Steve Bonello (n.1961,Malta) este un artist independent, caricaturist, ilustrator și fotograf care trăiește și lucrează pe insula Malta.
A fost angajat timp de 30 de ani al companiei aeriene ”Air Malta” , pensionându-se anticipat. A lucrat ,apoi, o scurtă perioadă de timp la o companie de transport terestru călători, însă după 18 luni a fost concediat. Pentru Steve a fost un adevărat șoc la vremea aceea, dar în mod ironic acesta i-a redat libertatea să facă ceea ce-i place.
Cele mai vechi desene datează din 1976 ,când artistul avea cincisprezece ani. Acestea sunt în majoritatea cazurilor desene arhitecturale ,majoritatea fiind fațade de biserici decorate elaborat. „În liceu am desenat mai mult clădiri de catedrale. Obișnuiam să desenez biserici și schițe arhitecturale „, își amintește artistul despre acele încercări timpurii care erau pe placul ”profesorului meu care ar fi dorit să fac arhitectură.”
Pentru Steve Bonello, modul principal de instruire l-a reprezentat experimentul, mai degrabă decât studiul aprofundat. „Am participat la Școala de Arte, dar aceasta a fost în mare parte pentru că a existat un grup de colegi în mijlocul cărora m-am simțit foarte bine.”
Incursiunea sa in lumea caricaturii a venit ceva mai tarziu, în 1984 la Londra, cand a vizitat o expoziția intitulată ”Between the Eyes” unde a descoperit lucrările caricaturistului britanic Ralph Steadman, pe care Steve îl va descrie, cu mare admirație, ca un artist „din altă lume”.
„Am fost la Londra mergând de-a lungul South Bank. Am văzut că de cealaltă parte a Tamisei se petrecea un fel de sărbătoare, așa că am trecut să văd ce se întâmplă.Am găsit o expoziție fantastică. Am văzut lucrările lui Ralph Steadman, despre care nu mai auzisem niciodată, și a fost ceva incredibil.Nu mi-am dat seama că arta caricaturii ar putea fi dusă la un asemenea nivel de emoție.De atunci am știut că aceasta este în esență calea pe care mi-ar plăcea să o urmez” …
Artistul britanic Ralph Steadman,favoritul marelui scriitor american Hunter S Thompson căruia i-a ilustrat cărțile, a avut un impact profund asupra lui Steve.”A fost pentru prima oară când am observat că valoarea caricaturii nu era dată doar de niște desene simple, ci mai ales de mesajul transmis prin ele. Pentru mine a fost confirmarea certă că o caricatură poate fi mai mult decât un simplu gag; că ea poate fi mult mai valoroasă decât acesta.”
În afară de artistul britanic Ralph Steadman ,un mentor și o inspirație pentru arta lui Steve Bonello a fost Maurice Tanti Burlò, cunoscut sub numele de Nalizpelra, caricaturistul care a lucrat mulți ani la ”Times of Malta, până la moartea sa în 2015.
Timp de peste 25 de ani,începând din 1991,Steve a desenat câte o caricatură pentru ”The Sunday Times”din Malta, în fiecare săptămână. Artist auto-didact, cu o înclinație pentru teme pline de umor ,Steve a avut două expoziții personale de caricatură la nivel local, în 1988 și 1991, dar a contribuit cu lucrări și la diverse alte expoziții collective, din Malta și din alte țări. De asemenea,din 1992 ,artistul este implicat în proiecte de ilustrare a unor cărți,inclusiv a unei lungi povestiri, conținând peste 200 de caricaturi ale artistului.
În 2014,Steve Bonello participă alături de alți opt artști maltezi la ”Xebgħa Nies”, o expoziție cu peste 60 de lucrări contemporane de pictură și sculptură.După cum sugerează titlul expoziției în malteză, este vorba despre oameni,tema generală fiind portretizarea unor personaje interesante,nu în sensul portretului tradițional,ci mai mult o reprezentare a acestora cu caracteristicile lor extreme, exagerate,într-un univers paralel și foarte deformat.Lucrările artistice au oferit o gamă largă de medii, tehnici, stiluri și subiecte, iar artiștii au fost la fel de diverși ca și subiecții lor : pictori,sculptori,caricaturiști,ilustratori…
În 2015 ,Steve a scris o carte ilustrată despre Malta publicată în ”Roads & Kingdoms”. În același an,artistul a fost invitat de Asociația Internațională ”Cartooning For Peace” să expună caricaturi la Parlamentul European de la Strasbourg, alături de caricaturiști din toate cele 28 de state ale UE. Evenimentul a fost sponsorizat de UE și i-a avut ca invitați pe faimoșii caricaturiști Steve Bell, Alessandro Gatto ,Cristina Sampaio, Gerhard Haderer și nu în ultimul rând,pe legendarul caricaturist francez Plantu.
În 2018, Steve a ilustrat cartea intitulată ” No Man’s Land: People, Place & Pollution”, un studiu satiric despre poluarea mediului înconjurător din Malta care a apărut la Editura ”Kite Publications”. Cartea, care are subtitlul ”People, Place & Pollution”, este o colecție de caricaturi politice care se concentrează asupra mediului și care au fost inițial publicate în ziarul ”The Sunday Times of Malta”. Caricatuile sunt completate cu scrierile tematice ale dr. Marie Briguglio.
Cei doi activiști descriu mediul din Malta ca pe o „poveste tragico-comică a unei insule frumoase, dar foarte populate”, în care spațiile publice sunt privite ca „pământ al nimănui” și tratate în consecință, fără nici un respect și îngrijire.
„Mediul este, fără îndoială, una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm astăzi pe insulă. Din ce în ce mai mult, întâlnesc oameni care au renunțat la Malta, alții făcând în mod activ planuri de plecare. Mă doare. Cred că mai este timp pentru salvare, dar, desigur, nu arată bine. Faptul că Malta este tribală, unde nu există triburi reale și diferite, este cea mai mare tragedie a noastră. Toate restul provin de acolo. Nu văd nicio speranță de schimbare aici „, declara Bonello la lansarea cărții.
Caricaturile lui Steve sunt unice, atât ca stil, cât și în execuție. El admite că „nu mă concentrez cu adevărat pe fundaluri. Știu că pot produce și vinde multe desene dacă aș include în fundal mai multe peisaje malteze”. În schimb, artistul pune accentul pe personajele sale, cărora le exagerează obiceiurile și particularitățile malteze. S-ar putea argumenta, de asemenea, că Steve nu desenează caricaturile în sensul tradițional. În schimb, stilul său este mai apropiat de cel al artiștilor graficieni, care colorează cadrele. Ori tocmai legat de acest aspect, Steve este unic prin modul în care face acest lucru, prin umplerea cu grijă a spațiilor goale cu linii colorate. Umbrele și mișcarea sunt sugerate prin trasarea liniilor mai aproape una de cealaltă.Această abordare a desenului are ca rezultat o ilustrație extrem de vibrantă.
Dacă în trecut artistul folosea stiloul pe diferite suporturi pe hârtie ,în prezent el lucrează exclusiv cu stilouri tehnice (rapidografe – care în mod strict nu sunt instrumente de artă, ele fiind folosite în mod curent pentru desenul tehnic în proiectarea arhitecturală) și cerneluri colorate .