Serghei Tunin (născut pe 18 ianuarie 1942,Rusia) este director de artă,caricaturist , autor de desene animate și ilustrator de carte. Serghei a absolvit în 1969  Facultatea de artă din cadrul Institutului Textil din Moscova c,u diplomă de designer artistic în „Decorarea și modelarea produselor din industria textilă și ușoară”. Prima sa caricatură i-a apărut în 1968 în „Literaturnaya Gazeta”. Din 1969 până în 1972, a lucrat ca designer de artă la Institutul de Cercetare Științifică a Esteticii Tehnice (VNIITE). Din 1976 până în 1979 a lucrat ca editor de artă al revistei „SMENA”.
Din 1979,Serghei  a fost preocupat de animație, colaborând cu Asociația de creație ”ECRAN”. De asemenea, a lucrat ca regizor și scenarist la producția de televiziune ”BURATINO”  în 1979 și 1980. Din 1980 a lucrat ca redactor șef-adjunct la  revista pentru copii ”Imagini Amuzante”. Timp de trei ani, din 2005 până în 2008,Serghei  a publicat o coloană de caricaturi politice intitulate „Stilul lui Tyu” în  ediția rusească a revistei ”Newsweek”.      Serghei  și-a folosit cu succes talentul de grafician și ilustrator în calitate de  scenograf al spectacolelor de teatru, de dramaturgie  și de păpuși.Astfel,la  teatrul estonian „Studio of Old Tallinn”, a făcut scenografia piesei  „Afacerea ” scrisă de  Sukhovo-Kobylin în 1981 și a celebrei piese de teatru  „Inspectorul” a lui Gogol, în 1987. Din 1988, a participat activ la activitățile studioului ”Soyuzmultfilm”, iar din 1991 a colaborat cu ”Studio-13”.      În teatrul de păpuși numit după numele lui  Serghei Obraztsov, Serghei  a regizat spectacolul de păpuși „Fool Show” în 1997 ca director de artă.      Pentru editura „Moskovsky Rabochy” a făcut grafica și ilustrația ”Sufletelor moarte” ale lui Gogol în 1984, și a ”Povestirilor” lui Cehov în 1985. De asemenea,a ilustrat ”Lucrările lui Kozma Prutkov”a lui Aleksei Tolstoi în 1987, ”Comediile clasice rusești” în 1989, și romanul ”Maestrul și Margareta” a lui Bulgakov, în 1990.

În lunga sa carieră de artist ,Serghei Tunin a câștigat peste  50 de premii naționale și internaționale la festivaluri și concursuri de caricatură la care a participat,printre care se numără ”Esopul de Aur” de la Gabrovo , Grand Prix-ul ” Zolotoy Andrey” de la Verchelly   și premiul Consiliului European de la Bordigierra. De asemenea,Serghei  a obținut prestigiosul premiu  „Premio Satire Politics”, care se acordă pe baza realizărilor artistice de pe piața internațională a umorului. Premiul al treilea la  Festivalul de caricatură  «Zolotoy Ostap» (1991). În prezent este editorul revistei ”Merry pictures for the adults” și din 1992 ,caricaturistul editorialist independent al cotidianului ”Kommersant” din Rusia și al ziarului ”Courrier International” din Franța.