MOTTO: „Me río para no llorar…” ( ”Râdeți ca să nu plângeți…”) – veche zicală din Venezuela

Fără îndoială,femeile umoriste   sunt mult mai periculoase. Imaginați-vă, confluența explozivă a inteligenței feminine și a perspicacității pline de umor. Ingenuitatea lui Rayma Suprani și angajamentul său față de democrație și libertate în Venezuela vor face istorie. Când acest timp va trece (pentru că va trece) și oamenii nu-și vor mai aminti de semnatarii eșecului său, chiar și atunci numele Raymei va domina ca o emblemă a virtuții, ca un steag al dreptății dorite. Atunci când generațiile viitoare vor evalua această perioadă, împreună cu incertitudinea experienței trăite și cu rușinea istorică a evenimentelor trecute, vor găsi motive de mândrie că au existat oameni ca Rayma, care, în ciuda insultelor, agresiunii, amenzilor, sancțiunilor și a tot felul de amenințări la adresa libertății lor de exprimare, au persistat în a face ceea ce trebuie.Lucrul cel mai potrivit pentru un umorist este să spună adevărul. Caricaturile  Raymei Suprani au proclamat cu îndrăzneală unele dintre cele mai serioase adevăruri care s-au spus până în prezent.Mediocritatea celor care o persecută nu va reuși să o facă să tacă, pentru că nu există nici o modalitate de a face să  tacă înțelepciunea. Într-o zi, când o Venezuelă civilă, tolerantă,justițiabilă și pașnică ,își va  recunoaște eroii, Rayma va ocupa  un loc de cinste în galeria celor cu inimă mare  care au luptat  pentru democrație și libertate în Venezuela.

Rayma Suprani este o cunoscută și apreciată caricaturistă de presă din Venezuela, care s-a născut pe 22 aprilie 1969 în Caracas. A absolvit jurnalistica la Universitatea Centrală din Venezuela și a lucrat pentru diverse ziare din Caracas, cum ar fi ”El Diaro” ”Economia Hoy” și ”Diario de Caracas”.

Suprani a început să picteze încă de pe băncile școlii primare ,fiind  instruită, timp de mai mulți ani, în atelierul reputatului pictor Pedro Centeno Vallenilla. Odată cu pasiunea pentru caricatură , ea a renunțat la pictură pentru o lungă perioadă de timp.După o colaborare cu revista ”Economics Today” și cu  publicația ”El Diario de Caracas”, artista a devenit caricaturistul editorialist  la cotidianul ”El Universal”,poziție pe care a deținut-o  timp de 19 ani până în septembrie 2014,când a fost concediată  pentru publicarea unei caricaturi batjocoritoare la adresa președintelui Hugo Chavez, aflat la putere în perioada 1999 – 2013,și problemele sistemului de sănătate din Venezuela. Chiar dacă Chavez murise de un an și jumătate atunci când caricatura a fost publicată,el  continua să se  bucure de o campanie oficială de marketing,deosebit de eficientă,  care i-a creat aură de „comandant etern”. Dacă era dificil  să-l satirizezi pe Hugo Chavez când era în viață,  după  moartea sa, acest lucru era catalogat  aproape ca o blasfemie. Potrivit ziarului britanic ”The Guardian”, caricatura publicată de Rayma  în ”El Universal” la 17 septembrie 2014, ”conținea  o electrocardiogramă normală cu titlul ” Sănătate „, iar sub ea, semnătura fostului președinte Hugo Chavez unită cu linia continuă a unei electrocardiograme care simbolizează  moartea clinică, cu titlul „Sănătate în Venezuela”. „Caricatura , menționa ” The Guardian,” a combinat două subiecte sensibile la nivel național: moștenirea dezastroasă  lui Chávez și gestionarea sistemului social de către guvernul socialist „. În timp ce loialistii lui Chávez au avut cuvinte dure pentru critica artistei asupra regimului, alții au lăudat-o pentru „puterile distinctive de observare” și „inteligența fină”. Criticul Alfonso Molina a lăudat lucrarea ei scriind : „lucrarea  Raymei Suprani în ”El Universal” combină inteligența, sensibilitatea și talentul nu pentru ca să ne facă să râdem, ci să ne facă să gândim. Jurnalist și caricaturist,ea reușește să-și comunice ideile într-un mod foarte personal, dar întotdeauna cu un sens colectiv.

