Petar Pismestrović (născut la 3 mai 1951 în Sremska Mitrovica, fosta Iugoslavie) este un grafician,ilustrator și caricaturist austriac.
După absolvirea liceului, a studiat științele politice la Zagreb. În 1970, și-a început cariera profesională de caricaturist portretist.
În 1991, după războiul civil, a părăsit Croația împreună cu familia sa. De atunci trăiește la Klagenfurt ,în Austria. Petar Pismestrović este cetățean austriac din 1996.
În 1992,artistul a început să lucreze pentru ”Kleine Zeitung” și de atunci, lucrările sale au fost publicate în peste 60 de ziare și reviste din Austria și din întreaga lume,printre care:”Nebelspalter” (Elveția), ”Courrier international” (Franța), ”New York Times” (SUA), International Herald Tribune (S.U.A.), ”Cicero” (Germania), ”Le Monde”(Franța) și multe altele.
În același timp, Petar a lucrat ca grafician, ilustrator și caricaturist editorialist. Artistul a făcut ilustrații pentru numeroase cărți, realizând coperți pentru înregistrări audio-video ,mascote și postere publicitare. În plus ,a avut peste 40 de expoziții personale și a participat la numeroase festivaluri și concursuri internaționale de caricatură obținând nenumărate premii.

Din 1981 până în 1985, Pismestrović a fost vicepreședinte al ”Asociației pentru Arte Aplicate” din Croația. În 1985 a fondat cu mai mulți colegi de breaslă ”Asociația Caricaturiștilor” din Croația. De asemenea, a organizat cinci festivaluri mondiale de caricatură – unul dintre ele în Wolfsberg, regiunra Carintia. Opera sa include mai mult de 35.000 de caricaturi.

Caricaturi politice au apărut în diferite antologii ,precum „The Finest International Political Cartoons of our Time“ („Cele mai bune caricaturi politice internaționale ale timpului nostru” ) în SUA și „Politik für das dritte Jahrtausend – Festschrift für Alois Mock zum 60. Geburtstag“ („Politica pentru cel de-al treilea mileniu – Aniversarea  a 60 de ani de la nașterea lui Alois Mock”) în Austria.De asemenea,artistul a publicat două cărți de caricaturi politice: „Partija pokera”, în Croația și „Caricaturi” ,în Austria.

Din 1991 locuiește cu familia la Klagenfurt (Austria) ,având un contract exclusiv cu ziarul austriac ”Kleine Zeitung”din anul 1992. Artistul este, de asemenea, angajat al revistei umoristice elvețiene „Nebelspalter”. Caricaturile sale sunt publicate pe portalurile de internet ale ”Cartoonist & Writers Syndicate – New York Times” – S.U.A. ”Artizans” – Canada, ”Witty World” –S.U.A., ”TV-Cartoonist”- Polonia și multe altele.
Pentru Petar Pismestrovic, a fi un caricaturist este mai mult o vocație decât o profesie reală. „Caricaturistii intotdeauna se indreapta impotriva relelor”, a spus Pismestrovic intr-un interviu,accentuând rolul de outsider al caricaturiștilor în evoluțiile politice si sociale de pe mapamond. Marele caricaturist și satirist german F. W. Bernstein definea caricatura ca o compoziție grafică, critică și satirică.Ceea ce trebuie obligatoriu adăugat la acest mix, atunci când ne gândim la Petar Pismestrovic, este pasiunea. Observarea și luarea în considerare a evenimentelor politice, zi de zi, necesită rezistență și tenacitate și pentru Petar , fiecare caricatură este o nouă provocare pe care o rezolvă cu pasiune și hotărâre.
Stiloul și desenele sale în cerneală sunt caricaturi editoriale în cel mai bun sens al cuvântului,conținând comentarii sugestive care ilustrează succint temele complexe. În caricaturile portret, de cele mai multe ori colorate, artistul reușește să descrie cu ,umor subtil,trăsăturile și punctele slabe ale figurilor politice și ale multor personalități artistice din societatea contemporană.

Interesul său extensiv față de politica internațională este în centrul activității sale, artistul dovedind din plin abilitățile sale analitice. Umorul și caricaturile îi oferă libertatea ideală de a se exprima fără nici o rezervă, în timp ce execuția propriu-zisă a desenului și picturii îi provoacă o mare plăcere. „Când desenez, îmi place fiecare linie”, spune Pismestrovic. Și noi îl credem. Caricaturile sale fac vizibile legături nevăzute, arată starea deplorabilă a lumii politice și a economiei și devin astfel un instrument important folosit pentru a-ți formula critica și a-ți modela opinia. El continuă să pună sub semnul întrebării rolul caricaturistului și, procedând astfel, își pune întrebări și despre propria sa lucrare. Pismestrovic a găsit un mediu ideal de auto-exprimare în caricatură pe fondul interesului său exprimat în politică, făcându-l astfel unul dintre cei mai importanți caricaturiști politici din Austria.