Oskar Weiss s-a născut  născut la 24 ianuarie 1944 în Chur (Elveția). Copilăria sa a fost marcată de mișcări și deplasări ale familei peste frontiere, cu mult înainte ca el să călătorească cu creionul pe hârtie.

Împreună cu familia sa a emigrat în Israel pentru a ajuta la reconstrucția tânărului stat,dar numai după câteva luni,după o experiență nefericită,au fost nevoiți să se reîntoarcă în Europa,aproape de Viena. După un început promițător la școlile de la Viena și Berna, cariera sa de elev model s-a încheiat brusc după un ”accident la matematică”, o experiență care nu l-a afectat, ba dimpotrivă:l-a făcut să descopere adevăratul său talent, vocația sa pentru artă. La vârsta de optsprezece ani,tânărul artist avea să-și expună primele picturi.

Din 1963 până în 1968, a studiat designul grafic la Școala de Arte Aplicate din Zurich,de data aceasta cu mai mult succes. În același timp, a compus primele cântece, pe care le-a interpretat, însoțit de chitară. Și-a continuat cariera de compozitor până în 1978, interpretându-și cântecele singur sau cu trupa „Trouvères bernois” pe scena micilor teatre din Berna sau din alte orașe,precum și în numeroase alte ocazii.

În 1969, la un an după absolvire, a devenit artist freelancer – desenator,grafician,caricaturist și ilustrator. În același an, la clubul”Ex Libris”,artistul   a început să ilustreze coperți de carte și coperți pentru  discurile de  vinil pentru  zeci de scriitori și artiști.

În următorii ani, artistul s-a transformat într-un „inventator al imaginilor”, explorând și perfecționându-și stilul propriu, înțesat de poezie, umor și ironie fină.

Portofoliul său artistic este foarte complex: Weiss a proiectat nenumărate lucrări, de la ilustrațiile pentru  timbre ( tipărite în Elveția și  Liechtenstein) până la picturile murale de mari dimensiuni.Artistul  a pictat,de asemenea, portrete și peisaje în Franța și Italia, a desenat caricaturi pentru săptămânalul „Weltwoche“, revista satirică „Nebelspalter“ și cotidianele „Berner Zeitung“ și „Neue Zürcher Zeitung“.

În 1993  a ilustrat coperta CD –ului  „Hippigschpängschtli” al lui Peter Reber ,iar în  1994 coperta CD-ul  ”Dr. Sidi AbdelAssar vo Hama ”al popularului cântăreț și compozitor elvețian,Mani Matters.Și nu în ultimul rând, cărțile sale destinate copiilor și adulților,16 la număr , au câștigat mai multe premii,fiind foarte apreciate de publicul larg.

Prima sa carte apărută în 1978,intitulată  ”Herbarium curiosum der Heilpflanzen” a fost inspirată de profesia soției sale, cea de farmacist, Weiss desenând cu  meticulozitate neștiințifică,dar cu multă fantezie amuzantă, 16 plante medicinale  așa cum le-a perceput el,în viziunea sa de  artist. Împreună cu un alt Oscar,de data aceasta bucătarul Oskar Marti, alias „Chrüter Oski”,Weis  a creat seria de cărți pentru copii «Gătiți cu Cocolino“. Cărțile sale pline de ilustrații colorate ,  «Chez Oskar», «Festivalul vinului» și „Concerto classico” au devenit foarte populare ,stârnind plăcerea lecturii de la prima până  la  ultima pagină.      În 2010, Oskar Weiss primește medalia de aur ”Burgergemeinde Bern” pentru  întreaga sa operă.

În atelierul său artistul a creat nenumărate lucrări comandate de cercuri culturale și economice, de instituții publice și de persoane particulare.

Caracteristica operelor lui Oskar Weiss este precizia sa grafică combinată cu un rafinat simț al umorului.  Umorul lui Weiss,focalizat pe realitățile vieții, fuzionează cu invențiile ludice ale imaginației sale, într-o armonie neașteptată,surprinzătoare.

Oskar Weiss se inspiră din varietatea infinită de forme și specii care populează planeta noastră, din performanțele și contra-performanțele vieții sociale, politice și culturale, și din evenimentele întâmplătoare, comice sau dramatice, care apar în orice moment.

Oskar Weiss locuiește în Muri (Berna),împreună cu soția sa, farmacistă  homeopată,cu care este căsătorit de peste 40 de ani și cu cei doi copii ai lor.