MOTTO:

„Absurdul, relativitatea și surpriza sunt unele dintre trăsăturile remarcabile ale caricaturii.” Peter Nieuwendijk

 

Peter Nieuwendijk (născut pe 4 aprilie 1946 la   Amsterdam) este un cunoscut și apreciat artist– desenator,pictor,sculptor,caricaturist,scriitor,editor  și profesor olandez.

Peter Nieuwendijk este co-fondator din 1983 al Federației Organizațiilor de Caricaturiști (FECO) ,fiind președintele general al FECO (din 2009 până în 2014) și secretar general ,vreme de mulți ani. Este președinte al Colegiului de Arte Olandeze BIB. Este,de asemenea, fondatorul și vicepreședintele Asociației Olandeze a Caricaturiștilor „De Tulp” și editorul șef al revistei FECONEWS.   Este organizatorul Concursului Internațional de Caricatură „De Tulp”, din 1980 și până în prezent și  organizator / director  a 21 de festivaluri de caricatură din Olanda.

Autodidact,artistul la vârsta de 17 ani picta, lucra ca fotograf și-și  publica primele poezii. Era căsătorit și avea  un copil. Prin anii ’60 a început să  fie interesat de caricatură,decupând din ziare și reviste caricaturile preferate,nebănuind că va face  caricatură.

Începând din anul 1965,artistul expune pictură,desene,litografii,reliefuri de lemn și sculptură.

La începutul anilor ’80, în timpul vernisajului uneia dintre expozițiile de pictură ale artistului, un coleg l-a întrebat de ce nu a făcut niciodată caricatură, atâta timp cât umorul este un ingredient nelipsit din lucrările sale.A fost un semnal puternic pentru artist de a aborda serios acest gen de artă, atât de îndrăgit de publicul larg.De atunci, ”Nu permiteți operelor de artă să fie atât de grave ! Mai mult umor ! ” a fost devenit  sloganul artistului.

Nieuwendijk a  participat în 1985 la festivaluri de caricatură în Belgia (”Knokke-Heist” în Beringen ) și în Macedonia (Skopje), observând  cum arta și caricatura se împletesc surprinzător de armonios  . Și din acel moment,artistul a început  să facă „umor grafic”,așa cum îi place lui să definească caricatura.

Artistul a publicat 29 de albume la concursurile internaționale  de caricatură, 6 cărți de artă și 3 volume de poezie.

În calitate de caricaturist a participat la peste 50 de festivaluri,concursuri și saloane internaționale de caricatură. A obținut două Premi I la  Zemun / Serbia 2005 și Bușteni / România 2007 ,Premiul ”Mail Art” în Serbia 2008, Premiul II la Festivalul de la  Puliya,Cipru 2009 și Macedonia 2011. Peter Nieuwendijk a fost distins ,de asemenae, și cu numeroase premii, mențiuni onorabile și speciale în Belgia, Canada, România, Italia, Serbia, China, Macedonia, Cipru, Portugalia, Egipt și Turcia. Caricaturile sale au fost selectate de 123 de ori  pentru cataloage internaționale ale festivalurilor de caricatură.

Artistul a făcut parte din 95 de jurii internaționale la concursurile de caricatură  desfășurate în diferite țări de pe întreg mapamondul.

Desenele,caricaturile și picturile aartistului sunt prezente  în colecții private, muzee și galerii din lumea întreagă.