Roman Genn (născut la 17 mai 1972, Moscova) este un cunoscut ilustrator și caricaturist american.

Înzestrat cu un talent precoce, la vârsta de 5 ani a început să facă desene pentru grupa sa de grădiniță, inclusiv unul propandistic intitulat  „MULȚUMIM, TOVARĂŞE BREJNEV, PENTRU COPILĂRIA NOASTRĂ FERICITĂ !”,pentru care a fost  răsplătit cu o porţie suplimentară de hrană, jucării și un sul moale de hârtie de toaletă.

La începutul adolescenței, nerecunoscător pentru educația”sănătoasă” primită, Genn a început să deseneze caricaturi politice,cu accente  critice la adresa guvernului și sistemului comunist sovietic. La început, aceste încercări erau făcute mai mult dintr-un soi de bravadă menită să-i crească cota de popularitate în fața fetelor.Mai târziu, ,elev fiind   în anul II al Liceului de Artă din Moscova , a început să-și vândă caricaturile  pe  celebra stradă Arbat. Pentru caricaturile făcute  liderilor sovietici, a fost în mod repetat dus la poliție și arestat de nu mai puțin de 9 ori. „Milițienii  au adus niște denunțători de profesie care au scris o declarație  în care-mi  puneau la zid  caricaturale   deoarece   insultau  sentimentele proletariene”,își amintește artistul.Repercusiunile au continuat și din partea administrației Liceului de Artă din Moscova, care a răsuflat ușurată atunci când l-a exmatriculat pe elevul care le-a dat atâtea bătăi de cap.

În 1990, aflat în vizită la Moscova, Huell Howser, gazda emisiunii „Videolog”, de la postul american de televiziune KCET-TV,l-a  întâlnit pe stradă pe tânărul artist alături de mama sa, Ludmila,dialogul purtat atunci făcând obiectul unei emisiuni de o oră, la o televiziune publică din S.U.A.Vizionând acea emisiune, Donald W. Pine, redactorul șef al revistei ” Easy Reader” din Hermosa Beach, l-a remarcat în mod special pe Genn, contactându-l și oferindu-i  ocazia să-și  publice caricaturile , împreună cu cele ale caricaturistului american Matt Wuerker,în pagina intitulată ”Cartoon Wars”.

Între timp,acasă ,caricaturile lui Genn au încins atmosfera, stărnind îngrijorarea autorităților , în ciuda dezghețului oferit de glasnost. Artistul a reușit să publice,totuși,câteva lucrări în presa oficiala, dar riscurile erau prea mari ca să -și continue efortul: „Editorii au țipat la mine când am adus lucrările, și-a amintit el într-un interviu, făcându-mă să înțeleg că numai avea rost să continui…”
”Și brusc, la un moment dat , îți dai seama că în spatele tuturor poveștilor există o minciună uriașă și  că statul te minte mereu „, explica artistul, într-un interviu, reacția sa  antisovietică. . „Nu am vrut să trăiesc printre acești oameni,deși în acel moment nu credeam cu adevărat acest lucru…”

Artistul a înţeles că a venit timpul să părăsească Mama Rusia și în iunie 1991, împreună cu mama sa, a emigrat în S.UA., cu sprijinul unei sinagogi din Los Angeles și a cumunității Pine.
Genn a venit în Statele Unite cu aproape nimic. A călătorit ca refugiat pe o viză israeliană, autoritățile  nepermițându-le  să ia ceva cu ei,în afară de 100 de dolari de persoană.Singurul lucru ce li s-a permis au fost doar cărți.

După o lună de ședere  în S.U.A., Genn a încercat din nou să-și vândă caricaturile și în august 1991 publicația ”Los Angeles  Times” i-a cumpărat o lucrare , referitoare la lovitura de stat eșuată în U.R.S.S. Dar după aceea, își amintește  Genn, „a durat mult timp să vând altceva” –  opt luni, de fapt. Totuși, va vizita săptămânal birourile ziarului ”Los Angeles  Times”arătându-și  caricaturile. Perseverența sa va fi răsplătită cu vârf și îndesat de ”Los Angeles  Times” care i-a publicat neîntrerupt caricaturile, începând din martie 1992 ,timp de 15 ani.Între timp, informațiile despre un tânăr caricaturist talentat au fost rapid distribuite pe piața  publicațiilor  americane .Astfel,au urmat pentru artist colaborări cu New York Times, New York Daily News, Wall Street Journal, Washington Post, Chicago Tribune ,Baltimore Sun, International Herald Tribune, Newsday, Newsweek, Harper / Collins, Penguin Group (SUA), Saatchi & Saatchi, Ghidul TV, Barron’s, The American Lawyer și multe alte publicații.Din 1993,  artistul este principalul caricaturist pentru revista magazin ”National Review”, la care este și editor.
La mijlocul anilor nouăzeci, Roman Genn a fost implicat într-un scandal cu familia Clinton, când, după o acuză a presei privind  folosirea banilor chinezi în cea de-a doua companie prezidențială a lui Bill Clinton, artistul a reprezentat  într-o caricatură cuplul prezidențial în haine chinezești. În Partidul Democrat, acest lucru a provocat un val de nemulțumire.

Trimis la Moscova de către Washington Post, Los Angeles Times și Newsday pe post de corespondent de presă la alegerile prezidențiale  din 1996, Genn a trebuit să fie salvat de sponsorii săi, după ce miliția din Moscova și-a dat seama că artistul se află ,din nou,  sub  jurisdicția lor.După acest episod neplăcut, Roman Genn a vizitat  periodic Moscova în anii din urmă. În 2012, a prezentat o expoziție comună de caricatură și pictură împreună cu artistul Innocent Baranov intitulată „War and Peace” . Cu toate acestea, aceste vizite au făcut o impresie deprimantă asupra lui: „Rusia este otrăvită de otrava megalomaniei dintr-un  complex de inferioritate, care sunt de obicei simptome ale aceleiași boli”… În anii 2000-2002, Los Angeles Times a publicat bi-săptămânal caricaturile lui Genn, la rubrica „The Gallery by Roman Genn”, unde stiloul său fermecat i-a încântat pe cetățenii marii metropole.Caricaturile lui Genn au fost prezentate în mai multe expoziții personale, precum și în multe expoziții de grup. În 2006, galeria”James Gray” i-a vernisat prima expoziție a lucrărilor sale în ulei, intitulată „Sic transit Gloria Mundi”, un omagiu adus politicienilor, istoricilor și scriitorilor de geniu,singurele caricaturi  ale lui Genn în care personajele nu au fost ridiculizate  ,artistul exprimându-și în acest fel  respectul și admirația sa pentru geniile  trecutului.

În 2009, Genn s-a încorporat cu un Batalion al  Marinei Americane la Baza de Operare Gulistan din provincia Farah ,aflat în centrul Afganistanului, făcând  numeroase crochiuri inspirate de acțiunile  militarilor americani   în Războiul Mondial al Terorii.

Roman Genn este unul dintre cei mai distincți caricaturiști din lume, cu un stil atrăgător și vivace. Bravura și non-conformismul lui sunt  factorii cruciali în spatele succesului și excelenței sale artistice.