TAYO Fatunla, cu numele de artist TAYO, este un artist ilustrator,caricaturist editorialist,scriitor,povestitor,comunicator vizual și speaker motivațional. Este membru al ”CartoonArts International” / ”New York Times Syndicate”, ”Cartoon Movement” și ”Cartooning For Peace and Cagle.com.”

Născut în 1961 în Wimbledon, Anglia, Tayo a fost educat în Nigeria. Prima sa caricatură a publicat-o la vârsta de șaptesprezece ani în revista nigeriană pentru copii ”Apollo”. Ca adolescent, a continuat să lucreze pentru ziare și reviste binecunoscute din Nigeria, cum ar fi ”Punch”, ”Concord”, ”Guardian” și ”The Daily Times”.

La începutul anilor ’80 a fost primul absolvent african al prestigioasei  școli de artă – ”The Kubert School of Cartoon and Graphic Art” din Dover,statul New Jersey din SUA. Tayo a lucrat ca ilustrator și caricaturist, și a avut, de asemenea, o pagină cu „Battle Humor”, publicată în numărul 389 al revistei de benzi desenate ”DC Comics” cu titlul „Sgt. Rock „(1984).Artistul a desenat caricaturi pentru ”New York Times” și revista BBC ”Focus on Africa”. Alte publicații care au inclus  desenele sale sunt revistele britanice precum ”West Africa”, ”New African”, ”The Voice”, ”Thamesmead Times” și ”African Business!.Caricaturile  sale, de asemenea, a apărut în colecții de carte precum „Cartooning SIDA” (1992), „Od’d On OJ” (1995), „Drepturile omului” și „Ecotoons” (1996). În 2001 a lansat o compilație cu caricaturile  sale editoriale intitulată „Tayo – Thro ‘The Years” la ”British Cartoon Center”din  Londra.

Povestirile sale ilustrate având ca subiect marile personalități de culoare ”OUR ROOTS – Famous Black People in History” sunt folosite în scopuri educaționale, fiind prezente în cărți școlare, buletine de știri, jurnale și alte diverse prezentări ale mass mediei naționale și internaționale.Revista ”Amsterdam News”din New York  i-a publicat povestirile sub forma unui serial,iar ”The Studio Museum” din cartierul Harlem din New York, una dintre cele mai importante instituții americane de artă contemporană africană, i-a selectat o parte din desene pentru a fi prezente într-o expoziție cu caracter permanent.

În 1989, săptămânalul  britanic ”The Voice” i-a publicat povestirile sub formă de serial ,ca mai  apoi acestea să fie  sindicalizate și de publicațiile americane ”Chicago Defender” și ”Sacramento Observer”.În 1991,ele  au fost colectate sub formă de carte.

TAYO a produs caricaturi și ilustrații pentru cărți școlare, ziare, reviste și site-uri Web. El a conceput și proiectat, de asemenea, numeroase reviste și postere.

Subiectele predilecte pentru artist includ teme sociale precum sărăcia, libertatea presei, drepturile omului, genocidul,corupțial, foametea și dezastrele. O parte din opera sa a fost prezentată în revista ”Courier Internationale” editată la Paris și în ziarul ”Guardian” editat la Londra, Guardian UK online și în alte numeroase publicații tipărite și web din întreaga lume, inclusiv ”Cartooning For Peace”.

TAYO a produs, de asemenea, benzi desenate pentru ”DC Comics”. În 2015, artistul  a creat o serie de benzi desenate în cadrul  proiectului educațional pentru copii care a vizat aspectele istorice importante ale celui mai mare oraș nigerian Lagos, sub titlul ”SPIRIT OF LAGOS”( ”Spiritul Lagos-ului”)

Artistul a organizat expoziții de caricatură și ateliere de caricatură în țări cum ar fi Regatul Unit al Marii Briatanii, Nigeria, Coreea de Sud, Camerun, Finlanda, Franța, Etiopia, Spania, SUA, Egipt, Algeria, Belgia, Italia, Israel și Irlanda.
Caricaturile sale sunt expuse permanent la muzeul ”The International Museum of Cartoon Art ”(IMCA), Boca Raton, în Florida.S.U.A.

TAYO a făcut caricaturi și pentru binecunoscuta companie de radio-televiziune ”BBC”, inclusiv pentru site-ul BBC în limba Swahili, ”BBC Radio 7” și ”BBC Network Africa” și ”BBC World Service”. Artistul a ilustrat romanul grafic digital premiat de ”BBC World Service”, intitulat ”HOOKED” scris de Benjamin Dix și bazat pe povestirile dependenților de droguri din Guineea Bissau.

Lucrările artistului  au fost prezente în expoziții la ”British Library” ( ”Biblioteca Britanică”), ”The British Museum”, ”The Horniman Museum” și ”The National Maritime Museum” . Artistul a avut o sesiune creativă la ”Royal Shakespeare Company”,din Stratford-upon-Avon, Anglia, locul de naștere al lui William Shakespeare.Tayo a mai realizat și ilustrațiile pentru ”Regatul African”la solicitarea ”The British Museum”.A produs mai multe caricaturi crestine, care au fost colectate în cartea sa „Humor Gospel” în 2016.

De asemenea, a participat la expoziția ”PICHA” din Palma, Mallorca,Spania și la Festivalul Internațional de Caricatură (FIBDA) din Algeria.

În calitate de speaker și lector vizitator, TAYO a predat la ”National College of Art and Design ” din Dublin și la ” National University of Ireland Galway” din Irlanda, Universitatea din Rouen, Franța, ”Instituto Professionale di Stato per L’industra L’artigianato” din Italia și Universitatea din Addis Abeba , Etiopia.

TAYO a primit prestigiosul premiu ”Crayon de Porcelaine” la ”Salon international de la Caricature, du Dessin de presse et d’humour” de la St-Just-le-Martel (Franța) pentru contribuția sa la arta caricaturii ,iar în mai 2018 artistul a câștigat Premiul ”BCEACC Pioneer / Lifetime Achievement ” (PLA) pentru ”OUR ROOTS – Famous Black People in History”.

Artistul este,de asemenea,câștigătorul premiului ”Trophe d’Honneur” acordat la Festivalul francofon de benzi desenate ”49+B.D.” din orașul Tourcoing,Franța.

Printre alte proiecte la care TAYO a participat, se numără ”Draw Attention International”din Germania, o colaborare dintre ”UNICEF” și revista germană ”STERN” (cea mai citită revistă de știri din Germania), ”Project Manifesta!”- un proiect italian ce a cuprins țările din Africa Mediteraniană și proiectul ”Elephant” desfășurat la Newcastle, Anglia. TAYO a fost, de asemenea, invitat ca participant la Conferința Internațională a Artiștilor Caricaturiști (BISCOF & ICC) din Bucheon, orașul caricaturiștilor din Coreea de Sud.