De altfel, artista a  atras atenția  asupra unui subiect sensibil: Venezuela a exportat  petrolul necesar Cubei, iar aceasta a trimis  în masă doctori în Venezuela. Și totuși, spitalele și serviciile de sănătate din Venezuela au continuat să se scufunde în degradare. Un fenomen care a fost  complicat de lipsa de medicamente și de problemele corupției guvernamentale, pe care Rayma a criticat-o în caricaturile sale.     ”The Gardian” a remarcat că personalul medical „a susținut că haosul economic care a înghițit țara a dus la lipsa cronică a medicamentelor  și a consumabilelor medicale” și a subliniat că, de la moartea lui Chávez în 2013, „semnătura lui, a devenit un simbol al loialității față de lider …. A fost ștampilată pe clădiri și poate fi adesea văzută tatuată pe brațele susținătorilor săi „.

” Conducerea ziarului mia cerut să reduc din tonul criticilor mele” – a explicat Rayma unui jurnalist de la ”Le Monde” (Franţa). Nu a fost un proces normal de discuție ,ci s-a încercat o negociere în cadrul unei comisii editoriale care, după ce a criticat  conținutul caricaturilor mele, mi-a   cerut să reduc tonul .Nu am cedat,rămânând  pe poziția mea  fermă,fapt pentru care conducerea ziarului m-a amenințat că-mi voi pierde locul de muncă. Am decis să nu-mi sacrific credibilitatea ca jurnalist și caricaturist și am publicat caricaturile în cele din urmă…”

Doar la câteva  ore după publicarea caricaturii , Suprani a fost concediată. „Șeful meu  m-a sunat imediat și mi-a spus că nu-i place caricatura mea și că a renunțat la serviciile mele”, a spus ea. „Am devenit o țară în care dacă spui lucrurile pe nume, ai propriile criterii și încerci să provoci reflecții, nu ești bine văzut”-declara artista. ”Guardian” a precizat că ”El Universal” a fost vândut „unei societăți spaniole puțin cunoscute, numită ”Epalistica”, despre care angajații ziarului afirmă că aparține unui grup de investitori pro-guvernamental  „și că de la vânzare, orientarea ziarului s-a mutat de la o poziție anti-guvernamentală la una favorabilă guvernului, care a dus la concedierea sau demisia mai multor jurnaliști .

Faptul că a fost concediată nu a oprit-o pe Suprani să deseneze.Privată de drepturi, Rayma a fost forțată să se refugieze în Statele Unite, unde  a continuat  să folosească arta caricaturii  în lupta pentru libertatea de exprimare.Artista publică caricaturi  pe site-ul lui Daryl Cagle și continuă să ilustreze  mai multe site-uri web. Caricaturile și desenele satirice ale artistei  circulă pe scară largă online, oferind imagini puternice vizuale cu subiecte ,întotdeauna sumbre,ale țării natale.

Rayma a fost distinsă în 2005 cu Premiul Societății de Presă Interamericane și cu Premiul ”Pedro Leon Zapata”, pentru ”Cel mai bun caricaturist din Venezuela” în 2000 și  2009.Artista  este unul dintre protagoniștii filmului ”Caricaturists – Footsoldiers of democracy” (Caricaturiștii  -Infanteria Democrației”), regizat de Stéphanie Valloatto. În 2015, ea a conferiențiat pe teme privind apărarea drepturilor omului pentru organizația ”Freedom House” și pentru Forumul ”Oslo Freedom” din Norvegia.

,