-a înscris la  Academia de Arte din Ramallah,obținând o diplomă în Arte vizuale contemporane.

Înainte de 1998, Osama făcea crochiuri de caricaturi pe care le oferea  la unii dintre prietenii lui. Astfel, opera sa a rămas în umbră. Mai târziu, el a decis să înceapă arhivarea caricaturilor sale în vederea publicării lor  în ziare și reviste. În cele din urmă, patru ani mai târziu,prima  caricatură a artistului  a fost  publicată într-unul din ziarele locale.         Influențat de Naji Al-Ali și alți caricaturiști palestinieni precum Baha Boukhari și Khalil Abu Arafeh, Nazzal a creat un personaj emblematic pentru caricaturile sale politice. Personajul său „Abu Ali”întruchipează   palestinianul tipic,omul   care se luptă în  teritoriile ocupate de israelieni pentru ai săi și pentru libertatea familiei sale.

După a doua Intifida,în 2005, Nazzal a fost arestat de armata israeliană și condamnat la șase ani și jumătate în închisorile israeliene. Cu toate acestea el a continuat să deseneze caricaturi  în timpul încarcerării sale la închisoarea  din Ofer, folosind puținele materiale pe care i le adusese tatăl său în timpul vizitelor din partea  familiei. O parte din caricaturile făcute în închisoare au fost publicate în ziare și cu toate acestea, când a fost transferat într-o altă închisoare din Negev, paznicii i-au confiscat 50 din caricaturile sale.

Cu toate amenințările venite din partea autorităților israeliene care i-au interzis să mai deseneze,Nazzal a continuat să deseneze,fără nici o reținere. El a fost eliberat după doi ani de detenție ,ca parte a unui acord de eliberare a prizonierilor.

Nazzal crede în simplitatea și puterea caricaturii  ca mijloc de exprimare. Acest lucru îl face  popular pentru o gamă largă de audiențe, mult mai largi decât publicul tipic depresa scrisă. Un astfel defactor face ca arta caricaturii să devină poarta finală a unui artist în arena politică.