Osvaldo Laino,cu numele de artist Laino, s-a născut la Rosario, în Argentina.

Osvaldo a început să deseneze la o vârstă fragedă,influențat de sora sa  mai mare care avea  talent la desen.Primul lucru care l-a sedus au fost cărțile de poze. și asta l-a fascinat … Apoi ziarele și revistele. Copil fiind ,Osvaldo a citit multe benzi desenate cu personaje din SUA … Popeye de Segar, Bringing Up Father (Educating Dad) de George MacManus, The Nephews of the Captain de Rudolph Dirks, Buck Rogers, Red Ryder, Flash Gordon de Alex Raymond, Tarzan și The Prince Valiant de Harold Foster, Mutt și Jeff de Bud Fisher, El Gato Félix și multe  altele  care au apărut în reviste publicate în țară precum El Tony, Rataplán, El Gorrión, Pif-Paf, Tit-Bits, etc.

Primele sale caricaturi au fost  publicate de către un săptămânal local.După terminarea studiilor secundare la Școala Tehnică Industrială, s-a mutat în orașul Córdoba în 1947.Aici a lucrat ca grafician în cadrul departamentului tehnic și de design  în cadrul  Institutului  Aerotehnic al Forțelor Aeriene din Argentina,la Baza Aeriană din orașul Córdoba.  unde au fost fabricate primele aeronave argentiniene pentru Forța Aeriană, Calquín, Pulqui și Pulqui II.

În tot acest timp,Osvaldo a continuat să deseneze caricaturi,dar și benzi desenate pentru secțiunea sport a publicației  ”Diario Córdoba” ,sub bagheta  jurnalistului Binoy Pereyra. Dedicat în întregime desenului creativ, își deschide propriul studio de artă unde inițiază și dezvoltă campanii de publicitate și marketing. Desenează,de asemenea, în programul  radio al rețelei Splendid, alături de directorul de programe Humberto Vilchez Vera și animatorul Juan Carlos Mesa.De menționat că Osvaldo  desena  în  prezența publicului pentru că în acei ani ,dinainte de televiziune, posturile de radio aveau studiouri extinse pentru a permite publicului să fie prezent în emisiuni.

La începutul anilor 1950, Laino s-a mutat la Buenos Aires, unde munca sa creatoare și desenele  sale au trezit interesul   mai multor agenții de publicitate, ziare și reviste, precum ”Esto Es”, ”Pobre Diablo” și revista ”Popurri” a lui Luís J. Medrano. Laino a colaborat cu Jorge Palacio și jurnalistul Luis Alberto Reilly (”Billy Kerosene”),odată cu publicarea revistei ”Avivato” începând cu 17 noiembrie 1953.Aici avea să se cunoască și cu  alți artiști celebri precum Landrú, Dobal, Garaycochea, Franco, Quino, Liotta, Gius ,Hermenegildo Sabat (invitat), Jorge „Faruk” Palacio, Manteola, Guerrero, Torino etc., cu aparițiile  unor vedete de filme și TV, precum Nelly Prince, Alicia de la Vega, Mireya Zuliani, Juan Carlos Mareco, Andreanita, printre alții .Laino colaborează,de asemenea cu publicațiile ”Loco Lindo”, ”Bomba H”, ”Figaro” și ”Ricuritas”.

Având în vedere experiența sa în publicații, Juan Angel Sagrera îi cere să preia conducerea revistei „DIBUJANTES,care a devenit o adevărată școală  în lumea caricaturii , locul unde Laino  a lucrat cu toată dragostea ,fiind de un real folos pentru toți cei care au avut nevoie să învețe o profesie.DIBUJANTES a fost un succes încă de la început, mai ales din interior, deoarece s-a adresat  la toți cei care nu aveau multe mijloace de învățat, găsind în caricatură  un fel de școală gratuită și personal didactic. De asemenea, revista a fost o comoară de bibliotecă pentru cei consacrați.

.Pe măsură ce a creat o nouă imagine  acestei publicații, artistul a colaborat la realizarea  programului „Să desenăm cu… ” de pe Canalul 7 de Buenos Aires. Invitați au fost mari artiști precum Divito, Raúl Manteola, Ferro, Landrú, Palacio, Sabat,Guerrero, Torino, Sagrera și mulți alții, care au fost vedetele  noului  cinematograf de acasă, nimeni altul decât televizorul…

Ca membru al Clubului Directorilor de Artă și director al revistei „DIBUJANTES”, Osvaldo Laino a facut parte din prima delegație participantă la Reuniunea jurnaliștilor din Publicitate care a avut loc la Montevideo (1953), sub conducerea lui Amílcar García Torres,Președintele Federației de Publicitate din Argentina .Cu acest prilej,Laino  a fost primit de către ambasadorul Argentinei, legendarul Alfredo Palacios.

Împreună cu grupuri de colegi desenatori,graficieni și caricaturiști,Laino  a călătorit în mod repetat în idiferite colțuri ale  țării. reprezentând revista „DIBUJANTES” și Asociația Caricaturiștilor din Argentina,prilej cu care a     organizat expoziții și  a desenat  în fața unei asistențe numeroase ,dornică să facă cunoștință cu opera reprezentanților umorului național.

În 1955 , împreună cu artiștii  Garaycochea, Breccia, Udaeta și Cotta vernisează la Galeria Picasso, ”Cinco Humoristasî”, prima expoziție de desen umoristic contemporan.

În prerzent ,lucrările lor sunt expuse la Muzeul Desenului, Muzeul Itinerant și la  Muzeul Caricaturii  din Buenos Aires.

Anul 1956 i-a adus lui Laino un contract de la o agenție publicitară venezueleană. În timp ce se afla în această țară, a desenat pentru  ”El Gallo Pelon” (o revistă de benzi desenate), ”Pico Pico” (o revistă pentru copii), ”Páginas” și ”Martín Garabato”. Cu numele de artist Brutus și-a publicat desenele în pagina editorială a ziarului ”La Esfera” (din Caracas).

În 1955, împreună cu artiștii  Garaycochea, Breccia, Udaeta și Cotta vernisează la Galeria Picasso ”Cinco Humoristasî”, prima expoziție de desen umoristic contemporan.

Desenele sale sunt expuse la Muzeul Desenului, Muzeul Itinerant și la  Muzeul Caricaturii  din Buenos Aires.

Sosit  în S.U.A. în 1961, Laino s-a mutat la New York și a început să publice desenele sale în revista umoristică ”Cracked”, în timp ce a colaborat și cu alte reviste precum ”True”, ”Military Mag”, ”The Wall Street Journal. Cariera sa de caricaturist în New York  a durat mai bine de 15 ani ,lucrările sale fiind publicate  în diferite ziare, reviste,inclusiv la  canalele de televiziune în limba  spaniolă.

În 1974, el și soția sa Celeste au deschis o agenție de publicitate în Tampa, Florida. După 32 de ani, au decis să renunțela afacere și să se întoarcă în orașul natal din Argentina. Laino își are reședința în Funes,un oraș situat la 14 km de Rosario. Pe parcursul a peste 50 de ani, departe de țara natală, Laino a primit numeroase premii și  distincții, care i-au recompensat cariera profesională și implicarea sa în viața comunității.

 

PRIZES

 

Addy Awards  ( Creativity Award AAF – American Advertising Federation).
Angel Awards (AAF Public Service Award ).
Readex Award (excellence in advertising from media publishers).
Tampa Chamber of Commerce Community Leadership Award.
The Tampa Bay Sertoma West District Governor Award.
1986 Tampa Advertising Federation Man of the Year Award.
1992 AAF* Jack Phillips Gold Medal Award.
1998-1999 Advertising Professional of the Year Award.
2000 Professional of the Year Award.
2001-2002 Hispanic Man of the Year.
9/22/01 designado día de J. Osvaldo Laino en Tampa.
2003 AAF  Silver Medal Award.
2003  Installed in the Kappa Tau Alpha Hall of Fame Alpha (Mass Communication) de U.S.F. (Universidad del Sur de la Florida).